Bistro Kees in Hengelo
Interieur Bistro Kees

Hengelo scoort met Bistro Kees
Sfeervolle no-nonsens in Hengelo

Kees Krabbe De bijna achteloze kwaliteit van Bistro Kees

“Ik hou van uitdagingen,” zegt Kees Krabbe van Bistro Kees in Hengelo. Daarom stapte hij op zijn 23ste in het avontuur van een eigen zaak, verbouwde alles eigenhandig en presenteerde een kaart die die van de concurrentie ruim oversteeg. Twee jaar later trok hij het buurpand erbij: zijn zaak is nu een regiotopper. En onze kanjer van de maand vanwege de smaken en de bijna achteloze kwaliteit.

Kees Krabbe is 31, maar op zijn achtste wist hij al dat hij de horeca in zou gaan. “Mijn ouders hadden een eetcafé en als kind stond ik al aardappelen te schillen en dozen te scheuren. En later aan de afwas. Dan rol je er dus vanzelf in, hè.”

Talentvol

Hij volgde de koksopleiding aan het ROC in Almelo, bleek een talentvolle leerling en mocht zich verder bekwamen aan de Cas Spijkers Academie. Praktijkervaring volgde in de keukens van o.a. de Librije in Zwolle en De Stenen Tafel in Borculo.

Zijn Bistro Kees is een sfeervolle no-nonsenszaak met een grote bar, klimaatlasten, hoge (“de jeugd zit graag hoog”) en lage tafels, kurkwanden, donkere plafonds met led-spotjes en een uitgebreide menukaart waarop zowel chateaubriand als schnitzel staat. Voor de deur strekt zich een ruim terras uit dat plaats biedt aan “honderd couverts”. Klassieke bistrogerechten krijg je geserveerd, met een moderne twist.

Nagelhout

Voorgerecht Bistro Kees Ons voorgerecht is hoog op smaak: Noorse zalm en Twents nagelhout in een terrine. De zalm gerookt op eikenmot en houtsnippers, de nagelhout (van luchtgedroogde rundermuis met kruidnagel, zout en peper) gepekeld in zout en bruine suiker en daarna gerookt. De twee ingrediënten zijn vervolgens in laagjes op elkaar gestapeld met gelei van gepofte cherrytomaat, en een tranche ervan komt op het bord. Met barbecuecrème, zoetzure komkommer, een tuille en kaviaar van tomaat. Mooi! Er wordt Weissburgunder uit de Alto Adige bij geschonken (Kellerei Meran, groengeel, fris en fruitig).

Hoofdgerecht Bistro Kees Gevolgd door de combinatie van varkenswang en eendenlever. Het wangetje een hele nacht in de oven gegaard in jus de veau, de lever gekaramelliseerd met rietsuiker. Samen geserveerd met een ingesneden aardappel (mooi en smakelijk effect) die werd gekonfijt in olijfolie. Bij een smakelijke kalfsjus. Een heerlijk malse en sappige combinatie. In het glas: lichtrode Duitse pinot noir Margarethenhof (Nicolas Weber), fluwelig en smakend naar kersen en pruimen.

Verleiding

Chocoladedessert Bistro Kees Tot slot ‘Chocoladeverleiding’, het dessert dat al zeven jaar scoort “en absoluut niet van de kaart mag”. Het is duidelijk waarom: glutenvrije brownie met pure en witte chocolademousse, krokant van chocola, kogel met toffeevulling, gelei van espresso en Bastogne plus ijs van mokka. Een verrukkelijk smaakbom.

Smúllen, daar bij Bistro Kees in Hengelo.