Gelderland, onze grootste provincie
Is met zijn 5137 km2 (en 2,1 miljoen inwoners) de grootste provincie van ons land. Zo’n 7000 jaar geleden ontstaan als nederzettingsgebied voor rondtrekkende jagers en verzamelaars uit Scandinavië, en later woonplaats van het volk van de trechterbekercultuur (in de Achterhoek en op de Veluwe). Uiteindelijk grensstreek tussen de Romeinen en Germaanse stammen als de Chatten, Cherusken en Bataven, in de Middeleeuwen graafschap en later hertogdom, en tegenwoordige ‘gewoon’ een van de dertien Nederlandse provincies.
Dat Gelderland heeft veel natuur, rust, stedenschoon en dorpsvertier in o.a. de Veluwestreek, de Achterhoek, de Betuwe en in en rond de steden Arnhem en Nijmegen. De Veluwe met haar bossen, heidevelden en zandverstuivingen (en herten en wilde zwijnen) biedt het Kröller Müller Museum met zijn Van Goghverzameling, Paleis Het Loo met zijn prachtige tuinen, het zendstation Radio Kootwijk, en de Posbank. Verder houden mooie stadjes als Elburg van toeristen, net als Slot Loevestein uit 1361 (met ‘de’ boekenkist van Hugo de Groot), het Kootwijkerzand en de Ooijpolder. Net als het Vrijheidsmuseum in Groesbeek, de Tuinen van Appeltern, het Nederlands Openluchtmuseum in Apeldoorn, het 14e-eeuwse Kasteel Slangenburg in Doetinchem, en Burgers Zoo in Arnhem.
Daarnaast kan Gelderland bogen op een rijk aanbod aan uitstekende restaurants. Van ’t Nonnetje in Harderwijk tot ’t Raedthuys in Duiven en De Kromme Dissel in Heelsum. En van Basiliek in Harderwijk tot Het Roode Koper in Ermelo en Het Koetshuis in Bennekom.
Apeldoorn - De Cantharel
Apeldoorn - La Niche
Apeldoorn - Valk Exclusief Hotel
Apeldoorn - Zenith
Arnhem - De Steenen Tafel
Arnhem - La Belle Source
Arnhem - Loca
Arnhem - The Church
Beesd - Jammo Ja
Bennekom - Het Koetshuis
Berg en Dal - Puur Sanh
Borculo - De Olliemölle
Braamt - Karels
Brummen - Engelenburg
Buren - Lagrange
Doesburg - Het Arsenaal 1309
Doetinchem - Lokaal
Doetinchem - Orangerie De Pol
Doornenburg - Rijnzicht
Druten - Old Skool
Duiven - ’t Raedthuys
Elburg - Achter de Poorte
Ermelo - Het Roode Koper
Geldermalsen - Lust
Harderwijk - Basiliek
Harderwijk - Savage
Harderwijk - ‘t Nonnetje
Harderwijk - Valkhotel Harderwijk
Hattem - Bij de Jongens
Hattem - De Voorburcht
Heelsum - De Kromme Dissel
Hoog Soeren - De Echoput
Hoog Soeren - Oranjeoord
Kapel-Avezaath - Poelzicht
Kerkdriel - Flicka
Malden - Lime
Nijkerk - Alberto’s Italian
Nijkerk - Het Sluishuys
Nijkerk - Salentein
Nijmegen - Bistrobar Berlin
Nijmegen - Bistro Regent
Nijmegen - De Nieuwe Winkel
Nijmegen - De Portier
Nijmegen - Ivory
Nijmegen - Witlof
Oosterbeek - Trattoria Artusi
Otterlo - Cèpes
Putten - De Vanenburg
Rozendaal - Bistrobar Beaune
Terwolde - ’t Nieuwe Diekhuus
Vaasen - Aroma
Vierhouten - Klavertje Vier
Wageningen - Beau
Winterswijk - LEV
Zaltbommel - La Provence
Zutphen - Broederenklooster
Hotel Restaurant de Echoput
Al bijna zeventig jaar is dit prachtig gelegen Veluwehotel een gastronomische hotspot. Het elegante en beroemde restaurant was jarenlang de ‘broedplaats’ voor nieuw culinair talent en het is nu na tal van verbouwingen sfeervol en modern-klassiek ingericht met comfortabel meubilair.
Restaurant Broederenklooster
Het voormalige Broederenklooster, één van de oudste gebouwen van Zutphen, is omgebouwd tot een hotel met een uitstekend restaurant. De keuken van Niels van Dooijeweert is Frans-klassiek met moderne accenten. Hoewel het restaurant fine dining levert, is de drempel laag gehouden om passanten de mogelijkheid te bieden een glas of fingerfood te proeven.
Restaurant la Provence
Patron-cuisinier Luc van Iersel en zijn gastvrouw-sommelier Iris bedienen nog steeds een grote schare fans uit het hele land. Het restaurant met aardetinten en crèmekleurig tafellinnen, heeft vloerbedekking die zorgt voor een aangename akoestiek, en er is een overdekte serre die toegang biedt tot het buitenterras.
LEV. by Mike
In Strandbad Winterswijk baat patron-cuisinier Mike Vrijdag het sympathieke en spraakmakende restaurant LEV uit. Lekkernijen ter grootte van tussengerechten vormen de basis van zijn lunchmenu’s – naast de koffie en de taarten – en ’s avonds zorgen ze voor de diner-toeloop. Al die tijd worden er streekbiertjes geserveerd en kan er gekozen worden uit vijftien open wijnen.
Beau fine dining
Het Wageningen International Congres Centrum, kortweg WICC, herbergt het verrassende restaurant ‘Beau’ van Steff en Jessica de Groot. Het ondernemerspaar verbouwde het voormalige hotel tot een juweeltje van eigentijds design. Chef-kok Nouredine Bahaj, met kookervaring in Chalet Royal, Boreas, Vermeer en Hostellerie Vangaelen, staat nu achter de kachel.
Klavertje Vier
Het ongedwongen Veluwerestaurant Klavertje in Vier in Vierhouten bij Nunspeet, is het paleis van horecatijgers Rieno en Laura Bos, chef-kok en gastvrouw-sommelier, die elkaar ontmoetten in De Heerlickheijd van Ermelo en in 2006 de sprong naar een eigen zaak maakten. Elk klavertje van hun Klavertje Vier staat voor een seizoen waarin de ambachtelijke keuken zich volgens de leus ‘Dichtbij en duurzaam’ laat leiden door het aanbod (vooral groenten) van dat moment.
Restaurant Aroma
De Leest in Vaassen, het driesterrenrestaurant van Jacob Jan Boerma en Kim Veldman, sloot zijn deuren in 2019, maar de Italiaanse chef-kok Pasquale Carfora nam twee jaar later de estafette over met zijn fine dining-restaurant Aroma. Hij werkt er met kwaliteitsproducten uit Italië en verse seizoensproducten uit Nederland. Van zijn moeder, chef-kok in Italië, leerde hij het vak, de verfijning leerde hij zichzelf in diverse Italiaanse sterrenzaken. In Nederland was hij chef de cuisine in Krasnapolsky, hij ontmoette er zijn vrouw en samen ontvangen ze nu hun gasten in Vaassen.
Restaurant ’t Nieuwe Diekhuus
Jan Klercq was de patron-cuisinier die Het Diekhuis in Terwolde stichtte en vorm gaf. Een fatale brand, een rigoureuze verbouwing en enkele dappere opvolgers bezorgden daarna het culinaire monument langs de IJssel een definitieve metamorfose. Onveranderd is gelukkig het fenomenale uitzicht op de overkant van de rivier, het historische front van Deventer. De zaak heet nu ’t Nieuwe Diekhuus en de keukenchef is Marco van Lohuizen die een vakman is.
Bistrobar Beaune
Spin-off van het succesvolle Berlin in Nijmegen: Bistrobar Beaune tussen de heuvels van de groene gemeente Rozendaal. Met uitzicht op het mooie kasteel Rosendael. Chef-kok is Wouter Jansen, en dat zijn onderneming wordt geadviseerd door Ron Blaauw kun je merken aan de menukaart met schotels in het formaat voorgerecht én de wereldberoemde botloze spareribs met zelfgemaakte sambal.
Restaurant de Vanenburg
Pure klassieke chique in het 17e -eeuwse kasteel waarin hotel-restaurant De Vanenburg zich verschuilt, in Putten, omgeven door prachtige tuinen. Uitgeroepen tot het beste hotel van de Veluwe. In het fine-dining restaurant van De Vanenburg, zorgt chef-kok Richard Broersma voor traditionele en moderne lekkernijen.
Restaurant Cèpes
‘Adults only’ meldt restaurant Cèpes in Otterlo en dat betekent niet dat het een sekshuis is, maar dat schreeuwende kinderen er niet gewenst zijn tijdens de maaltijden. Robert Hartelman is de chef-kok van deze parel van de Hoge Veluwe, onderdeel van hotel Sterrenberg, en hij werkt met lokale producten, ingebed in de receptuur van de traditionele Franse cuisine.
À la carte is niet mogelijk: de keuken serveert een dagelijks wisselend menu samengesteld uit producten van o.a. de biologische veehouderij Farmfields in Wekerom, boerderij de Groote Voort in Lunteren, de Veluwse Aspergeboerderij en de plaatselijke groenteboer Gert van Eldik.
Trattoria Artusi
Serre-achtige zaak met keramische tegels uit de Marken, wijnkasten uit Toscane, schilderijen die het Italiaanse leven uitbeelden, kleine tafels. En Italiaanse tenoren uit de geluidsboxen. We zijn in Trattoria Artusi in Oosterbeek, vernoemd naar de beroemde (kookboeken)schrijver Pellegrino Artusi en behorend bij het Bilderberg Hotel.
Restaurant Witlof
Ooit baatten zij restaurant De Schat uit, aan de Waalkade, nu zijn ze de patrons van het even sympathieke Witlof, in het centrum van de stad: Jurgen en Rian Eikholt. Horecatijgers pur sang en geliefd om hun onconventionele presentatie. En om hun ecologische muur van mos die de akoestiek in de zaak ten goede komt. Hun gerechten zijn zeer betaalbaar en kunnen in zowel grote als kleine portie worden besteld.
Restaurant Ivory
Thijs Huijbers en Melissa de Zeeuw zijn alweer heel wat jaartjes de ankers van het culinaire smulschip dat Ivory heet en dat is afgemeerd in de binnenstad van Nijmegen. Een aangename zaak, eigentijds en gastvrij en op loopafstand van de Waalkade met de diverse parkeergarages.
Restaurant de Portier
Op het plein naast het Valkhofmuseum vinden we De Portier, prachtig verbouwd, in het oude Poortwachtershuys. Middenin Nijmegen maar toch gezegend met een terras waar je zomers heerlijk kunt lunchen of dineren. De Portier kookt ‘Frans’ en er worden uitstekende wijnen geschonken.
Restaurant De Nieuwe Winkel
Patron-cuisinier Emile van der Staak van De Nieuwe Winkel in Nijmegen zit het liefst in het voedselbos in Groesbeek na te denken over nieuwe gerechten. Officieel is hij voedseltechnoloog, maar hij probeert als keukenchef adembenemend lekkere gerechten te maken van doodgewone planten “om mensen van hun vleesverslaving te helpen.”
Dat hij met die missie een eind op weg is, blijkt uit het succes van zijn restaurant, gevestigd in een voormalig weeshuis.
Bistrobar Berlin
Geadviseerd door Ron Blaauw startten Frank Goossens, Thijs van Gastel en Fedor Kok de hippe Nijmeegse bistrobar Berlin. Waar een jong en swingend publiek in een flitsende ambiance vrijwillig de gehoorschade oploopt die bij hedendaags ‘muziek’ hoort, en smúlt van de innoverende keuken.
Bistrot Regent
Robbert van Sonsbeek en Heleen Brons zijn de patrons van dit eethuis in Nijmegen, genoemd naar het druivenras dat in de buurt wordt geteeld. Hoewel ze hun zaak bistrot noemen (met een Franse t erachter) liggen hun culinaire voorkeuren ook in Catalonië. Terwijl hun wijnkaart dan weer voornamelijk Frans is. De inrichting van de zaak is minimalistisch, een muur wordt volledig in beslag genomen door wijnrekken.
Restaurant Bodega Salentein
In het voormalige koetshuis van landgoed De Salentein in Nijkerk komen smaak, beleving en ambachtelijkheid samen in Bodega Salentein. Je proeft de elegantie van Argentinië in de bekende Salenteinwijnen, en het stoere buitenleven in het vlees van de eigen Black Angus-runderen.
Restaurant het Sluishuys
Ambachtelijk en puur, dat zijn de toverwoorden van chef-kok Erik Hendriksen die ooit furore maakte in de Oranjerie in Barneveld. Het Sluishuys in Nijkerk is zijn nieuwste restaurant en hij staat er met een bevlogen team uitstekend te koken.