Bruisend en dichtbevolkt: Zuid-Holland
De provincie Zuid-Holland is een bedrijvige, veelzijdige provincie met een oppervlakte van bijna 3.000 km2. Ruim 3,5 miljoen mensen wonen er, verdeeld over de plattelanden en de 50 gemeenten. Serene duin- en polderlandschappen vind je hier, naast dynamische stedelijke gebieden die steeds meer naar elkaar toegroeien. Zuid-Holland is het dichtstbevolkte gebied van Nederland, met grote steden zoals Den Haag en Rotterdam.
Een weerspiegeling van de rijke geschiedenis van de provincie is te vinden in de bijna 1.000 rijksmonumenten en 150 molens. Nauw daarmee verwant zijn de bijzondere toeristische attracties. De historische stad Delft staat bekend om het Delftsblauwe aardewerk. Lisse is de thuisbasis van de Keukenhof, ās werelds grootste bloementuintentoonstelling. Den Haag is bekend als nationaal machtscentrum (Het Binnenhof) met een beroemd strand (Scheveningen) en last but not least is Rotterdam het bezoeken waard vanwege zijn hoog aangeschreven moderne architectuur en de bruisende haven.
Interessante natuurgebieden zijn De Hollandse Duinen, een doorlopende reeks duingebieden van Hoek van Holland tot Hillegom, met open zandlandschappen, dennenbossen, heidevelden en weiden. Naast De Biesbosch op de grens met Noord-Brabant, een van de grootste nationale parken van Nederland. De waterrijke bossen en moerassen vormen een habitat voor talrijke zeldzame dieren- en plantensoorten. Het Groene Hart, gesitueerd tussen de grote steden in de Randstad, is een uitgestrekte groene oase van open polderlandschap, een stiltegebied van jewelste met een unieke flora en fauna.
Culinair is Zuid-Holland een lappendeken. Nergens is de gastronomie zo rijk en getalenteerd. In het epicentrum Rotterdam komt er, zo lijkt het, elke dag een innovatief restaurant bij. Net als in Amsterdam overigens, hoewel je in Zuid-Holland nog wel āns ergens kunt parkeren zonder een bank te hoeven beroven.
Bergambacht - Pieters Restaurant
Bergschenhoek - Nova
Capelle ad IJssel - Perceel
Delft - De Waag
Delft - Kruydt
Delft - Le Vieux Jean
Delft - Novaela
Den Haag - 6 & 24
Den Haag - lāAmour Toujours
Den Haag - Bar Bowie
Den Haag - Basaal
Den Haag - Bistro Mer
Den Haag - Botanica
Den Haag - Bog
Den Haag - Calla's
Den Haag - Cottontree City
Den Haag - Dekxels
Den Haag - De Tapperij
Den Haag - Elea
Den Haag - Ethica
Den Haag - Garuda
Den Haag - Glaswerk
Den Haag - Impero Romano
Den Haag - Jamey Bennet
Den Haag - Keraton Damai
Den Haag - Mandarin Palace
Den Haag - Nationaal
Den Haag - Oker
Den Haag - Oogst
Den Haag - Publique
Den Haag - PuuRR aan de Binck
Den Haag - Restaurant Christian
Den Haag - Restaurant Ʊ
Den Haag - Sana Sini
Den Haag - Sequenza
Den Haag - Tapisco
Den Haag - Tommy's & Zuurveen
Den Haag - Umami by Han
Den Haag - Villa Coucou
Den Haag - Walter Benedicht
Den Haag - Wox
Dordrecht - Aan De Spuihaven
Dordrecht - Bistro Twee33
Dordrecht - De Hoff'nar
Dordrecht - De Kop van het Land
Dordrecht - De Stroper
Dordrecht - Delicees
Dordrecht - Het Gemaal
Dordrecht - Post
Dordrecht - Valk Hotel
Dordrecht - Villa Augustus
Gouda - Lizz
Gouda - Bangkok City
Gouda - De Kleischuur
Gouda - Unique
Heerjansdam - 't Waaltje
Kaag - Tante Kee
Katwijk aan Zee - Het Panbos
Leiden - Bistro BordāO
Leiden - CafƩ Visscher
Leiden - De Engelenbak
Leiden - Bistro La Cloche
Leiden - Het Haagsche Schouw
Leiden - Het Prentenkabinet
Leiden - In den Doofpot
Leiden - La Diva
Leiden - The Bishop
Leiden - Wielinga
Leiden - Woods
Leidschendam - Bij Erik
Leidschendam - Raimondi's Villa Rozenrust
Maassluis - De Ridderhof
Middelharnis - 't Vingerling
Noordeloos - De Gieser Wildeman
Noorden - De Watergeus
Noordwijk - Latour
Noordwijk - Salt
Noordwijk - Villa de Duinen
Nootdorp - Calva
Oegstgeest - Suzie's & Van Aken
Oegstgeest - Villa Beukenhof
Oud-Beijerland - Roha Dining
Oude Wetering - Plantage 87
Papendrecht - De Ertepeller
Ridderkerk - Ross Lovell
Rijswijk - 't Ganzenest
Rijswijk - Savarin
Rotterdam - 't Ambachthuys
Rotterdam - Amarone
Rotterdam - Asian Glories
Rotterdam - Bar Berta
Rotterdam - Bar Pulpo
Rotterdam - Bistrot Du Bac
Rotterdam - CafƩ Pompette
Rotterdam - CEO Baas van het Vlees
Rotterdam - Chung
Rotterdam - De Harmonie
Rotterdam - De Matroos en het Meisje
Rotterdam - De Prins Van Terbregge
Rotterdam - Rolphās Deli - Le Petit Restaurant
Rotterdam - Destino
Rotterdam - Franky's Grill
Rotterdam - FG Restaurant
Rotterdam - Fitzgerald
Rotterdam - Fred
Rotterdam - Gastrobar STER
Rotterdam - Goud
Rotterdam - Gym & Gin
Rotterdam - Huson
Rotterdam - HĆ©roine
Rotterdam - Il Gattopardo
Rotterdam - In den Rustwat
Rotterdam - Joelia
Rotterdam - Kaat Mossel
Rotterdam - La Salute
Rotterdam - Louise Petit Restaurant
Rotterdam - Mevrouw Meijer
Rotterdam - Mood
Rotterdam - Nerello
Rotterdam - Old Dutch
Rotterdam - Oliva
Rotterdam - On Cru
Rotterdam - Ono
Rotterdam - Osteria Liz
Rotterdam - Parkheuvel
Rotterdam - Putaine
Rotterdam - Renilde
Rotterdam - Restaurant STER
Rotterdam - River Bar
Rotterdam - Rotonde
Rotterdam - Safir
Rotterdam - Schmidtās Lunchcorner
Rotterdam - The MillĆØn
Rotterdam - Three
Rotterdam - Vineum
Rotterdam - Vis op de Dijk
Rotterdam - Yano
Rotterdam - Zeezout
Scheveningen - Catch
Scheveningen - Chefsbar Seinpost
Scheveningen - Encore
Scheveningen - Lemongrass
Schiedam - Brasserie Stadhuis
Schiedam - Rooftop Restaurant
Schipluiden - Aan De Zweth
Sliedrecht - Heeren van Slydregt
Stolwijk - De Nieuwe Polderkeuken
Valkenburg (ZH) - Limes aan den Rijn
Voorburg - Central Park
Voorburg - De Koepel
Voorburg - Le Barquichon
Voorburg - Papermoon
Voorburg - The River
Voorburg - Villa La Ruche
Voorschoten - Allemansgeest
Voorschoten - De Kleine Leeuw
Voorschoten - De Knip
Voorschoten - Otori
Waddinxveen - Akkeroord
Waddinxveen - De Landerije
Warmond - De Moerbei
Wassenaar - De Bijhorst
Wateringen - Triptyque
Woubrugge - De Dyck
Zoetermeer - Hofstede Meerzigt
Zwijndrecht - Zomerlust
Gastrobar Post
Swingende zaak in het voormalige postkantoor van Dordrecht, uitgebaat door de chefs Edwin Roestenberg en Alex Verburg die ook elders restaurants hebben. Het is hier, op de doorgaande route van het NS-station naar het stadscentrum, van de vroege ochtend tot de late avond druk. Een betaalbare, sympathieke tussenstop.
De Kop van het Land
Pal aan de Nieuwe Merwede serveert deze herberg van Ewout en Liesbeth Faase op de zuidelijkste dijk van het Eiland van Dordrecht, uitsluitend vlees- en visloze gerechten. Modern vegetarisch dus, geen heksenklaver en duivelskruid uit de sixties en evenmin sektarische bediening en met kurk beplakte menukaarten, maar gewoon een goed restaurant met een goede keuken waar serieuze gerechten worden samengesteld.
Restaurant het Gemaal
Bij het oude stoomgemaal āt Vissertje in Dordrecht, waar polder de Biesbosch uitwatert op de Nieuwe Merwede, realiseerden Jeroen Molenaar, Sven Maliepaard en patron-cuisinier Alex Verburg (van de restaurants Post in Dordrecht en Oliva en Gusto in Rotterdam) restaurant Het Gemaal. Een uitje voor de Dordtenaren, een zegen voor de (in deze uithoek van veel vertier verstoken) omwonenden.
Restaurant DeliCees
Aan de voet van de Dordtse Dom resideren Cees Timmerman en Ester Weber in hun Delicees. In een charmant 17e eeuws pandje aan de overslaghaven waar vroeger de schepen uit Gelderland afmeerden.
Restaurant De Stroper
MaƮtre-sommelier Mark Bakker is de nieuwe patron van De Stroper en samen met chef-kok Kevin van Asch vormt hij het fundament van dit populaire visrestaurant in het hart van Dordrecht. Gelegen boven de gracht waar in de 16e en 17e eeuw de wijnvaten uit Frankrijk en Duitsland werden gelost.
Restaurant de Hoffānar
In het zuiden van Dordrecht bevindt zich kasteel Crabbehof, opgetrokken op de rudimenten van een 17e eeuws equivalent. In het voormalige koetshuis huist het sfeervolle restaurant De Hoffānar. Met houten vloer, balkenplafond, gietijzeren wenteltrap en een halfopen keuken. Chef-kok Kevin Schroots kookt er mediterraan, tot vreugde van de omwonenden.
Bistro Twee33
Deze aangename bistro middenin het historische centrum van Dordrecht begint er Ć©Ć©n van de populairste zaken te worden. Het restaurant is vernoemd naar de ligging in de eeuwenoude Wijnstraat (nummer 233) en het is populair om de gedegen Franse bistrokeuken van chef-kok Frank Plomp, en het interieur met daarin Portugese vloertegels.
Restaurant Aan de Spuihaven
Essat Abdelhalim kookte bij Soenil Bahadoer en Jeroen Smeenk was sommelier bij Ciel Bleu. Twee kanjers, die door patrons Roos en Patrick van Dijk naar Dordrecht zijn gehaald om de gezichten te worden van restaurant Aan de Spuihaven. Inderdaad gelegen aan die stadgracht uit de 13e eeuw en met grote zwartwit fotoās aan de muren getuigend van de middeleeuwse roem ervan.
WOX
Wox is niet stuk te krijgen. Al 25 jaar zit dit elegante restaurant op de plek waar vroeger Sauer zat, en nog steeds is het een gewild adres aan het Lange Voorhout. Lucien en Bahija Bastiaan (en meekokende zoon Boris) zweren onveranderlijk bij het concept van shared dining waarmee ze ooit als eersten begonnen.
Walter Benedict
Qua prijs-kwaliteitverhouding is dit waarschijnlijk de beste zaak van Den Haag. Maar wie Walter Benedict is of was, weet niemand: de naam voor de zaak werd gekozen op niet meer te achterhalen gronden. Desondanks is āWalterā zoān echte Den Haag-centrum zaak: druk, rumoerig, modern en sympathiek. Hoge en lage tafeltjes, centrale bar, bakstenen muur, vriendelijke bediening, terras aan de straatkant, tuintje achterin.
Villa Coucou
De Franse restaurantmanager Edouard Gaudin overreedde in Parijs zijn vriend Alexandre Martiano, die kookte in diverse topzaken, om samen in Den Haag een restaurant te beginnen. Ze vonden hun plek in het voormalige Indische restaurant Tampat Senang aan de Laan van Meerdervoort en verbouwden het, en richtten het in met groenvelours fauteuils en marmeren tafeltjes op nieuwe houten vloeren. Ook renoveerden zij de tuin en installeerden er een petanque-baan.
Umami by Han
Aan het Haagse Buitenhof, tegenover de Passage (de oudste overdekte winkel-doorgang van Nederland), floreert al twaalf jaar het Chinese culinaire restaurant Umami van de beroemde chef-kok Han Ji. Drie ruimtes bepalen er de sfeer: de serre, het restaurant en het balkon. Het uitzicht is aantrekkelijk, binnen zijn er warme kleuren en een eigentijdse Oost-West flow. Ook is er een terras, gelegen voor de serre aan de voorzijde van het restaurant (dat ook vestigingen heeft in andere grote steden).
Tommy's & Zuurveen
Tom Janssen (gastheer-sommelier) en Teun Zuurveen (chef-kok) zijn de steunpilaren van dit sympathieke restaurant aan een gracht in het Haagse Zeeheldenkwartier. Twee kleine eetzalen staan de gasten ter beschikking naast ā in de zomer ā een boot, afgemeerd voor de deur, met feestverlichting en ruwhouten meubilair. Bites eet je hier, of Gerechten. Bij passende en betaalbare wijnen.
Tapisco
Het modeverschijnsel tapas, maar dan met een eigen touche, vinden we in ruime mate in restaurant Tapisco aan de Haagse Kneuterdijk. Met een aangenaam terras voor de deur. Eeuwenlang zat boekhandel De Vijf Vocalen hier, en laatstelijk een bekende bank, maar sinds chef-kok Marcel van der Kleijn van Callaās (en nog enkele restaurants in Den Haag) zijn oog erop liet vallen, klinken er vrolijke stemmen, bestekgeluiden en het ploppen van ontkurkte flessen champagne of cava.
Restaurant Sequenza
Eigenzinnig en intiem restaurant aan het laatste stukje van het Spui, maar toch nog in het centrum van Den Haag. Chef-kok Thales Wolters kookt in deze aangepaste huiskamer, want dat is het, op basis van de Franse klassieken maar op een moderne manier geĆÆnterpreteerd.
Sana Sini
Weer een Molukse patron-cuisinier die laat weten dat die keuken er toe doet: Leila de Fretes. In haar buurtrestaurant Sana Sini (āhier en daarā, betekent het) in de Haagse Bomenbuurt. Voor het eerst open in de coronatijd en overleefd door warme gastvrijheid en een uitstekende keuken. Echtgenoot Roberto en kinderen en kleinkinderen helpen mee.
Restaurant Ʊ
Een Spaans restaurant in de oudste katholieke wijk van Den Haag: het okergeel geverfde Restaurant Ʊ van Daniel Bisschop is een van de drukst beklante eetplekken van het residentiƫle Hofkwartier. Vooral het puntvormige, witgedekte terras onder een oude lindeboom is gewild. Binnen is het wat soberder: Spartaans meubilair rond een bar. De keuken van chef-kok Thomas Vandenhecke serveert verrassend authentieke Spaans-Portugese schotels.
Restaurant Christian
Christian van der Linden, oud chef-kok bij Savelberg, kookt tegenwoordig in de gerestaureerde Nieuwe Veenmolen aan de zuidoost-rand van Den Haag. De oppervlakte is niet al te groot, de tuinen eromheen bieden meer ruimte, zeker in de zomer als er buiten wordt gegeten of het aperitief gebruikt.
PuuRR aan de Binck
Een jachthaventje, een terras en veel parkeerruimte: in de Haagse renovatiewijk de Binckhorst presenteerde ooit koffiebrander Capriole zich met een juweeltje van eigentijds industrieel design met een keuken die van ontbijt tot en met diner serveert. Dat is nu overgenomen door Hilgersom Horeca Groep die de naam veranderde in PuuRR aan de Binck.
Publique
Aan een plein in het Haagse Zeeheldenkwartier, ooit een herensociƫteit en later een buurt-Chinees, nu een aangenaam restaurant van horeca-veteraan Sjoerd Smits. Met een centrale leren bank, bovenlichten in de stijl van de Amsterdamse School en ruime tafelschikking. De wijnkaart is prachtig en uit de keuken van chef-klok Marc Plat komen mooie gerechten.