Het groene Utrecht
Utrecht is met een landoppervlakte van 1485 km² (en met water erbij 1560 km²) de op een na kleinste provincie van Nederland. Het telt zo’n 1.4 miljoen inwoners. De hoofdstad, tevens grootste stad is Utrecht, ooit het centrum van het bisdom of Sticht Utrecht. De op een na grootste stad is Amersfoort.
Het regionale bestuur van Utrecht bestaat al sinds de 7e eeuw, hoewel het als een noordelijke Romeinse garnizoensplaats (Trajectum) al een functie had gehad in het bestuur van de omliggende streek. Pas in de late 7e eeuw vestigde bisschop Willibrord zich er en van daaruit werden delen van de noordelijke Nederlanden gekerstend.
Meer dan 270 historische plaatsen heeft de provincie, met veel geschiedenis en prachtige monumentale panden en kastelen. Daarnaast ligt Utrecht in het Groene Hart van het land. Steden als Utrecht, Woerden en Vianen hebben vaak grachten en kanalen die het uiterlijk veel voordeel geven. Ook de provinciehoofdstad is een bezoek waard. De gezellige en sfeervolle binnenstad kent mooie pleinen en grachtenlocaties waar je een terrasje kunt pikken. En uiteraard is er de gotische Dom uit 1254 met de hoogste (112 meter) kerktoren van Nederland.
Ook culinair heeft de provincie niets te klagen. De steden Utrecht en Amersfoort zijn rijk bedeeld met gastronomie, net als de regio’s eromheen.
Amersfoort - De Aubergerie
Amersfoort - De Saffraan
Amersfoort - Merlot
Amersfoort - Tollius
Baarn - Vineria Nebbiolo
Bilthoven - Le Nord
Bosch en Duin - HFSLG
Driebergen - La Provence
Houten - Kasteel Heemstede
Lage Vuursche - De Kastanjehof
Leersum - Restaurant Voltaire
Leusden - Restaurant Buitenhuis
Linschoten - Bij Mette
Linschoten - De Burgemeester
Loenen - ’t Amsterdammertje
Loenen - Tante Koosje
Maarssen - Eli
Maartensdijk - Zilt & Zoet
Montfoort - De Heeren van Montfoort
Montfoort - De Schans
Nieuwegein - Celine
Rhenen - Het Oude Gemeentehuis
Rhenen - Sal do Mar
Rhenen - ’t Kalkoentje
Soest - ’t Spiehuis
Spakenburg - De Mandemaaker
Spakenburg - Spui76
Utrecht - Blauw
Utrecht - Concours
Utrecht - El Qatarijne
Utrecht - FICO
Utrecht - Hemel & Aarde
Utrecht - Jasmijn en ik
Utrecht - Karel 5
Utrecht - Maeve
Utrecht - Restaurant 273
Utrecht - Valkhotel
Utrecht - Wilhelminapark
Vianen - De Vrijstad
Vianen - Valk Hotel
Vreeland - De Nederlanden
Wijk bij Duurstede - Lutum
Woerden - JanZen
Zeist - First
Zeist - Hermitage
Zeist - Kasteel Kerckebosch
Zeist - Mooi Zeist
De Heeren van Montfoort
In het eeuwenoude Kasteel van Montfoort creëerde kasteelheer Geke Ekelschot – hij is ook de Heer van De Commanderije van Sint-Jan tegenover het kasteel, en van Tuin de Hoge Waard in het Utrechtse stadje – restaurant De Heeren van Montfoort. Een stijlvolle eetgelegenheid die in 2016 volledig werd gerenoveerd. Compagnon Michael Verkleij is de chef-kok en soms springt Geke bij in de bediening want, eh, noblesse oblige.
Indonesisch restaurant Mooi Zeist
‘Indisch’ betekent in Nederland rijsttafelen met veel schotels, schalen en bordjes. Gelukkig kun je bij Mooi Zeist, van Ed Brouwer en Marijke Kopier, gewoon à la carte eten. De keuken van dit Indonesische restaurant kookt volgens de receptuur van West-Java, omgeving ‘Batavia’, zoals die jarenlang van moeder op dochter werd doorgegeven.
Kasteel Kerckebosch
Jonkheer Lintelo de Geer liet Kasteel Kerckebosch in Zeist verfraaien met allerlei eclectische elementen, maar in 2015 stond het leeg. Kookveteraan Hans van Triest zag daar iets in en verbouwde het kasteel zorgvuldig tot een baken op de Utrechtse Heuvelrug met een prima keuken.
Restaurant Hermitage
Bomen en kastelen op de Utrechtse Heuvelrug, altijd een beetje vakantiegevoel. Daar past Hermitage in Zeist mooi bij: nostalgisch pand met zo'n Parijse entourage van grand-café, brasserie en restaurant door elkaar. Met bijhorend in- en uitlopend volk, bestek- en gespreksrumoer, vliegensvlugge bediening en een non-stop keuken.
Restaurant First
Patronne Monique Duviviers en chef-kok John Stoffers zijn de stuwende krachten achter restaurant First in Zeist. Een plaatje van een zaak, rustig en elegant, met klassiek Frans meubilair, kunst en jachttrofeeën.
Restaurant Janzen
Sinds 2007 staat dit statige Woerdense pand – met zijn uitgestrekte terras en parkeerterrein pal tegenover de Oude Rijn – bekend als restaurant JanZen. Een naam verwijzing naar de toenmalige eigenaar. Eerder was het een café en dáárvoor een illegale destilleerderij.
Chef-kok Jeroen van Hensbergen en zijn (gast)vrouw Natasja namen het restaurant in 2018 over en handhaafden de naam. Zij verbouwden en verfden het en voerden een meer gastronomische kaart in.
Restaurant Lutum
In het historische centrum van Wijk bij Duurstede is restaurant Lutum, voorheen ’t Klooster, toegankelijk via de poort aan de Markt. Daarna betreed je een 17e-eeuwse ambiance glas-in-loodraampjes en een hoog balkenplafond. De uitbaters zoeken ‘spanning en puurheid’ in het eten, waartoe ze zich bedienen van producten uit de Wijker Moestuin en Het Wijker Voedselbos.
De Nederlanden
Wilco Berends kookt er al sinds 2007 en tegenwoordig is hij de patron-cuisinier: restaurant De Nederlanden in Vreeland aan de Vecht. Zo ongeveer de mooiste locatie in de Randstad.
Van der Valk Hotel Vianen
Bram van Swieten en Jurriaan Boor zijn de chefs van Valk Hotel Vianen, aan de A2. Ze serveren ons mootjes rauwe zalm gemarineerd in yuzu en een Oosterse knoflookmarinade. Opgediend met crème van wasabi, limoen en avocado, naast sesamkletskopjes en shisoblad.
Restaurant de Vrijstad
Een oude notariswoning in Vianen is het terrein van restaurant De Vrijstad en van de broers René (chef-kok) en Arjan de Groot (gastheer) die het bedrijf van hun ouders overnamen. De zaak is opnieuw ingericht en heeft een warme uitstraling door de parketvloer, de hoge ramen met vensterbanken, de schouw en de ronde tafels en goed zittende fauteuils. De keuken serveert alleen verrassingsmenu’s dus je eet wat de pot schaft.
Restaurant Wilhelminapark
Dit rietgedekte voormalige theehuis in Amsterdamse School-stijl was jarenlang het domein van de chefs John Sistermans en Mandy de Jong, nu scoren chef-kok Bart Bootsma en restaurantmanager Oscar van Vliet er met een iets eenvoudiger concept. Het pand is verbouwd, maar de locatie is onveranderd: Wilhelminapark, de groene long van Utrecht.
Van der Valk Hotel Utrecht
De chefs Faruk Ertana en Sha Diepa vormen het multiculturele kookkoppel van Valkhotel Utrecht, waar zij sinds de opening in 2017 achter de kachel staan. Kalme professionals die hun jonge brigade aansturen en enthousiasmeren en met groot gezag de fijne kneepjes bijbrengen.
Restaurant 273
Op 16 juni 2021 opende Restaurant 273 zijn deuren in een prachtig monumentaal pand aan de Oudegracht aan de rand van het centrum van Utrecht. Het restaurant heeft een luxe interieur van koper, marmer en betonlook en de open keuken is het terrein van patron-cuisinier Tommy den Hartog en zijn brigade.
Restaurant Maeve
Tommy Janssen (chef-kok) en Vera Voorend (gastvrouw) zijn de patrons van restaurant Maeve in Utrecht. Hij met kookervaring in Kasteel Heemstede en het Amstel Hotel, zij in de bediening van o.a. Aan de Zweth. Ze ontmoetten elkaar bij De Burgmeester in Linschoten en besloten samen een eigen zaak te beginnen: Maeve, in een monumenenpand vlakbij de Dom.
Restaurant Karel 5
De locatie is prachtig: oud klooster, lange gangen, hoge muren, kroonluchters, stenen vloeren, grote deuren en afstapjes. En dan dat restaurant waar alles klopt: uitstekende bediening, prachtige wijnen, voortreffelijke keuken. En de locatie: kroonluchters, goudkleurige gordijnen, smetteloos gedekte tafels met onderrokken en gepoetst tafelzilver. Chef de cuisine Leon Mazairac, souschef Jent van Cappelle en maître-sommelier Johan Kragtwijk staan er garant voor een perfecte culinaire avond.
Restaurant Jasmijn & ik
Aziatisch restaurant Jasmijn & ik in de Utrechtse wijk Lombok presenteert Thaise, Vietnamese en Kantonese gerechten: van Chinese dumplings tot geroosterde Thaise chilipasta en gefrituurde sjalotjes. Er wordt gewerkt met biologisch vlees, duurzame vis en vegetarische of plantaardige grondstoffen. Veel schotels kunnen glutenvrij of lactosevrij worden gemaakt.
Héron Petit Restaurant
Joyce Bielderman en Victor Stukker zijn de motoren achter Héron Petit Restaurant in Utrecht. Zij houden van puur en eerlijk eten en kiezen hun leveranciers zorgvuldig. Of ze plukken, verzamelen of conserveren hun ingrediënten zelf. Alles moet van Nederlandse bodem of uit Nederlandse wateren komen, én in het seizoen. Creatief, duurzaam en veelzijdig zijn de steekwoorden hier. Een filosofie en een werkwijze die de patrons veel sympathie, gasten en onderscheidingen opleveren.
Restaurant Hemel en Aarde
In het voormalige Polman’s Huis in Utrecht, waarin zich ook hotel The Nox bevindt, zit Hemel & Aarde. Chef-kok Rene van der Weijden en zijn team koken er met respect voor de natuur en met gezond boerenverstand. De producten zijn van het moment, komen uit de regio en variëren van vlees tot groen, van oester (met prei, kombu, schapenvoetjes en boekweit) tot rode biet (met gerookte amandel, vijgenblad en red love-appel).
FICO
Het Utrechtse restaurant FICO van Menno van der Pol (chef-kok) en Norbert Zunnebeld (restaurantmanager) ligt dichtbij de Jaarbeurs in een uniek pand aan het Merwedekanaal. Op de plek waar vroeger de groenteveiling was. Nu ligt daar een nieuwe woonwijk die leunt tegen FICO, met zijn terras, kuipstoeltjes en bronskleurig bestek. En jonge, soms aarzelende maar gastvrije bediening.
Restaurant El Qatarijne
Restaurant El Qatarijne bevindt zich aan de monumentale Mariaplaats in het oude centrum van Utrecht, vlakbij Hoog Catharijne. Zodra je de zaak binnenkomt, ervaar je de mediterrane gastvrijheid en voel je de warme tinten van boomschors en walnoothout. En je ruikt de fusion-gerechten die uit de open keuken komen van patron-cuisinier Baris Budak. In een decor van fauteuils, muurbanken, ronde tafeltjes met kandelaars, donker plafond, steenstripwanden en parketvloer.