Noord-Holland, rijk bedeeld met gastronomie
NOORD-HOLLAND is 2662 km² groot, met water erbij zelfs dik vierduizend km², en er wonen circa drie miljoen mensen. De hoofdstad is Haarlem. De provincie is rijk bedeeld met gastronomie: alleen al Amsterdam kent een bijna ontelbaar arsenaal aan top- en gewone eethuizen en elke dag lijken er nieuwe bij te komen. Daarnaast kent die stad een subcultuur van, zeg maar, zwart geschilderde kelderboxen met crisismeubilair en ‘wereldvoedsel’ waar vooral toeristen aanschuiven.
Noord Holland heeft enkele districten met een eigen identiteit en cultuur: Kennemerland, West Friesland-De Kop, Waterland, Zaanstreek en Gooi- en Vechtstreek. In totaal bevinden zich daar 45 gemeenten. Oorspronkelijk vormden Noord- en Zuid-Holland één graafschap binnen het Heilige Roomse Rijk. Het kwam in 1346 onder bewind van het huis van Beieren, daarna onder de Bourgondiërs en ten tijde van keizer Karel V maakte Holland deel uit van de Zeventien Provinciën. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog speelde Holland een belangrijke rol in het verzet tegen de Spanjaarden en na de Unie van Utrecht in 1579 werd Holland een deel van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Pas na de Franse tijd (in 1840) werden Noord- en Zuid-Holland gescheiden.
Noord-Holland heeft steden en dorpen, duinpaden en startbanen, polders en vinexwijken, wallen en kerken en ook het culinaire aanbod is divers: van Vlaams tot Turks, van Frans tot Iers, van Hollands tot Pools, van Levantijns tot Creools. De toeristische attracties zijn, na Amsterdam, Volendam en Texel, de Zaanse Schans, het Muiderslot, de kaasmarkt van Alkmaar, de Beverwijkse Bazaar, luchthaven Schiphol, het Zuiderzeemuseum, Zandvoort en de andere stranden en duinen, en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.
Alkmaar - Rue de la Plume
Alkmaar - ’t Stokpaardje
Amstelveen - Aan de Poel
Amstelveen - De Jonge Dikkert
Amstelveen - Fêtevis (vh De Kruidfabriek)
Amsterdam - 212
Amsterdam - 4850
Amsterdam - ARCA
Amsterdam - Arles
Amsterdam - Auberge
Amsterdam - Barbounia
Amsterdam - Bistro de la Mer
Amsterdam - Bolenius
Amsterdam - Bougainville
Amsterdam - Brasserie Margaux
Amsterdam - Brasserie Van Baerle
Amsterdam - Breda
Amsterdam - Bridges
Amsterdam - Café Caron
Amsterdam - Chang-i
Amsterdam - Choux
Amsterdam - Ciel Bleu
Amsterdam - Coulisse
Amsterdam - D&C
Amsterdam - Daalder
Amsterdam - De Juwelier
Amsterdam - De Kas
Amsterdam - Dynasty
Amsterdam - Entrepot
Amsterdam - Flore
Amsterdam - Gebroeders Hartering
Amsterdam - Gitane
Amsterdam - Graham’s Kitchen
Amsterdam - Graphite
Amsterdam - Helling 7
Amsterdam - Het Bosch
Amsterdam - Incanto
Amsterdam - Izakaya
Amsterdam - Janz
Amsterdam - Johannes
Amsterdam - Kaagman & Kortekaas
Amsterdam - Lars
Amsterdam - Lastage
Amsterdam - Maris Piper
Amsterdam - Mayur
Amsterdam - Merkelbach
Amsterdam - MOS
Amsterdam - Nazka
Amsterdam - NENI
Amsterdam - Next NDSM
Amsterdam - Oud Zuid
Amsterdam - Pianeta Terra
Amsterdam - Restaurant Ambassade
Amsterdam - Rijks
Amsterdam - Rijsel
Amsterdam - Roberto’s Restaurant
Amsterdam - Ron Gastrobar
Amsterdam - Sazanka
Amsterdam - Sea Palace
Amsterdam - Segugio
Amsterdam - Senses
Amsterdam - Showw
Amsterdam - Tannay
Amsterdam - The Dutchess
Amsterdam - The White Room
Amsterdam - Toscanini
Amsterdam - Troef
Amsterdam - Verlan
Amsterdam - Vermeer
Amsterdam - Vinkeles
Amsterdam - Visaandeschelde
Amsterdam - Wils
Amsterdam - Yamazato
Andijk - Het Kerkje
Bakkum - Apicius
Bergen - Bistro Elvi
Bergen - Onder de Linde
Beverwijk - De Jonge Halewijn
Blaricum - De Goede Gooier
Bloemendaal - Restaurant Noor
Bussum - Soigné
De Koog, Texel - Wambinge
De Waal, Texel - Rebecca
Den Burg, Texel - De Eilandkeuken
Den Hoorn, Texel - Bij Jef
Den Hoorn, Texel - Bosq
Edam - L’Auberge Damhotel
Haarlem - Fris
Haarlem - Le Mortier
Haarlem - Mano
Haarlem - ML
Haarlem - Olivijn
Haarlem - Ratatouille food & wine
Haarlem - Valk Hotel
Heemstede - Cheval Blanc
Heemstede - Landgoed Groenendaal
Heemstede - Southern Cross
Heerhugowaard - Babylon
Hilversum - De Spandershoeve
Hilversum - Dudockx
Hoorn - HAVN
Hoorn - Hendrickje Stoffels
Lisserbroek - Het Oude Dykhuys
Medemblik - Meijer's 2.0
Naarden-Vesting - Aquavite
Naarden-Vesting - SEAson
Oosterend, Texel - Op Oost Het Kook Atelier
Ouderkerk ad Amstel - SAAM
Oudeschild, Texel - ’t Pakhuus
Overveen - De Bokkedoorns
Santpoort - Duin & Kruidberg
Schagen - Grand Café Restaurant De Ooievaar
Schagen - TOV
Schiphol - Valk Hotel Schiphol
Schiphol-Rijk - Otium
Schoorl - Merlet
Wijk aan Zee - Puur Zee
Sea Palace
Al jaren door zijn karakteristiek Chinese vormgeving en architectuur een vertrouwd beeld in het hart van Amsterdam: het drijvende restaurant Sea Palace. Op vijf minuten lopen van station CS. De begane grond is bestemd voor de cocktailbar en het à la carte-restaurant, de verdiepingen voor speciale evenementen (Sea Palace is een officiële trouwlocatie). Er worden Chinese specialiteiten geserveerd uit de Kantonese (vleesgerechten met veel knoflook) en de Sichuan-keuken (sterke smaken). Uiteraard staan ook Pekingeendgerechten en dimsums op het menu.
Showw
Restaurant Showw in Amsterdam-Zuid is de nieuwe, en nu al bekroonde, ‘groene’ eetplek van het gelouterde horeca-tweetal Dorus Floris, chef-kok die álles al gedaan heeft in zijn vak, en Lendl Mijnhijmer, meester op het gebied van wijn en gastvrijheid. Zij komen van Restaurant Bougainville in Hotel TwentySeven, waar ze elkaar ontmoetten en hun plannen beraamden voor deze nieuwe loot aan de culinaire zuidflank van de stad. Showw, zeggen zij, staat voor gastronomische innovatie, “waarbij ‘high-end comfort food’ in harmonieuze tweespraak is met een eigentijdse, uitnodigende ambiance.”
PUUR ZEE Restaurant
Imko Binnerts (chef-kok) en Cathy Moerdijk (sommelier) zijn de patrons van restaurant Puur Zee in Wijk aan Zee. Het prachtige pand werd in 1885 in chaletstijl aan de duinvoet gebouwd en sinds 2016 bestaat het uit een hotel, een bar en het genoemde visrestaurant. Imko Binnerts is een gelouterde kok met het bereiden van visgerechten als specialisme.
Restaurant Merlet
Merlet, van Carla en Martin van Bourgonje, hoort tot de top van het land. Het pand en de inrichting zijn volledig vernieuwd en de keuken en de bediening lijken daardoor een extra boost te hebben gekregen. Chef Marco Helsloot kookt met smaak en inventiviteit.
Otium Bar & Restaurant
Het Radisson Blu Hotel Amsterdam Airport, gevestigd in Schiphol-Rijk (nederzetting naast de luchthaven, vernoemd naar een verdwenen dorp), beschikt over een opmerkelijk goed restaurant.
Valk Hotel Schiphol A4
Al een kwart eeuw langs de A4, bij Schiphol, in het hart van de Haarlemmermeerpolder. Opvallend uit de auto (en uit de lucht). Verbonden met het parkeerterrein aan de andere kant, via het Brugrestaurant over de snelweg die op die plek uit tien banen bestaat.
Restaurant TOV
Roy Strijbos (chef-kok) en Marlies Baken (gastvrouw-sommelier) zijn de steunpilaren van restaurant TOV in Schagen. Roy leerde in zijn geboorteplaats Haarlem al diverse exotische keukens kennen voordat hij de Franse basis studeerde, Marlies groeide op op een boerderij en leerde er alles over groentes uit de plattelandsmoestuin. Samen werken zij nu aan de ‘opvoeding’ van hun Noord-Hollandse gasten.
Grand Café Restaurant De Ooievaar
De Ooievaar is verdwenen uit Warmenhuizen. Eigenaren Silvia en Maarten Pronk runnen hun Grand Café Restaurant nu in Boutique Hotel Marktstad in Schagen. Hun keuken is Frans georiënteerd met de nadruk op het gebruik van lokale producten.
Landgoed Duin & Kruidberg
Chef-kok Leo Gerhard en F&B-manager Anil Palé zijn de schouders waarop het nieuwe Duin & Kruidberg in Santpoort-Noord rust. De schitterende villa in neo-Hollandse Renaissancestijl met gebogen trapgevels, vakjesgeruite vensters, terrassen en geometrische buxusperken is mede dankzij beide horecaveteranen weer de gastronomische ontmoetingsplaats van vroeger geworden. Er vond een restyling plaats, en de keuken scoort als betrouwbare Frans-klassieke smaakfabriek met oosterse accentjes.
Restaurant de Bokkedoorns
Al jaren aan de top, dit chique restaurant van Pascal (zoon van John) Beeren, middenin de Kennemerduinen en met een uitnodigend terrras aan een prachtig meertje. Keurig gedekte tafels, mooi glas- en servieswerk, kunst aan de muren. De uitstekende keuken staat onder leiding van chef-kok Roy Eijkelkamp en de kundige zwarte brigade wordt aangevoerd door maître-sommelier Niels Van Overmeire.
Restaurant ’t Pakhuus
Op één van de mooiste plekjes op Texel, met fantastisch uitzicht over de schilderachtige haven van Oudeschild, vinden we restaurant ’t Pakhuus van patron-cuisinier Boy Schuiling en zijn partner, gastvrouw Felicia Siebert. Je kunt hier van appeltaart tot tournedos en van kroket tot zeetong krijgen. De ambiance is sfeervol, gastvrij en drukbeklant.
𝐒𝐀𝗔𝗠 restaurant
Ooit zat daar Klein Paardenburg, nu restaurant SAAM. Afkorting voor South Africa-Amstel, voor Margot Janse, ooit superchef in Franschhoek Zuid-Afrika, en voor Koen van der Plas, ooit sommelier in Inter Scaldes in Kruiningen. Ze hebben de handen ineen geslagen en Ouderkerk a/d Amstel weer een eethuis van formaat gegeven. Margot regisseert vanuit Zuid-Afrika en laat zich in de Ouderkerkse keuken vervangen door Jasper Hermans en Thomas Kooijman.
Op Oost - restaurant het Kook Atelier
In Oosterend, aan de Waddenzee-kant van Texel, ligt Kook Atelier van Joram Timmerman en Valerie Jongeneel. Heropend na een ingrijpende verbouwing die een nieuw restaurant én een fruitboomgaard opleverde. De Nordic & Botanical Cuisine staat hier centraal, er wordt gebruik gemaakt van wildpluk, van zilte kruiden en groenten van een ‘eigen boer’, van vlees en zuivel uit de buurt. En van vis, schelp- en schaaldieren van het Texelse Wad.
SEAson Arsenaal
We kiezen niet het aangename terras met de grote parasols en het dakje van platanenbladeren, maar de koele eetzaal met het comfortabele meubilair en de sfeervolle inrichting, open keuken, vriendelijke bediening en de rust.
Paul Fagel is hier allang niet meer: Gabriëlle en Dennis Koopmans zijn de nieuwe eigenaren en dat bevalt.
Restaurant Acquavite
Aquavite huist in de oude ingegraven Promerskazerne in het pittoreske Naarden-Vesting. Met robuuste booggewelven en korte flankgangen naar kanonkelders, kruitmagazijnen, ziekenzalen en manschappenverblijven. En met een brede hoofdingang die T-vormig uitloopt in de open restaurantkeuken van het chefskoppel Jozef Hupka en Sabina Cont, beiden Italiaans en al meer dan tien jaar de uitbaters.
Restaurant Meijer’s 2.0
Ze verlieten het historische kerkje van Andijk, vestigden zich 15 kilometer verderop aan het IJsselmeer in Medemblik en noemden de ‘nieuwe’ zaak Meijer’s 2.0: Michel en Yvonne Meijer. Die zich senang voelen in de veel ruimere accommodatie met moderne, warme inrichting en de grote open keuken.
Restaurant "Het Oude Dykhuys"
Verbouwde streek-oase langs de ringvaart van de Haarlemmermeer. Chef-kok Alfred van Dijk is de nieuwe eigenaar en het lijkt of hier de hele Bollenstreek komt eten: de dames van de bediening draven met volle schotels door de vierkante eetzaal maar vinden gelukkig nog tijd voor een praatje.
Restaurant Hendrickje Stoffels
Rembrandts huisgenote Hendrickje Stoffels wordt geëerd in de naam van dit restaurant in Hoorn, van Marko Pol (chef-kok) en Bianca Mens (gastvrouw-sommelier). Niet omdat Hendrickje uit Hoorn kwam maar omdat de patrons het gelijknamige Amsterdamse restaurant verlieten en naar het noorden verhuisden. Naar een monumentaal pand aan de kade van de, eh, Zuiderzee.
Restaurant HAVN
Aan de haven van Hoorn, op de plek Lucas Rive zijn gelijknamige restaurant had, heeft zich HAVN gevestigd, de nieuwe zaak van Robin Blaauw (neef van). Hij leerde het vak als souschef bij Ron Gastrobar in Amsterdam en bij een hotel in Spanje. Zijn keuken is internationaal en presenteert (betaalbare) gerechten van tussengerecht-formaat.
Dudockx Bar & Kitchen
Dudockx is de opvolger van restaurant Lakes en het heet naar de architect (Dudok) en de locatie (dock) aan de jachthaven van Hilversum. Gebleven zijn de enthousiaste bediening en de smakelijke gerechten, en er is een swingend overdekt terras.