Bruisend en dichtbevolkt: Zuid-Holland
De provincie Zuid-Holland is een bedrijvige, veelzijdige provincie met een oppervlakte van bijna 3.000 km2. Ruim 3,5 miljoen mensen wonen er, verdeeld over de plattelanden en de 50 gemeenten. Serene duin- en polderlandschappen vind je hier, naast dynamische stedelijke gebieden die steeds meer naar elkaar toegroeien. Zuid-Holland is het dichtstbevolkte gebied van Nederland, met grote steden zoals Den Haag en Rotterdam.
Een weerspiegeling van de rijke geschiedenis van de provincie is te vinden in de bijna 1.000 rijksmonumenten en 150 molens. Nauw daarmee verwant zijn de bijzondere toeristische attracties. De historische stad Delft staat bekend om het Delftsblauwe aardewerk. Lisse is de thuisbasis van de Keukenhof, ’s werelds grootste bloementuintentoonstelling. Den Haag is bekend als nationaal machtscentrum (Het Binnenhof) met een beroemd strand (Scheveningen) en last but not least is Rotterdam het bezoeken waard vanwege zijn hoog aangeschreven moderne architectuur en de bruisende haven.
Interessante natuurgebieden zijn De Hollandse Duinen, een doorlopende reeks duingebieden van Hoek van Holland tot Hillegom, met open zandlandschappen, dennenbossen, heidevelden en weiden. Naast De Biesbosch op de grens met Noord-Brabant, een van de grootste nationale parken van Nederland. De waterrijke bossen en moerassen vormen een habitat voor talrijke zeldzame dieren- en plantensoorten. Het Groene Hart, gesitueerd tussen de grote steden in de Randstad, is een uitgestrekte groene oase van open polderlandschap, een stiltegebied van jewelste met een unieke flora en fauna.
Culinair is Zuid-Holland een lappendeken. Nergens is de gastronomie zo rijk en getalenteerd. In het epicentrum Rotterdam komt er, zo lijkt het, elke dag een innovatief restaurant bij. Net als in Amsterdam overigens, hoewel je in Zuid-Holland nog wel ‘ns ergens kunt parkeren zonder een bank te hoeven beroven.
Bergambacht - Pieters Restaurant
Bergschenhoek - Nova
Capelle ad IJssel - Perceel
Delft - De Waag
Delft - Kruydt
Delft - Le Vieux Jean
Delft - Novaela
Den Haag - 6 & 24
Den Haag - l’Amour Toujours
Den Haag - Bar Bowie
Den Haag - Basaal
Den Haag - Bistro Mer
Den Haag - Botanica
Den Haag - Bog
Den Haag - Calla's
Den Haag - Cottontree City
Den Haag - Dekxels
Den Haag - De Tapperij
Den Haag - Elea
Den Haag - Ethica
Den Haag - Garuda
Den Haag - Glaswerk
Den Haag - Impero Romano
Den Haag - Jamey Bennet
Den Haag - Keraton Damai
Den Haag - Mandarin Palace
Den Haag - Nationaal
Den Haag - Oker
Den Haag - Oogst
Den Haag - Publique
Den Haag - PuuRR aan de Binck
Den Haag - Restaurant Christian
Den Haag - Restaurant ñ
Den Haag - Sana Sini
Den Haag - Sequenza
Den Haag - Tapisco
Den Haag - Tommy's & Zuurveen
Den Haag - Umami by Han
Den Haag - Villa Coucou
Den Haag - Walter Benedicht
Den Haag - Wox
Dordrecht - Aan De Spuihaven
Dordrecht - Bistro Twee33
Dordrecht - De Hoff'nar
Dordrecht - De Kop van het Land
Dordrecht - De Stroper
Dordrecht - Delicees
Dordrecht - Het Gemaal
Dordrecht - Post
Dordrecht - Valk Hotel
Dordrecht - Villa Augustus
Gouda - Lizz
Gouda - Bangkok City
Gouda - De Kleischuur
Gouda - Unique
Heerjansdam - 't Waaltje
Kaag - Tante Kee
Katwijk aan Zee - Het Panbos
Leiden - Bistro Bord’O
Leiden - Café Visscher
Leiden - De Engelenbak
Leiden - Bistro La Cloche
Leiden - Het Haagsche Schouw
Leiden - Het Prentenkabinet
Leiden - In den Doofpot
Leiden - La Diva
Leiden - The Bishop
Leiden - Wielinga
Leiden - Woods
Leidschendam - Bij Erik
Leidschendam - Raimondi's Villa Rozenrust
Maassluis - De Ridderhof
Middelharnis - 't Vingerling
Noordeloos - De Gieser Wildeman
Noorden - De Watergeus
Noordwijk - Latour
Noordwijk - Salt
Noordwijk - Villa de Duinen
Nootdorp - Calva
Oegstgeest - Suzie's & Van Aken
Oegstgeest - Villa Beukenhof
Oud-Beijerland - Roha Dining
Oude Wetering - Plantage 87
Papendrecht - De Ertepeller
Ridderkerk - Ross Lovell
Rijswijk - 't Ganzenest
Rijswijk - Savarin
Rotterdam - 't Ambachthuys
Rotterdam - Amarone
Rotterdam - Asian Glories
Rotterdam - Bar Berta
Rotterdam - Bar Pulpo
Rotterdam - Bistrot Du Bac
Rotterdam - Café Pompette
Rotterdam - CEO Baas van het Vlees
Rotterdam - Chung
Rotterdam - De Harmonie
Rotterdam - De Matroos en het Meisje
Rotterdam - De Prins Van Terbregge
Rotterdam - Rolph’s Deli - Le Petit Restaurant
Rotterdam - Destino
Rotterdam - Franky's Grill
Rotterdam - FG Restaurant
Rotterdam - Fitzgerald
Rotterdam - Fred
Rotterdam - Gastrobar STER
Rotterdam - Goud
Rotterdam - Gym & Gin
Rotterdam - Huson
Rotterdam - Héroine
Rotterdam - Il Gattopardo
Rotterdam - In den Rustwat
Rotterdam - Joelia
Rotterdam - Kaat Mossel
Rotterdam - La Salute
Rotterdam - Louise Petit Restaurant
Rotterdam - Mevrouw Meijer
Rotterdam - Mood
Rotterdam - Nerello
Rotterdam - Old Dutch
Rotterdam - Oliva
Rotterdam - On Cru
Rotterdam - Ono
Rotterdam - Osteria Liz
Rotterdam - Parkheuvel
Rotterdam - Putaine
Rotterdam - Renilde
Rotterdam - Restaurant STER
Rotterdam - River Bar
Rotterdam - Rotonde
Rotterdam - Safir
Rotterdam - Schmidt’s Lunchcorner
Rotterdam - The Millèn
Rotterdam - Three
Rotterdam - Vineum
Rotterdam - Vis op de Dijk
Rotterdam - Yano
Rotterdam - Zeezout
Scheveningen - Catch
Scheveningen - Chefsbar Seinpost
Scheveningen - Encore
Scheveningen - Lemongrass
Schiedam - Brasserie Stadhuis
Schiedam - Rooftop Restaurant
Schipluiden - Aan De Zweth
Sliedrecht - Heeren van Slydregt
Stolwijk - De Nieuwe Polderkeuken
Valkenburg (ZH) - Limes aan den Rijn
Voorburg - Central Park
Voorburg - De Koepel
Voorburg - Le Barquichon
Voorburg - Papermoon
Voorburg - The River
Voorburg - Villa La Ruche
Voorschoten - Allemansgeest
Voorschoten - De Kleine Leeuw
Voorschoten - De Knip
Voorschoten - Otori
Waddinxveen - Akkeroord
Waddinxveen - De Landerije
Warmond - De Moerbei
Wassenaar - De Bijhorst
Wateringen - Triptyque
Woubrugge - De Dyck
Zoetermeer - Hofstede Meerzigt
Zwijndrecht - Zomerlust
Restaurant Bij Erik
Erik Tas was de souschef van Erik van Loo in Parkheuvel en daarvoor stond hij in de Zwethheul en bij Paul van Waarden. Nu kookt hij al weer tien jaar in het piepkleine restaurant Bij Erik, bij de schutsluis van Leidschendam, aan de Vliet.
Restaurant WOODS
Betaalbare klasse aan de Oude Rijn, in de voormalige houtloods van de Heesterboom, een van de overgebleven molens die Leiden ooit rijk was. Woods heet het restaurant van patron Wilfred Tegelaar en chef-kok Vincent van der Pluijm. Een indrukwekkende locatie met witgedekte tafels en rondom steigers en terrassen. Je eet hier volgens de beproefde formule van schotels op formaat tussengerecht, tegen eenheidsprijs.
Restaurant Wielinga
Luca Wielinga leerde hier generaties Leienaars de slow en de quick-quick van de klassieke stijldans, en binnen zie je daar naar nog vertederende zwart-wit foto’s van. Nu is het een restaurant dat de naam Wielinga gebruikt als eerbetoon aan de Fred Astaire van de Sleutelstad.
The Bishop
Een oude jeneverstokerij in het hart van Leiden, tegenover de Hooglandse Kerk, met gietijzeren pilaren en siersmeedwerk, afsteekmuren, Mariabeeldjes, een bedrijvige open keuken en een bar. Op verschillende niveaus ingericht met o.a. hoefijzervormige leren muurbanken. Patron-gastheer Mello de Witte en chef-kok Jordy Bonhof nemen vandaag onze fourage voor hun rekening.
Restaurant La Diva
Niet de gast maar de chef bepaalt wat er vanavond gegeten wordt: ook restaurant La Diva van Frank (chef-kok) en Kim (gastvrouw) Hakkenberg in Leiden doet mee aan die mode. Ze noemen dat ‘verrassingsmenu’ en gelukkig pakt die Russische roulette in ons geval goed uit.
Restaurant in den Doofpot
Prachtig, uit twee 17e eeuwse grachtenpandjes opgetrokken, restaurant in het centrum van Leiden: In den Doofpot, kortweg IdD genoemd. Van Anton Verschelling (gastheer-sommelier) en Patrick Brugman (chef-kok). Die hun klandizie rekruteren uit stadgenoten, studenten(ouders) en toeristen. Hun kaart is klassiek Frans-Italiaans met moderne accenten, hun wijnkaart fenomenaal.
Het Prentenkabinet
Promotiefeestjes en andere universiteit-gelieerde etentjes en bijeenkomsten, en diners en lunches voor gewoner volk zijn de kurk waarop Het Prentenkabinet drijft. Gelegen naast de bekende Pieterskerk, in het centrum van Leiden. Een soort kunstkabinet met prenten en tekeningen in de gerestaureerde vertrekken en met een heerlijke stadstuin om ’s zomers buiten te eten.
Het Haagsche Schouw Valk Hotel Leiden
In de 16e-eeuw stond op de plaats waar de weg Amsterdam-Den Haag de Oude Rijn kruiste een veerhuis. Het Haagsche Schouw heette die plek tussen Voorschoten en Leiden, en het veerhuis werd later een tolhuis en uiteindelijk een herberg. Tot op de dag van vandaag wordt daar gastvrijheid geboden in wat nu Valk Hotel Leiden heet.
Restaurant de Engelenbak
Om de hoek bij de Leidse Schouwburg: restaurant De Engelenbak van Arnaud Sickman en Marlous Eisenberger. Beetje Spartaans, beetje studentikoos, beetje no nonsens hoewel de keuken meestal goede en betaalbare gerechten aflevert. Bij mooie wijnen.
Café Visscher
Arie Visscher, een chef die zijn sporen verdiende bij De Librije en Joelia, is de uitbater van Café Visscher in Leiden. Eerder een bistro: de ogenschijnlijk eenvoudige gerechten worden op culinaire wijze bereid. De zaak is rijk ingericht, rumoerig, modern, kosmopolitisch en gastvrij. Naast ‘de zaal’ kun je terecht op het terras, in de serre, aan de bar of in een van de gezellige nisjes.
Bistro Bord’o
Maike (gastvrouw-sommelier) en Oscar Zitman (chef-kok) weten niet van ophouden in hun Bistro Bord’O in hartje Leiden. Hun gasten ook niet, want het eten is lekker en betaalbaar. En de wijnkaart – wij drinken hier graag Clos Saint Yves (Baumard) van chenin blanc uit de Loirestreek – is verrassend.
Restaurant het Panbos
In het wandelgebied in de duinen van Katwijk aan Zee en Wassenaar betovert al jaren het chaletachtige Het Panbos van patron-cuisinier Joke van Rijn de bezoekers van deze vrij toegankelijke groene oase. Ooit was het een theehuis, tegenwoordig een volwaardig restaurant waar uitstekende kost wordt geserveerd. De chef werd opgeleid door Robert Kranenborg en kookt vooral met ingrediënten en producten uit de directe omgeving.
Restaurant Tante Kee
Je moet met het pontje overvaren om Tante Kee van patron-cuisinier Raymond Reeb en zijn (gast)vrouw Kim Edwards te bereiken. Maar dan word je beloond: fascinerende vergezichten over de Kagerplas, vanaf het terras of vanuit de eetzaal.
't Waaltje Bar & Kitchen
Veel uit-eters wenden zich, nu steeds meer Betere Zaken onbetaalbaar worden en veelgangen-menu’s opdringen, tot restaurants waar de rekening nog fatsoenlijk is en waar je zélf mag kiezen wat je eet. Bijvoorbeeld ’t Waaltje in Heerjansdam, onder de rook van Rotterdam. Honderden (!) mensen per dag schuiven hier aan voor prima voedsel, uitstekende bediening en wijn die maar één of twee keer over de kop is gegaan. Verwacht er geen sterrenvoedsel, wel waar voor je geld. En gezellige reuring, een terras aan het water, goedgebekte jonge bediening en gratis parkeren.
Restaurant Unique
In een voormalige fabriekshal in Gouda, eigentijds heringericht en met een open keuken en een enorme wijnwand. Het restaurant heet Unique en doet zijn naam eer aan: er is geen menu, de gasten wordt een culinaire reis aangeboden met gerechten uit de hele wereld: moderne schotels op basis van de klassieken.
Restaurant LIZZ
Remco Kuijpers (chef-kok) en Louis Grizeau (maître-sommelier) zijn de steunpilaren onder het nieuwe restaurant Lizz in het Relais & Chateau Weeshuis Hotel in Gouda. Een luxueuze accommodatie die historische elementen combineert met eigentijdse verworvenheden. Aanvankelijk werd gestart met het modieuze en gastonvriendelijke systeem van een verplicht veel-gangenmenu, maar nu kun je weer gewoon kiezen uit een ruim gesorteerde menukaart. En een even rijk voorziene wijnkaart.
Restaurant De Kleischuur
Al weer zo’n tien jaar is restaurant De Kleischuur in Gouda gevestigd in, eh, een kleischuur. Een enorme loods aan het water waar vroeger een speciaal soort klei werd gewonnen en in mallen bewaard voor de vervaardiging van beschilderd en geglazuurd sieraardewerk (plateel). In het centrum van Gouda, volledig gerestaureerd en heringericht als restaurant waar chef-kok Bieko Rindt zijn smakelijke kunsten vertoont.
Thai Restaurant Bangkok City
In de sfeervolle Lange Tiendeweg in Gouda scoort al bijna twintig jaar restaurant Bangkok City van Herman Schoemaker en zijn Thaise echtgenote Aree Thamtes. Pas laat ontdekt door de inwoners van de kaas- en stroopwafelstad, nu in het hart gesloten.
Villa Augustus
Rotterdamse horecabaronnen realiseerden in het oude watertorencomplex van Dordrecht de opmerkelijke accommodatie Villa Augustus. Met een hotel en, in het iets verder gelegen voormalige pomphuis, een restaurant. Vooral dáárin is de Maasstedelijke doe-maar-gewoon filosofie ver doorgevoerd. De tafels en stoelen lijken van de rommelmarkt te komen, het bestek van de camping, de menukaart is een gevouwen A4-tje, en het linnen beperkt zich tot een papieren servet terwijl het tafeloppervlak onbedekt is en een variëteit aan houtprint en/of formica vertoont.
Valk Hotel Dordrecht
Hoewel de meeste Valkhotels zich toeleggen op zakelijk, ‘leisure’ of vergaderen, koos de vestiging Dordrecht, langs de A16, voor culinair. Edwin Zeilemaker, afkomstig uit de Rotterdamse Harbour Club, is de chef-kok, met carte blanche en een supersonische keuken.