Flevoland, de jongste provincie
Flevoland is de kleinste en jongste provincie van ons land, bestaande uit de drooggelegde Noordoostpolder en de Flevopolder (het grootste kunstmatige eiland ter wereld) in de voormalige Zuiderzee, met daarbinnen de toenmalige eilanden Urk en Schokland. De provincie, met ongeveer 450.000 inwoners verdeeld over zes gemeentes, ligt gemiddeld vijf meter onder de zeespiegel. Na het inpolderen ontstond een groot en rijk natuurgebied waarvan tegenwoordig de Oostvaardersplassen, de Lepelaarplassen en het Horsterwold de belangrijkste attracties zijn. Verder biedt Flevoland bos- en recreatiegebieden bij de randmeren. Bij Biddinghuizen is het attractiepark Walibi Holland te vinden. De luchthaven Lelystad Airport zal op termijn Schiphol gaan ontlasten.
Uit-eten is in Flevoland goed mogelijk. Bij de Kramers bijvoorbeeld, in hun De Boet aan de Urker haven. En bij Le Mirage in Emmeloord. In de stedelijke gebieden is er sowieso een weliswaar beperkt maar aantrekkelijk culinair aanbod.
Restaurant de Boet
Restaurant De Boet van Cees en Zwanie Kramer, nieuw opgetrokken in een oude botenloods, is een baken op Urk. Je kunt op het mooie haventerras zitten, maar ook van binnenuit naar de visserskotters kijken die de elementen rond het voormalige Zuiderzee-eiland trotseren.
Restaurant Silver
Eigenaresse, gastvrouw en sommelier Corrie Hop en chef-kok Abel Bousie zijn de steunpilaren onder restaurant Silver, in het hart van Lelystad. Hun restaurant bestaat daar al een tijdje, het is modern en sfeervol ingericht en er wordt klassiek gekookt met uitstapjes naar de moderne wereldkeukens. Het NS-station van Lelystad ligt op loopafstand.
Restaurant Bakboord
Brasserie Bakboord is een van de aangenaamste adressen in Flevoland. Aan het Gooimeer, met de stad in je rug en met een bijna rustgevende inrichting. Van patron Taco van der Meer en zijn culinaire creatievelingen Lars Bertelsen (executive) en Chen Margolin (chef-kok) en hun team.
Hotel Almere
Het swingt in dat in terrakleurige baksteen opgetrokken Valkhotel in Almere. Dat, als je het via de brede toegangstrap met de enorme luifel betreedt, over uitnodigende (en stampvolle, zien we) terrassen beschikt. En een prima restaurant. De chefs komen uit landelijke topkeukens (Kersentuin, Oesterbar, De Klepperman) en hebben hier hun draai gevonden.
Restaurant Le Mirage
Hoog boven de markt van Emmeloord bevindt zich al een kwart eeuw restaurant Le Mirage van Guust (patron-cuisinier) en Colinde (gastvrouw-sommelier) de Nijs. E wordt klassiek Frans gekookt met verse regionale ingrediënten (al in 1996 werd Le Mirage onderscheiden door de Franse minister van landbouw). Bij mooi weer kan op het dakterras worden gegeten.
Restaurant Applaus
Applaus is de toepasselijke naam voor het restaurant-grand café dat zich in het Lelystadse Agoratheater bevindt. Een moderne ambiance waar gastheer-sommelier Barry de Troije en chef-kok Martijn van Wegen de scepter zwaaien. Je kunt er terecht voor een kopje koffie tot en met een volledig diner, of van een lunch tot een terras- of theatermenu. De keuken kookt mediterraan en de wijnkaart is compleet.