Noord-Holland, rijk bedeeld met gastronomie

NOORD-HOLLAND is 2662 km² groot, met water erbij zelfs dik vierduizend km², en er wonen circa drie miljoen mensen. De hoofdstad is Haarlem. De provincie is rijk bedeeld met gastronomie: alleen al Amsterdam kent een bijna ontelbaar arsenaal aan top- en gewone eethuizen en elke dag lijken er nieuwe bij te komen. Daarnaast kent die stad een subcultuur van, zeg maar, zwart geschilderde kelderboxen met crisismeubilair en ‘wereldvoedsel’ waar vooral toeristen aanschuiven.

Noord Holland heeft enkele districten met een eigen identiteit en cultuur: Kennemerland, West Friesland-De Kop, Waterland, Zaanstreek en Gooi- en Vechtstreek. In totaal bevinden zich daar 45 gemeenten. Oorspronkelijk vormden Noord- en Zuid-Holland één graafschap binnen het Heilige Roomse Rijk. Het kwam in 1346 onder bewind van het huis van Beieren, daarna onder de Bourgondiërs en ten tijde van keizer Karel V maakte Holland deel uit van de Zeventien Provinciën. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog speelde Holland een belangrijke rol in het verzet tegen de Spanjaarden en na de Unie van Utrecht in 1579 werd Holland een deel van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Pas na de Franse tijd (in 1840) werden Noord- en Zuid-Holland gescheiden.

Noord-Holland heeft steden en dorpen, duinpaden en startbanen, polders en vinexwijken, wallen en kerken en ook het culinaire aanbod is divers: van Vlaams tot Turks, van Frans tot Iers, van Hollands tot Pools, van Levantijns tot Creools. De toeristische attracties zijn, na Amsterdam, Volendam en Texel, de Zaanse Schans, het Muiderslot, de kaasmarkt van Alkmaar, de Beverwijkse Bazaar, luchthaven Schiphol, het Zuiderzeemuseum, Zandvoort en de andere stranden en duinen, en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.


Noord-Holland Restaurants Alkmaar - Fernando’s
Alkmaar - Rue de la Plume
Alkmaar - ’t Stokpaardje
Amstelveen - Aan de Poel
Amstelveen - De Jonge Dikkert
Amstelveen - Fêtevis (vh De Kruidfabriek)
Amsterdam - 212
Amsterdam - 4850
Amsterdam - ARCA
Amsterdam - Arles
Amsterdam - Auberge
Amsterdam - Barbounia
Amsterdam - Bistro de la Mer
Amsterdam - Bolenius
Amsterdam - Bougainville
Amsterdam - Brasserie Margaux
Amsterdam - Brasserie Van Baerle
Amsterdam - Breda
Amsterdam - Bridges
Amsterdam - Café Caron
Amsterdam - Chang-i
Amsterdam - Choux
Amsterdam - Ciel Bleu
Amsterdam - D&C
Amsterdam - Daalder
Amsterdam - De Juwelier
Amsterdam - De Kas
Amsterdam - Dynasty
Amsterdam - Entrepot
Amsterdam - Flore
Amsterdam - Gebroeders Hartering
Amsterdam - Gitane
Amsterdam - Graham’s Kitchen
Amsterdam - Graphite
Amsterdam - Helling 7
Amsterdam - Het Bosch
Amsterdam - Incanto
Amsterdam - Izakaya
Amsterdam - Janz
Amsterdam - Johannes
Amsterdam - Kaagman & Kortekaas
Amsterdam - Lars
Amsterdam - Lastage
Amsterdam - Lazuur
Amsterdam - Maris Piper
Amsterdam - Restaurant De Mark
Amsterdam - Mayur
Amsterdam - Merkelbach
Amsterdam - MOS
Amsterdam - Nazka
Amsterdam - NENI
Amsterdam - Next NDSM
Amsterdam - Oud Zuid
Amsterdam - Pianeta Terra
Amsterdam - Restaurant Ambassade
Amsterdam - Rijks
Amsterdam - Rijsel
Amsterdam - Roberto’s Restaurant
Amsterdam - Ron Gastrobar
Amsterdam - Sazanka
Amsterdam - Sea Palace
Amsterdam - Segugio
Amsterdam - Senses
Amsterdam - De Scheepskameel
Amsterdam - Showw
Amsterdam - Taiko Cuisine
Amsterdam - Tannay
Amsterdam - The Dutchess
Amsterdam - The White Room
Amsterdam - Toscanini
Amsterdam - Troef
Amsterdam - Verlan
Amsterdam - Vermeer
Amsterdam - Vinkeles
Amsterdam - Visaandeschelde
Amsterdam - Wils
Amsterdam - Yamazato
Amsterdam - Zoldering
Andijk - Het Kerkje
Bakkum - Apicius
Bergen - Bistro Elvi
Bergen - Onder de Linde
Beverwijk - De Jonge Halewijn
Blaricum - De Goede Gooier
Bloemendaal - Restaurant Noor
Bussum - Soigné
De Koog, Texel - Wambinge
De Waal, Texel - Rebecca
Den Burg, Texel - De Eilandkeuken
Den Hoorn, Texel - Bij Jef
Den Hoorn, Texel - Bosq
Edam - L’Auberge Damhotel
Haarlem - Fris
Haarlem - Le Mortier
Haarlem - Mano
Haarlem - ML
Haarlem - Olivijn
Haarlem - Ratatouille food & wine
Haarlem - Valk Hotel
Heemstede - Cheval Blanc
Heemstede - Landgoed Groenendaal
Heemstede - Southern Cross
Heerhugowaard - Babylon
Hilversum - De Spandershoeve
Hilversum - Dudockx
Hoorn - HAVN
Hoorn - Hendrickje Stoffels
Hoorn - Marque Restaurant
Lisserbroek - Het Oude Dykhuys
Loosdrecht - Restaurant Kompas
Medemblik - Meijer's 2.0
Naarden-Vesting - Aquavite
Naarden-Vesting - SEAson
Nieuwe Niedorp - Red Chillie
Oosterend, Texel - Op Oost Het Kook Atelier
Ouderkerk ad Amstel - SAAM
Oudeschild, Texel - ’t Pakhuus
Overveen - De Bokkedoorns
Santpoort - Duin & Kruidberg
Schagen - Grand Café Restaurant De Ooievaar
Schagen - TOV
Schiphol - Valk Hotel Schiphol
Schiphol-Rijk - Otium
Schoorl - Merlet
Wijk aan Zee - Puur Zee
Noord-Holland Casper van Dort Noord-Holland Casper van Dort

Taiko Cuisine

In het Amsterdamse Conservatorium Hotel, in een eetzaal met hoge metselmuren, Japanse artefacten en hangende industriële schaarlampen, vinden we Taiko Cuisine & Bar, een Oosters restaurant om te zoenen. Schilo van Coevorden is de executive keukenmeester en dat zegt genoeg: we kennen zijn elegante modern-Aziatische kookstijl van diverse keukens, zoals The Dylan, Blakes en het College Hotel. Maar nu, in Taiko, lijkt hij zijn plek te hebben gevonden.

Meer lezen
Noord-Holland Casper van Dort Noord-Holland Casper van Dort

Restaurant Kompas

Ooit was ‘t Het Kompas, tegenwoordig heet het Restaurant Kompas, aan de Loosdrechtse Plas. Al decennia lang een begrip in de regio, elke dag geopend. Nog steeds een unieke locatie met een heerlijke keuken én parkeergelegenheid. Ook bereikbaar vanaf het water.

Meer lezen
Noord-Holland Casper van Dort Noord-Holland Casper van Dort

Red Chillie

Bij de kop van Noord-Holland vinden we een van de betere Oosterse restaurants van ons land: Red Chilli, in Nieuwe-Niedorp. Een West-Friese vlek in de polders tussen Schagen en Heerhugowaard, officieel gemeente Hollands Kroon. Meesterkok Tso Min Cheng ontvangt er zijn gasten in een ambiance die een Zuid-Chinese boerderij voorstelt, met gerechten op basis van de Chinese, Thaise en Vietnamese keukens en de ‘fusion’ daarvan met westerse.

Meer lezen
Noord-Holland Casper van Dort Noord-Holland Casper van Dort

Marque restaurant

Thibault Casasole is de chef-kok van het opmerkelijke restaurant Marque in hartje Hoorn, gevestigd in een 17e-eeuws kaaspakhuis. De VOC-sfeer van toen is bewaard gebleven in de eikenhouten balken en binten, maar de inrichting is verder hedendaags. De keuken is open en er kan o.a. worden gegeten aan een lange bar. De keukenstijl is mediterraan met – hoewel de chef Frans is – het accent op de Italië.

Meer lezen
Noord-Holland Casper van Dort Noord-Holland Casper van Dort

Restaurant de Mark

De Durgerdam heet het hotel waar restaurant De Mark zijn onderkomen heeft gevonden. In Durgerdam, aan het IJmeer, tussen Oudhollandse gevelpandjes en aanlegplaatsen voor zeilboten.

Meer lezen
Noord-Holland Casper van Dort Noord-Holland Casper van Dort

Zoldering

Ze wilden iets van de Amsterdamse cafésfeer van weleer terugbrengen in een nieuw restaurant. Tomas Bron, Wout Jans, Job Seuren en Joost Clarijn, respectievelijk chef-kok en sommeliers, zochten en vonden in de Utrechtsestraat hun ultieme stek. Nu, vijf jaar later, is hun restaurant Zoldering een drukbeklante publiekslieveling.

Meer lezen
Noord-Holland Casper van Dort Noord-Holland Casper van Dort

Lazuur

Lazuur lijkt een gemoedelijk jaren ’70-buurtrestaurant waar ‘ongedwongen’ maar smakelijk voedsel wordt geserveerd. Chef-kok Sherif Khalil is Amsterdammer, bestudeerde de Franse keuken, maar zijn moeder is Portugese zodat hij zich culinair in twee mediterrane keukens beweegt. Zeker ook wat de wijnen betreft: op de kaart vind je naast stokoude madera’s en Franse klassiekers een ruime keuze aan Portugese wijnen.

Meer lezen
Noord-Holland Casper van Dort Noord-Holland Casper van Dort

De Scheepskameel

Een wijnkaart met alleen Duitse wijnen, dat zie je niet vaak. Restaurant De Scheepskameel in Amsterdam durf het. Met als uitleg dat er uitsluitend met olie gekookt wordt en dat Duitse wijnen daar het best mee combineren.

Meer lezen
Noord-Holland Casper van Dort Noord-Holland Casper van Dort

Sea Palace

Al jaren door zijn karakteristiek Chinese vormgeving en architectuur een vertrouwd beeld in het hart van Amsterdam: het drijvende restaurant Sea Palace. Op vijf minuten lopen van station CS. De begane grond is bestemd voor de cocktailbar en het à la carte-restaurant, de verdiepingen voor speciale evenementen (Sea Palace is een officiële trouwlocatie). Er worden Chinese specialiteiten geserveerd uit de Kantonese (vleesgerechten met veel knoflook) en de Sichuan-keuken (sterke smaken). Uiteraard staan ook Pekingeendgerechten en dimsums op het menu.

Meer lezen
Noord-Holland Casper van Dort Noord-Holland Casper van Dort

Showw

Restaurant Showw in Amsterdam-Zuid is de nieuwe, en nu al bekroonde, ‘groene’ eetplek van het gelouterde horeca-tweetal Dorus Floris, chef-kok die álles al gedaan heeft in zijn vak, en Lendl Mijnhijmer, meester op het gebied van wijn en gastvrijheid. Zij komen van Restaurant Bougainville in Hotel TwentySeven, waar ze elkaar ontmoetten en hun plannen beraamden voor deze nieuwe loot aan de culinaire zuidflank van de stad. Showw, zeggen zij, staat voor gastronomische innovatie, “waarbij ‘high-end comfort food’ in harmonieuze tweespraak is met een eigentijdse, uitnodigende ambiance.”

Meer lezen
Noord-Holland Casper van Dort Noord-Holland Casper van Dort

PUUR ZEE Restaurant

Imko Binnerts (chef-kok) en Cathy Moerdijk (sommelier) zijn de patrons van restaurant Puur Zee in Wijk aan Zee. Het prachtige pand werd in 1885 in chaletstijl aan de duinvoet gebouwd en sinds 2016 bestaat het uit een hotel, een bar en het genoemde visrestaurant. Imko Binnerts is een gelouterde kok met het bereiden van visgerechten als specialisme.

Meer lezen
Noord-Holland Casper van Dort Noord-Holland Casper van Dort

Restaurant Merlet

Merlet, van Carla en Martin van Bourgonje, hoort tot de top van het land. Het pand en de inrichting zijn volledig vernieuwd en de keuken en de bediening lijken daardoor een extra boost te hebben gekregen. Chef Marco Helsloot kookt met smaak en inventiviteit.

Meer lezen
Noord-Holland Casper van Dort Noord-Holland Casper van Dort

Valk Hotel Schiphol A4

Al een kwart eeuw langs de A4, bij Schiphol, in het hart van de Haarlemmermeerpolder. Opvallend uit de auto (en uit de lucht). Verbonden met het parkeerterrein aan de andere kant, via het Brugrestaurant over de snelweg die op die plek uit tien banen bestaat.

Meer lezen
Noord-Holland Casper van Dort Noord-Holland Casper van Dort

Restaurant TOV

Roy Strijbos (chef-kok) en Marlies Baken (gastvrouw-sommelier) zijn de steunpilaren van restaurant TOV in Schagen. Roy leerde in zijn geboorteplaats Haarlem al diverse exotische keukens kennen voordat hij de Franse basis studeerde, Marlies groeide op op een boerderij en leerde er alles over groentes uit de plattelandsmoestuin. Samen werken zij nu aan de ‘opvoeding’ van hun Noord-Hollandse gasten.

Meer lezen
Noord-Holland Casper van Dort Noord-Holland Casper van Dort

Grand Café Restaurant De Ooievaar

De Ooievaar is verdwenen uit Warmenhuizen. Eigenaren Silvia en Maarten Pronk runnen hun Grand Café Restaurant nu in Boutique Hotel Marktstad in Schagen. Hun keuken is Frans georiënteerd met de nadruk op het gebruik van lokale producten.

Meer lezen
Noord-Holland Casper van Dort Noord-Holland Casper van Dort

Landgoed Duin & Kruidberg

Chef-kok Leo Gerhard en F&B-manager Anil Palé zijn de schouders waarop het nieuwe Duin & Kruidberg in Santpoort-Noord rust. De schitterende villa in neo-Hollandse Renaissancestijl met gebogen trapgevels, vakjesgeruite vensters, terrassen en geometrische buxusperken is mede dankzij beide horecaveteranen weer de gastronomische ontmoetingsplaats van vroeger geworden. Er vond een restyling plaats, en de keuken scoort als betrouwbare Frans-klassieke smaakfabriek met oosterse accentjes.

Meer lezen
Noord-Holland Casper van Dort Noord-Holland Casper van Dort

Restaurant de Bokkedoorns

Al jaren aan de top, dit chique restaurant van Pascal (zoon van John) Beeren, middenin de Kennemerduinen en met een uitnodigend terrras aan een prachtig meertje. Keurig gedekte tafels, mooi glas- en servieswerk, kunst aan de muren. De uitstekende keuken staat onder leiding van chef-kok Roy Eijkelkamp en de kundige zwarte brigade wordt aangevoerd door maître-sommelier Niels Van Overmeire.

Meer lezen
Noord-Holland Casper van Dort Noord-Holland Casper van Dort

Restaurant ’t Pakhuus

Op één van de mooiste plekjes op Texel, met fantastisch uitzicht over de schilderachtige haven van Oudeschild, vinden we restaurant ’t Pakhuus van patron-cuisinier Boy Schuiling en zijn partner, gastvrouw Felicia Siebert. Je kunt hier van appeltaart tot tournedos en van kroket tot zeetong krijgen. De ambiance is sfeervol, gastvrij en drukbeklant.

Meer lezen
Noord-Holland Casper van Dort Noord-Holland Casper van Dort

𝐒𝐀𝗔𝗠 restaurant

Ooit zat daar Klein Paardenburg, nu restaurant SAAM. Afkorting voor South Africa-Amstel, voor Margot Janse, ooit superchef in Franschhoek Zuid-Afrika, en voor Koen van der Plas, ooit sommelier in Inter Scaldes in Kruiningen. Ze hebben de handen ineen geslagen en Ouderkerk a/d Amstel weer een eethuis van formaat gegeven. Margot regisseert vanuit Zuid-Afrika en laat zich in de Ouderkerkse keuken vervangen door Jasper Hermans en Thomas Kooijman.

Meer lezen