Bruisend en dichtbevolkt: Zuid-Holland
De provincie Zuid-Holland is een bedrijvige, veelzijdige provincie met een oppervlakte van bijna 3.000 km2. Ruim 3,5 miljoen mensen wonen er, verdeeld over de plattelanden en de 50 gemeenten. Serene duin- en polderlandschappen vind je hier, naast dynamische stedelijke gebieden die steeds meer naar elkaar toegroeien. Zuid-Holland is het dichtstbevolkte gebied van Nederland, met grote steden zoals Den Haag en Rotterdam.
Een weerspiegeling van de rijke geschiedenis van de provincie is te vinden in de bijna 1.000 rijksmonumenten en 150 molens. Nauw daarmee verwant zijn de bijzondere toeristische attracties. De historische stad Delft staat bekend om het Delftsblauwe aardewerk. Lisse is de thuisbasis van de Keukenhof, ’s werelds grootste bloementuintentoonstelling. Den Haag is bekend als nationaal machtscentrum (Het Binnenhof) met een beroemd strand (Scheveningen) en last but not least is Rotterdam het bezoeken waard vanwege zijn hoog aangeschreven moderne architectuur en de bruisende haven.
Interessante natuurgebieden zijn De Hollandse Duinen, een doorlopende reeks duingebieden van Hoek van Holland tot Hillegom, met open zandlandschappen, dennenbossen, heidevelden en weiden. Naast De Biesbosch op de grens met Noord-Brabant, een van de grootste nationale parken van Nederland. De waterrijke bossen en moerassen vormen een habitat voor talrijke zeldzame dieren- en plantensoorten. Het Groene Hart, gesitueerd tussen de grote steden in de Randstad, is een uitgestrekte groene oase van open polderlandschap, een stiltegebied van jewelste met een unieke flora en fauna.
Culinair is Zuid-Holland een lappendeken. Nergens is de gastronomie zo rijk en getalenteerd. In het epicentrum Rotterdam komt er, zo lijkt het, elke dag een innovatief restaurant bij. Net als in Amsterdam overigens, hoewel je in Zuid-Holland nog wel ‘ns ergens kunt parkeren zonder een bank te hoeven beroven.
Bergambacht - Pieters Restaurant
Bergschenhoek - Nova
Capelle ad IJssel - Perceel
Delft - De Waag
Delft - Kruydt
Delft - Le Vieux Jean
Delft - Novaela
Den Haag - 6 & 24
Den Haag - l’Amour Toujours
Den Haag - Bar Bowie
Den Haag - Basaal
Den Haag - Bistro Mer
Den Haag - Botanica
Den Haag - Bog
Den Haag - Calla's
Den Haag - Cottontree City
Den Haag - Dekxels
Den Haag - De Tapperij
Den Haag - Elea
Den Haag - Ethica
Den Haag - Garuda
Den Haag - Glaswerk
Den Haag - Impero Romano
Den Haag - Jamey Bennet
Den Haag - Keraton Damai
Den Haag - Mandarin Palace
Den Haag - Nationaal
Den Haag - Oker
Den Haag - Oogst
Den Haag - Publique
Den Haag - PuuRR aan de Binck
Den Haag - Restaurant Christian
Den Haag - Restaurant ñ
Den Haag - Sana Sini
Den Haag - Sequenza
Den Haag - Tapisco
Den Haag - Tommy's & Zuurveen
Den Haag - Umami by Han
Den Haag - Villa Coucou
Den Haag - Walter Benedicht
Den Haag - Wox
Dordrecht - Aan De Spuihaven
Dordrecht - Bistro Twee33
Dordrecht - De Hoff'nar
Dordrecht - De Kop van het Land
Dordrecht - De Stroper
Dordrecht - Delicees
Dordrecht - Het Gemaal
Dordrecht - Post
Dordrecht - Valk Hotel
Dordrecht - Villa Augustus
Gouda - Lizz
Gouda - Bangkok City
Gouda - De Kleischuur
Gouda - Unique
Heerjansdam - 't Waaltje
Kaag - Tante Kee
Katwijk aan Zee - Het Panbos
Leiden - Bistro Bord’O
Leiden - Café Visscher
Leiden - De Engelenbak
Leiden - Bistro La Cloche
Leiden - Het Haagsche Schouw
Leiden - Het Prentenkabinet
Leiden - In den Doofpot
Leiden - La Diva
Leiden - The Bishop
Leiden - Wielinga
Leiden - Woods
Leidschendam - Bij Erik
Leidschendam - Raimondi's Villa Rozenrust
Maassluis - De Ridderhof
Middelharnis - 't Vingerling
Noordeloos - De Gieser Wildeman
Noorden - De Watergeus
Noordwijk - Latour
Noordwijk - Salt
Noordwijk - Villa de Duinen
Nootdorp - Calva
Oegstgeest - Suzie's & Van Aken
Oegstgeest - Villa Beukenhof
Oud-Beijerland - Roha Dining
Oude Wetering - Plantage 87
Papendrecht - De Ertepeller
Ridderkerk - Ross Lovell
Rijswijk - 't Ganzenest
Rijswijk - Savarin
Rotterdam - 't Ambachthuys
Rotterdam - Amarone
Rotterdam - Asian Glories
Rotterdam - Bar Berta
Rotterdam - Bar Pulpo
Rotterdam - Bistrot Du Bac
Rotterdam - Café Pompette
Rotterdam - CEO Baas van het Vlees
Rotterdam - Chung
Rotterdam - De Harmonie
Rotterdam - De Matroos en het Meisje
Rotterdam - De Prins Van Terbregge
Rotterdam - Rolph’s Deli - Le Petit Restaurant
Rotterdam - Destino
Rotterdam - Franky's Grill
Rotterdam - FG Restaurant
Rotterdam - Fitzgerald
Rotterdam - Fred
Rotterdam - Gastrobar STER
Rotterdam - Goud
Rotterdam - Gym & Gin
Rotterdam - Huson
Rotterdam - Héroine
Rotterdam - Il Gattopardo
Rotterdam - In den Rustwat
Rotterdam - Joelia
Rotterdam - Kaat Mossel
Rotterdam - La Salute
Rotterdam - Louise Petit Restaurant
Rotterdam - Mevrouw Meijer
Rotterdam - Mood
Rotterdam - Nerello
Rotterdam - Old Dutch
Rotterdam - Oliva
Rotterdam - On Cru
Rotterdam - Ono
Rotterdam - Osteria Liz
Rotterdam - Parkheuvel
Rotterdam - Putaine
Rotterdam - Renilde
Rotterdam - Restaurant STER
Rotterdam - River Bar
Rotterdam - Rotonde
Rotterdam - Safir
Rotterdam - Schmidt’s Lunchcorner
Rotterdam - The Millèn
Rotterdam - Three
Rotterdam - Vineum
Rotterdam - Vis op de Dijk
Rotterdam - Yano
Rotterdam - Zeezout
Scheveningen - Catch
Scheveningen - Chefsbar Seinpost
Scheveningen - Encore
Scheveningen - Lemongrass
Schiedam - Brasserie Stadhuis
Schiedam - Rooftop Restaurant
Schipluiden - Aan De Zweth
Sliedrecht - Heeren van Slydregt
Stolwijk - De Nieuwe Polderkeuken
Valkenburg (ZH) - Limes aan den Rijn
Voorburg - Central Park
Voorburg - De Koepel
Voorburg - Le Barquichon
Voorburg - Papermoon
Voorburg - The River
Voorburg - Villa La Ruche
Voorschoten - Allemansgeest
Voorschoten - De Kleine Leeuw
Voorschoten - De Knip
Voorschoten - Otori
Waddinxveen - Akkeroord
Waddinxveen - De Landerije
Warmond - De Moerbei
Wassenaar - De Bijhorst
Wateringen - Triptyque
Woubrugge - De Dyck
Zoetermeer - Hofstede Meerzigt
Zwijndrecht - Zomerlust
Rolph's Deli - Le Petit Restaurant
Chantal de Raaf en Rolph Hensens hebben, na hun vertrek uit HMB in Rotterdam, hun andere zaak, Rolph’s Deli op de Kop van Zuid, opgewaardeerd tot Le Petit Restaurant. Een sfeervolle, moderne Franse bistro-met-terras in art deco-stijl waar je terecht kan voor ontbijt, lunch, diner en cocktails. Een intieme bistrosfeer met een samenballing van gezelligheid, Franse culinaire verfijning en Rotterdamse gastvrijheid.
Restaurant Goud
Het veelbesproken Goud van Herman den Blijker is een prachtig, bijna barok, restaurant met veel goudkleurige accenten, groen fluweel en marmer rond een grote visgraatparketvloer met daarop designmeubilair. Naast een buitenterras en een open keuken waar chef-kok Nick de Kousemaeker en zijn broer Ian mooie en betaalbare modern-klassieke gerechten bereiden. Die, net als de zaak zelf, van een brutaal soort elegantie getuigen en in steekwoorden omschreven zijn op een lintvormige menukaart naast je bord.
Chefsbar Seinpost
Na een periode van verval is de vermaarde Seinpost weer terug in Scheveningen. Officieel Chefsbar Seinpost geheten, met Maurice Hagenaar en Raymond​ Slats als de nieuwe patrons-cuisinier. Ze komen van de populaire Chefsbar Centre in Delft (hoewel ze culinair werden gevormd bij sociëteit De Witte aan het Plein in Den Haag).
Bistro La Cloche
Het heette eventjes De Klok, maar nu is het weer als vanouds La Cloche, een van de beeldbepalende, iconische restaurants van de Leidse Kloksteeg. De patrons Lars Mieremet (chef) en Marvin van der Bent (gastheer) ontvangen dezelfde mix van studenten(ouders), passanten, afstudeerders en toeristen. Het 17e-eeuwse pand vlakbij het universiteitsgebouw, met zijn houten vloeren en -plafonds is fotogeniek en sfeervol en de (klassieke) gerechten en de wijnen zijn betaalbaar.
Restobar VISTA
Ingrid en Henrie van der Heijden van restaurant VISTA in Willemstad namen restaurant HMB van Rolph Hensens en Chantal de Raaf over. De al tien jaar bestaande zaak in het grootste gebouw van Nederland, De Rotterdam, heet nu Restobar Vista. Met zicht op de Nieuwe Maas en de Erasmusbrug en met mooie brasserie-achtige gerechten met de smaak van de Willemstadse topkeuken.
Resumé by 6&24
Nieuwe place-to-be in Den Haag: restaurant Resumé aan de Bierkade, in het centrum. Bedacht door Rik & Saskia van der Laar van Restaurant 6&24, elders in de stad. Huiselijk ingericht met rustgevende kleuren (en geluiddempende vloerbedekking: dat zie je bijna niet meer tegenwoordig), plus een ruim terras aan de waterkant. Prachtige zaak (waar 12 champagnes en 25 wijnen per glas worden geschonken).
Bistro Mer
Oesterkar voor de deur en een etalage vol met verse vis, schelp- en schaaldieren: Bistro Mer van patron Marcel Bontje is al sinds 1979 een begrip in de Haagse Archipelbuurt. Met een interieur dat iets van een bruine kroeg heeft aan de voorkant, met lambriseringen, hoogteverschillen en Thonet stoelen. Naadloos doorlopend in een serre-achtige bistro-ambiance met marmeren tafels, witte servetten, spiegels en koperwerk.
Zomerlust Brasserie Restaurant
Op de mooiste plek van Zwijndrecht, pal aan de Oude Maas en tegenover het historische front van Dordrecht, ligt Zomerlust – officieel Brasserie & Restaurant – aan de halte van de waterboot die vele Zuid-Hollandse locaties met elkaar verbindt. Patron Carel Magermans ontvangt zijn gasten in de brasserie op de begane grond en in het chiquere restaurant op de eerste etage.
Hofstede Meerzicht
Mooi gerestaureerde boerderij met zicht over de weilanden van het Groene Hart: Hofstede Meerzigt in Zoetermeer. Modern, swingend, jong en met een uitstekende keuken van Alain Adriaanse. Verder boerderijbalken en een terras aan het water. En maître-sommelier Sermad Wartan die een voortreffelijke gastheer is met veel verstand van wijnen.
Restaurant de Dyck
Middenin het Groene Hart, omringd door dorpswegen, akkers en polderbomen, vinden we (vega)restaurant De Dyck met chefkok Martijn Koeleman. Zijn kaart wisselt met de seizoenen en biedt, naast veel bereidingen van ingrediënten uit eigen tuin, ook vis- of vleesgerechten. Plus wijnen ‘van dichtbij’.
Restaurant Triptyque
Westlander Niven Kunz kookt als vanouds op de benedenetage van het voormalige raadhuis waar hij ooit begon, deze keer aangevuurd door echtgenote en arts Virginie van Bronckhorst. Vanwege het ‘groene’ van zijn keuken is Niven inmiddels onderscheiden en zijn kaart toont waarom: nagenoeg uitsluitend Westlandse producten vormen de basis van zijn menu’s.
Restaurant Eiber vd Valk de Bijhorst
Alex en Roxanne Luiten zijn de ‘Valken’ van Hotel Den Haag-Wassenaar, oftewel De Bijhorst. Hij is er geboren en woonde er de eerste vijf jaren van zijn leven. Het complex heeft recentelijk een twee jaar durende, 40 miljoen kostende verbouwing achter de rug en is nu met zijn 225 kamers ‘toekomstbestendig’. Het inpandige restaurant Eiber voert een eigentijdse kaart met moderne gerechten plus enkele Toekan-klassiekers.
Restaurant De Moerbei
Hans en Anjo de Bont hebben na bijna dertig jaar hun restaurant De Moerbei in het hart van Warmond overgedragen aan chef-kok Michael Corpel (die hier al eerder werkte) en gastheer-sommelier Frank de Haas. Verder is daarbij weinig veranderd aan deze sfeervolle zaak, met hoogteverschillen, kamers en zaaltjes en met stof beklede raamluiken. De overname heeft min of meer geruisloos plaatsgevonden.
Restaurant de Landerij
De Landerij van Eric Verboon (chef-kok) en Erwin van Munsteren (gastheer) heeft nog steeds de plavuizenvloer, de originele Rooseveltkachel en de stalraampjes van weleer, maar verder is de zaak eigentijds gedecoreerd.
Restaurant Akkeroord
Midden in het Groene Hart ontvangt patron-cuisinier Martin Baas ons in de tuin van Akkeroord terwijl de zomerzon over ons tafeltje speelt en de kippen rondscharrelen. We laten de chef zijn gang gaan en dat levert bij frisse Zuid-Franse chardonnay (Dupont-Fahn) een voorgerecht op van verse griet, gebakken in olie en roomboter.
Otori Omakase
Middenin het winkelgebied van Voorschoten vinden we Japans-Aziatisch restaurant Otori van patronne Jean Zhou en chef-kok Han Mik. Ooit zat op deze plek Kelvin Lin met restaurant Nayolie dat ons, om onbekende redenen, plotseling ontviel. Gelukkig is de kwaliteit van de opvolger even hoog. Sterker nog: de verfijning en elegantie van de schotels is bijna te ‘werelds’ voor zo’n gewoon Zuid-Hollands dorp (dat hier overigens uitgebreid sushi en sashimi kan bestellen).
Restaurant de Knip
De populaire en fotogenieke uitspanning De Knip, aan de Vliet in het Zuid-Hollandse Voorschoten, was ooit een scheepswerfje, later de aanlegplek van een pontje en lange tijd zelfs een speeltuin. De Knip anno-nu is het eigendom van Marcel (patron-cuisinier) en Irene (gastvrouw) van Teijlingen. Hun keuken is smakelijk, de ligging – met een prachtig terras aan het water – ideaal, en de parkeermogelijkheid ook.
Restaurant De Kleine Leeuw
Het restaurant van Valkhotel De Gouden Leeuw in Voorschoten had er jarenlang een broertje ‘op zolder’ bij, Upstairs geheten. Het werd enkele jaren geleden gesloten na een keukenbrand. Ook het hotelgedeelte bleek rijp voor de sloop, en om de gasten tevreden te houden verrees er een enorme noodoptrek die aan de binnenkant met taptijen en hanglampen werd versierd.
Restaurant Allemansgeest
Prachtig verbouwde historische uitspanning aan de Vliet, met terrassen, aanlegsteigers en een elegante restaurantruimte. Het is mooi weer dus wij zitten op het terras aan het water, aan een witgedekte tafel met bloemen, knapperig boerenbrood en gezouten roomboter. Aangenaam, rozig sfeertje.
Villa la Ruche
Villa La Ruche in Voorburg imponeert door kwaliteit (patron-cuisinier Marko Karelse doet geen concessies). gastvrijheid en ambiance. Als aperitiefhapjes proeven we een makaron met gemarineerde zalm; bombe van gerookte prei met Hollandse garnalen en augurkgelei; compote van aubergine met kummel, crème van geitenkaas en geraspte hazelnoot; gekookte aardappel met gerookte paling en mousse van Livarham.