Brabant, smakelijk en gastvrij
Ruim 5000 vierkante kilometer meet de provincie Noord-Brabant, met een bevolkingsaantal van zo’n 2,5 miljoen. De toevoeging ‘noord’ heeft betrekking op de afsplitsing van Nederland en België in 1830, daarvóór vormden het Nederlandse en het Belgische Brabant één gebied, oorspronkelijk een Karolingisch gouwgraafschap, later een hertogdom dat zich uitstrekte van de Schelde in het noorden tot de Dijle in het zuiden. Grofweg omvatte het de huidige provincies Noord-Brabant (NL), Antwerpen (B) en Vlaams-Brabant (B).
Het Noord-Brabant van nu, ‘ons Brabant’, kent een eigen cultuur waarvan uiteraard het carnaval deel uitmaakt, maar ook een eigen taal, regionale eetgewoonten (denk aan het worstenbroodje) en ooit een eigen klederdracht (poffer), naast een algemeen als Bourgondisch aangeduide manier van leven en levensvreugde.
De toeristische trekpleisters zijn o.a. varen op de Binnendieze in ’s-Hertogenbosch, bezoek aan Fort Sabina in Willemstad of Kasteel Maurick in Vught, bootje varen in de Biesbosch en de Escape Room in het Bredase Spanjaardsgat. Of het fort De Roovere bij Bergen op Zoom.
Daarnaast heeft de provincie veel culinaire trekpleiters. Eigenlijk kent Brabant drie gastronomische gebieden: de Baronie, de Meijerij en de Kempen. Oftewel groot Breda, groot Den Bosch en groot Eindhoven. Met daarnaast nog de kernen rond Tilburg en Bergen op Zoom. Maar ook in de landelijke gebieden buiten die steden wemelt het in Brabant van de smakelijke en gastvrije eethuizen.
Best - Van der Valk Hotel Eindhoven-Best
Bergen op Zoom - Restaurant 1397
Bergen op Zoom - Restaurant 't Spuihuis
Bergen op Zoom - Restaurant Moerstede
Breda - Alma Bistro
Breda - Restaurant Chocolat
Breda - Porta Sud
Breda - Restaurant Markant
Breda - Restaurant Wolfslaar
Breda - Restaurant Zuyd
Breda - Restaurant Ruitersbosch
Breda - Salon de Provence
Cromvoirt - Noble Kitchen
Bladel - Restaurant Crijns
Boxtel - Restaurant De Koetsier
Den Bosch - Restaurant Citrus
Den Bosch - Restaurant Fabuleux
Den Bosch - Restaurant KASerne
Den Bosch - Restaurant Noble
Den Bosch - Pollevie Bar & Kitchen
Den Bosch - Auberge de Veste
Deurne - Restaurant In de Heerlyckheid
Drunen - Silva Dunes
Eindhoven - Restaurant Charlie
Eindhoven - Brasserie van den Berg
Eindhoven - De Luytervelde
Eindhoven - Restaurant DOYY
Eindhoven - Restaurant Fling
Eindhoven - Restaurant Goyvaerts
Eindhoven - La Dolce Vita
Eindhoven - VANE Restaurant
Eindhoven - Stadsrestaurant Welp
Eindhoven - Restaurant Wiesen
Eindhoven - Zarzo
Geertruidenberg - Restaurant Het Weeshuys
Geldrop - Restaurant De Zwaan
Geldrop - Restaurant SMAEK
Hapert - Divino Restaurant & Wijnbar
Heeze - Restaurant Tribeca
Helmond - Restaurant Nastrium
Helmond - Brasserie Kasteelpoort
Helmond - De Rozario
Heusden - In den Verdwaalde Koogel
Hilvarenbeek - Restaurant Pikaar
Kaatsheuvel - Restaurant De Molen
Megen - Restaurant Titus
Nistelrode - Restaurant The Charles
Nuenen - Restaurant De Lindehof
Oosterhout - Eetlokaal Klinkers
Oosterhout - Restaurant Zout & Citroen
Oss - Restaurant De Bodega
Ravenstein - Restaurant Versaen
Riethoven - Restaurant Vandeijck
Roosendaal - Restaurant 1857
Roosendaal - Restaurant Sistermans
Sint Willebrord - Restaurant O & O
Sint-Oedenrode - Restaurant Odille
Sint-Oedenrode - Restaurant De Rooise Boerderij
Son en Breugel - Restaurant ’t Kleijn Geluck
Tilburg - Restaurant Hofstede de Blaak
Tilburg - Restaurant Kok Verhoeven
Tilburg - La Nouvelle Auberge du Bonheur
Tilburg - Restaurant Monarh
Uden - Restaurant Somm
Uden - Muggels by Gijs
Ulvenhout - Restaurant ’t Jagthuijs
Valkenswaard - Restaurant Eden
Valkenswaard - Restaurant Torino
Veghel - Restaurant Sillyfox
Veldhoven - Restaurant Le Sable
Veldhoven - Lovano Kitchen & Bar
Vught - Restaurant 't Misverstant
Vught - Kasteel Maurick
Vught - Restaurant CouCou
Waalre - De Treeswijkhoeve
Willemstad - Vista
Woudrichem - Restaurant Kruiden & Jasmijn
Restaurant Odille
Casimir Evens en Lotte Bloem zijn de bedenkers van restaurant Odille, in Sint-Oedenrode. Hij de chef-kok die zijn producten haalt in het groene hart van de Meierij en werkt met ‘eigen’ tuinders, boeren, kwekers, vissers, jagers en affineurs. En zij de perfecte gastvrouw, tevens sommelier en restaurantmanager. De keuken bevindt zich middenin de zaak (drie ‘eilanden’), de gasten zitten eromheen en ervaren een soort kunstzinnig kooktheater in een ongedwongen sfeer.
Muggels by Gijs
Muggels heet het restaurant dat Uden in de culinaire vaart der volkeren moet opstoten. Gevestigd in een rietgedekte boerderij net buiten het centrum en beschikkend over zowel ruime parkeergelegenheid als een prachtig terras. Chef-kok is Gijs Hoevenaars die na 18 jaar de keuken van De Lindehof in Nuenen verliet (hij begon er ooit als leerling) om het Udense project van Theo van Lith in goede banen te leiden. Naast kwaliteit wordt er gemikt op ‘gezelligheid’.
Restaurant Charlie
Pal aan de Karpendonkse Plas in Eindhoven, waar ooit die geweldige Karpendonkse Hoeve scoorde en recentelijk The Harbour Club, bevindt zich nu familierestaurant Charlie van ondernemer Charles Veerkamp. Lief voor kinderen, want terwijl de ouders een hapje eten kan het jonge volkje zich uitleven in speelruimtes als de Huyskamer, de Hooizolder en, volgend jaar, een buitenspeeltuin. De gasten zitten aan lange tafels of in halfronde bankfauteuils. Er is plaats voor “enkele honderden”.
Alma Bistro
“Een gastronomische bistro zonder drempels, maar met ambitie.” Vinden chef-kok Wouter van Laarhoven en gastvrouw Malou Hagenaars van hun nieuwe Alma Bistro in Breda. De derde zaak van het paar naast hun restaurants in Oisterwijk. Gevestigd in het 18e-eeuwse monumentale en zorgvuldig gerestaureerde pand ‘Den Bonten Osch’ aan de Ginnekenstraat. Op de begane grond bevinden zich de restaurantruimte en de bar en op de verdieping is ruimte voor private dining. Uniek is de zogenaamde ‘verticale keuken’. Via de open vide hebben gasten vanaf beneden zicht op die keuken die zich op de bovenverdieping bevindt.
Restaurant Wijnhuis De Blauwe Camer
In een tussen de wijnranken gelegen boerderij op het ommuurde terrein van het oudste vrouwenklooster van Nederland, Sint-Catharinadal in Oosterhout, serveren chef-kok Maikel Beljaars en gastvrouw-sommelier Tessa Ritzen klassiek Franse gerechten vanuit het hart van de keuken en uit de moes- en kruidentuin van de Zusters Norbertinessen. Een unieke locatie, zeker ook omdat je “de wijn van de zusters” – inderdaad geteeld, geplukt, geperst en gebotteld door de dames – erbij kunt proeven.
Restaurant Kruiden & Jasmijn
Op de plek waar de Andelse Maas zich met de Waal verenigt tot Boven-Merwede, ligt slot Loevestein op het westelijkste punt van de Bommelerwaard. Recht daar tegenover doet het vestingstadje Woudrichem al eeuwen zijn schoonheidsslaapje. In het officiershuis van het gerestaureerde Kruihuis verschanst zich daar al 20 jaar Kruiden & Jasmijn van chef-kok Patrick de Rade. Een prachtig restaurant met veel kunst, open haard en een beeldentuin.
Vista
Patron-cuisinier Henrie en zijn (gast)vrouw Ingrid van der Heijden scoren met hun restaurant Vista, even buiten de vestingwallen van Willemstad, pal aan het Hollandsch Diep en met een terras dat uitkijkt over jachthavens en de Haringvlietbrug.
De Treeswijkhoeve
Warme geborgenheid in De Treeswijkhoeve in Waalre, al jaren het troetelkindje van Dick en Anne-Laura Middelweerd.
Kasteel Maurick
Kasteel Maurick ligt verscholen in de bosrijke omgeving van Vught. Binnen de dikke muren die de Heeren van Vught – een van hun dochters trouwde met iemand van de familie Maurick – al in de dertiende eeuw beschutting boden, bevindt zich nu het gelijknamige en prachtige restaurant. Niek van Lieverloo (culinair directeur) en Klaas van Leengoed (hospitality director) sloegen zeven jaar geleden de handen ineen om de monumentale en fotogenieke locatie nieuw leven in te blazen. Met succes.
Restaurant CouCou
‘Voulez-vous diner avec nous?’ grapt de website van Restaurant & Bar CouCou in Vught. Waarmee gezegd wil worden dat deze nieuwe loot aan het Brabantse “ondeugend en speels volwassen” is, en “creatief met een vleugje Franse allure”. Welnu: verder staat die site vol Engelstalige kreten dus, eh, kom-maar-op met je menu.
Restaurant ’t Misverstant
Eten wat de pot schaft bij ’t Misverstant in Vught, van patron-cuisinier Thijs Vis en chef-kok Marcel van Berkel. Een ruim restaurant met terras, parkeerruimte en (feest)zalen.
Lovano Kitchen and Bar
“Drempelloze klasse,” zeiden wij over Lovano Kitchen & Bar van Marly de Crom en Geert van Loon, die zich toen net hadden gevestigd in Veldhoven. Nu, vijf jaar verder, is Lovano nog steeds een toppertje, mede dankzij het chefsduo Matthijs Schenkels en Justin Princen. In de moderne restaurantruimte met houtaccenten, warme verlichting, muurbanken en fauteuils, spiegels en een centrale keuken.
Restaurant Le Sable
Even buiten Veldhoven, in de buurtschap Zandoerle, heeft zich in een oude boerderij restaurant Le Sable gevestigd. De uitbaters Chiel Sap (chef-kok) en Laura van der Velden (gastvrouw) werkten in topzaken door het hele land en proberen ‘t nu samen (in haar geboorteplaats) in een klassiek decor met een even klassieke (Franse) kookstijl met eigentijdse accenten.
Restaurant Sillyfox
Puur industrieel Meijerijs erfgoed: restaurant Sillyfox ligt op 32 meter hoogte in de gerestaureerde, monumentale Wiebenga-graansilo in Veghel. De jonge chef-kok Joppe Sprinkhuizen was souschef bij De Treeswijkhoeve in Waalre en kookt hier nu, in zijn open keuken, letterlijk op grote hoogte. En over hoogte gesproken: het dakterras is een fenomenale plek.
Restaurant Eden
‘Spannend, vernieuwend, tegendraads: dat is onze signatuur.’ Zeggen ze over zichzelf bij restaurant Eden in Valkenswaard. De naam leidden ze af van de Hof van Eden, een vergelijking die voldoende zegt over de ambities. Chef-kok Herman Cooijmans wil uitblinken met gedurfde smaakcombinaties en spannende tafelbereidingen.
Restaurant ‘t Jagthuijs
Huiskamerrestaurant in de oude burgemeesterswoning van Ulvenhout, met kuipstoelen, muurbankjes, tafels met verse bloemen, serre en een geweldig buitenterras. In de halfopen keuken kun je de koks aan het werk zien. Eigenaresse Ria Geertsma is, hoewel afkomstig uit het noorden, één en al Brabantse gastvrijheid en haar menukaart telt veel vega-schotels.
Restaurant SOMM
Populair en sfeervol restaurant annex wijnwinkel van Werner Croymans (chef-kok) en Bram van Grinsven (gastheer-sommelier) in Uden. Ruim opgezet, modern ingericht en met een Frans-gebaseerde internationale keuken.
Restaurant Monarh
In de weefruimte van het voormalige klooster van de Tilburgse missiepaters vond restaurant Monarh zijn domicilie. Tot tevredenheid, want de keuken van chef-kok Paul Kappé is uitstekend en de wijnen van zijn broer Ralph zijn van hoge kwaliteit.
Restaurant Kok Verhoeven
Hans en Angela Verhoeven ontvangen hun gasten in het Tilburgse restaurant Kok Verhoeven aan linnen-gedekte tafels, en dat is tegenwoordig al bijzonder. Hun modern ingerichte, langwerpige eetzaal met muurbanken en chique aankleding straalt sfeer uit. En gastvrijheid Uit de open keuken komen vooral visgerechten.