Bruisend en dichtbevolkt: Zuid-Holland
De provincie Zuid-Holland is een bedrijvige, veelzijdige provincie met een oppervlakte van bijna 3.000 km2. Ruim 3,5 miljoen mensen wonen er, verdeeld over de plattelanden en de 50 gemeenten. Serene duin- en polderlandschappen vind je hier, naast dynamische stedelijke gebieden die steeds meer naar elkaar toegroeien. Zuid-Holland is het dichtstbevolkte gebied van Nederland, met grote steden zoals Den Haag en Rotterdam.
Een weerspiegeling van de rijke geschiedenis van de provincie is te vinden in de bijna 1.000 rijksmonumenten en 150 molens. Nauw daarmee verwant zijn de bijzondere toeristische attracties. De historische stad Delft staat bekend om het Delftsblauwe aardewerk. Lisse is de thuisbasis van de Keukenhof, ’s werelds grootste bloementuintentoonstelling. Den Haag is bekend als nationaal machtscentrum (Het Binnenhof) met een beroemd strand (Scheveningen) en last but not least is Rotterdam het bezoeken waard vanwege zijn hoog aangeschreven moderne architectuur en de bruisende haven.
Interessante natuurgebieden zijn De Hollandse Duinen, een doorlopende reeks duingebieden van Hoek van Holland tot Hillegom, met open zandlandschappen, dennenbossen, heidevelden en weiden. Naast De Biesbosch op de grens met Noord-Brabant, een van de grootste nationale parken van Nederland. De waterrijke bossen en moerassen vormen een habitat voor talrijke zeldzame dieren- en plantensoorten. Het Groene Hart, gesitueerd tussen de grote steden in de Randstad, is een uitgestrekte groene oase van open polderlandschap, een stiltegebied van jewelste met een unieke flora en fauna.
Culinair is Zuid-Holland een lappendeken. Nergens is de gastronomie zo rijk en getalenteerd. In het epicentrum Rotterdam komt er, zo lijkt het, elke dag een innovatief restaurant bij. Net als in Amsterdam overigens, hoewel je in Zuid-Holland nog wel ‘ns ergens kunt parkeren zonder een bank te hoeven beroven.
Bergambacht - Pieters Restaurant
Bergschenhoek - Nova
Capelle ad IJssel - Perceel
Delft - De Waag
Delft - Kruydt
Delft - Le Vieux Jean
Delft - Novaela
Den Haag - 6 & 24
Den Haag - l’Amour Toujours
Den Haag - Bar Bowie
Den Haag - Basaal
Den Haag - Bistro Mer
Den Haag - Botanica
Den Haag - Bog
Den Haag - Calla's
Den Haag - Cottontree City
Den Haag - Dekxels
Den Haag - De Tapperij
Den Haag - Elea
Den Haag - Ethica
Den Haag - Garuda
Den Haag - Glaswerk
Den Haag - Impero Romano
Den Haag - Jamey Bennet
Den Haag - Keraton Damai
Den Haag - Mandarin Palace
Den Haag - Nationaal
Den Haag - Oker
Den Haag - Oogst
Den Haag - Publique
Den Haag - PuuRR aan de Binck
Den Haag - Restaurant Christian
Den Haag - Restaurant ñ
Den Haag - Sana Sini
Den Haag - Sequenza
Den Haag - Tapisco
Den Haag - Tommy's & Zuurveen
Den Haag - Umami by Han
Den Haag - Villa Coucou
Den Haag - Walter Benedicht
Den Haag - Wox
Dordrecht - Aan De Spuihaven
Dordrecht - Bistro Twee33
Dordrecht - De Hoff'nar
Dordrecht - De Kop van het Land
Dordrecht - De Stroper
Dordrecht - Delicees
Dordrecht - Het Gemaal
Dordrecht - Post
Dordrecht - Valk Hotel
Dordrecht - Villa Augustus
Gouda - Lizz
Gouda - Bangkok City
Gouda - De Kleischuur
Gouda - Unique
Heerjansdam - 't Waaltje
Kaag - Tante Kee
Katwijk aan Zee - Het Panbos
Leiden - Bistro Bord’O
Leiden - Café Visscher
Leiden - De Engelenbak
Leiden - Bistro La Cloche
Leiden - Het Haagsche Schouw
Leiden - Het Prentenkabinet
Leiden - In den Doofpot
Leiden - La Diva
Leiden - The Bishop
Leiden - Wielinga
Leiden - Woods
Leidschendam - Bij Erik
Leidschendam - Raimondi's Villa Rozenrust
Maassluis - De Ridderhof
Middelharnis - 't Vingerling
Noordeloos - De Gieser Wildeman
Noorden - De Watergeus
Noordwijk - Latour
Noordwijk - Salt
Noordwijk - Villa de Duinen
Nootdorp - Calva
Oegstgeest - Suzie's & Van Aken
Oegstgeest - Villa Beukenhof
Oud-Beijerland - Roha Dining
Oude Wetering - Plantage 87
Papendrecht - De Ertepeller
Ridderkerk - Ross Lovell
Rijswijk - 't Ganzenest
Rijswijk - Savarin
Rotterdam - 't Ambachthuys
Rotterdam - Amarone
Rotterdam - Asian Glories
Rotterdam - Bar Berta
Rotterdam - Bar Pulpo
Rotterdam - Bistrot Du Bac
Rotterdam - Café Pompette
Rotterdam - CEO Baas van het Vlees
Rotterdam - Chung
Rotterdam - De Harmonie
Rotterdam - De Matroos en het Meisje
Rotterdam - De Prins Van Terbregge
Rotterdam - Rolph’s Deli - Le Petit Restaurant
Rotterdam - Destino
Rotterdam - Franky's Grill
Rotterdam - FG Restaurant
Rotterdam - Fitzgerald
Rotterdam - Fred
Rotterdam - Gastrobar STER
Rotterdam - Goud
Rotterdam - Gym & Gin
Rotterdam - Huson
Rotterdam - Héroine
Rotterdam - Il Gattopardo
Rotterdam - In den Rustwat
Rotterdam - Joelia
Rotterdam - Kaat Mossel
Rotterdam - La Salute
Rotterdam - Louise Petit Restaurant
Rotterdam - Mevrouw Meijer
Rotterdam - Mood
Rotterdam - Nerello
Rotterdam - Old Dutch
Rotterdam - Oliva
Rotterdam - On Cru
Rotterdam - Ono
Rotterdam - Osteria Liz
Rotterdam - Parkheuvel
Rotterdam - Putaine
Rotterdam - Renilde
Rotterdam - Restaurant STER
Rotterdam - River Bar
Rotterdam - Rotonde
Rotterdam - Safir
Rotterdam - Schmidt’s Lunchcorner
Rotterdam - The Millèn
Rotterdam - Three
Rotterdam - Vineum
Rotterdam - Vis op de Dijk
Rotterdam - Yano
Rotterdam - Zeezout
Scheveningen - Catch
Scheveningen - Chefsbar Seinpost
Scheveningen - Encore
Scheveningen - Lemongrass
Schiedam - Brasserie Stadhuis
Schiedam - Rooftop Restaurant
Schipluiden - Aan De Zweth
Sliedrecht - Heeren van Slydregt
Stolwijk - De Nieuwe Polderkeuken
Valkenburg (ZH) - Limes aan den Rijn
Voorburg - Central Park
Voorburg - De Koepel
Voorburg - Le Barquichon
Voorburg - Papermoon
Voorburg - The River
Voorburg - Villa La Ruche
Voorschoten - Allemansgeest
Voorschoten - De Kleine Leeuw
Voorschoten - De Knip
Voorschoten - Otori
Waddinxveen - Akkeroord
Waddinxveen - De Landerije
Warmond - De Moerbei
Wassenaar - De Bijhorst
Wateringen - Triptyque
Woubrugge - De Dyck
Zoetermeer - Hofstede Meerzigt
Zwijndrecht - Zomerlust
Restaurant In Den Rustwat
Marcel van Zomeren kookt al 25 jaar in dit mooie boerderijrestaurant en de gasten blijven komen. Geen wonder, want de keuken is uitstekend, de wijnkeus goed, en de locatie, met ruim terras, sfeervol. De Oranjerie van het complex is aan de ‘eetzaal’ toegevoegd waardoor iedereen wat ruimer zit.
Il Gattopardo
Chef-kok Salvatore Randazzo en gastheer Vincent Muller zijn de eigenaren van Il Gattopardo op de kop van het ‘culinaire’ Deliplein in Katendrecht. De ooit als buurtwinkel opgezette locatie met een (gerestaureerde) oude grenenhouten vloer is ingericht met witgedekte tafeltjes, een driezitsbank, een grote bar en een halfopen keuken.
Restaurant Huson
Enige jaren geleden nam Mark van Wijngen, toen souschef, de zaak over van Frank Huson en het gaat hem voor de wind in dit mooie restaurant in het Rotterdamse Scheepvaartkwartier. Hij handhaafde de naam Huson en bedient nu zijn gasten in twee geschakelde ruimtes met chique inrichting én een voorterrasje.
Héroine Restaurant & Bar
Restaurant Héroine werd opgericht door Eva Eekman en Michael Schook (chef-kok) en het bevindt zich in het historische Industriegebouw in het hart van Rotterdam. Eenvoud en luxe komen hier samen in ‘verplichte’ menu’s met gerechten die geïnspireerd zijn op keukens van over de hele wereld.
Restaurant Gym&Gin
Aantrekkelijke locatie in Kralingen, in de voormalige kantine van een sportcentrum. Lange banken en fauteuils tegenover ronde en vierkante tafeltjes, houten vloer met heel veel perzen erop, grote bar, ruim terras en grote gratis parkeerplaats. Prima plek: een laagdrempelig brasserie met een aantrekkelijke kaart en een goede keuken.
Gastrobar STER
Terry Priem, culinaire autodidact, en zijn echtgenote Esther van Otterloo baten nu restaurant STER aan de Honingerdijk uit, maar hier begon hun carrière. Nog steeds zijn ze de patrons in dit aangename hoekpandje in Kralingen. De gasten eten op de begane grond of op de entresol waar ze tegen een graffitiwand aankijken die de chef zelf heeft gespoten.
Restaurant FRED
De gelouterde patron-cuinier Fred Mustert heeft zijn restaurant Fred verplaatst van de Rotterdamse Honingerdijk naar The Terraced Tower, aan de Boompjes. Ook daar scoort hij met zijn creatieve kookstijl die gebaseerd is op de klassieke Franse cuisine, met een eigen draai. Schaal- en schelpdieren en primeurgroenten zijn Musterts lievelingen. Ingebed in fraaie zuren om alles luchtig te houden.
Restaurant Fitzgerald
Fitzgerald in Rotterdam werd door de stichter, Danny Gonzalez, vernoemd naar de Amerikaanse schrijver F. Scott Fitzgerald. Het restaurant wordt nu geleid door Michael Verhagen, die al de chef was, en maître-sommelier Bas van Beveren die in Het Wereldmuseum samenwerkte met Verhagen. Het restaurant bevindt zich aan de Oude Haven, vlakbij het bekende Witte Huis.
FG Restaurant
Meesterchef en smaakcomponist François Geurds ontvangt zijn gasten in draaiende kuipfauteuils en met een ‘verplichte’ keuze van bestek, maar je voelt je verwend omdat zijn smakensymfonie onverwachte sensaties, gedurfde vondsten en tongstrelende combinaties omvat. In zijn FG Restaurant onder de Rotterdamse Hofbogen blijken zijn creaties culinaire poëzie.
Franky’s Grill
Franky’s Grill is de nieuwe naam voor het kosmopolitische Food Labs van cuisinier François Geurds, pal naast zijn iets chiquere FG Restaurant onder de Rotterdamse Hofbogen. Het lijkt een Spaanse bodega met hammen boven de eetbar, hoge vierkante tafels, houten muurbekleding, spiegels en een open keuken. Het plafond gaat naadloos over in de tunnelbuis van een trein, een fascinerende trompe l’oeuil-foto.
Restaurant Destino
Tapas-restaurant in het noorden van Rotterdam, pal aan de Rotte. Binnen ziet Destino er een beetje uit als een cafetaria, maar misschien is dat wel écht Spaans: daar ben je soms zelfs ingebouwd tussen kratten lege waterflessen en de fiets van de souschef. Uit de grote open keuken van patron-cuisinier Reinbert Sneep komt een dozijn of drie kleine en grotere gerechtjes waarvan de receptuur haar oorsprong vindt in de Baskische en Spaanse cuisine. Bij een kaart met uitsluitend Spaanse wijnen.
De Prins van Terbregge
Buiten de stad en toch er in, aan de Rotte, in een houten optrek die lijkt op een botenhuis. De Prins van Terbregge van patron-sommelier Simon Wijers is een publiekstrekker met een uitstekende keuken en een imposante wijnkaart. En een serre-terras aan het water.
Restaurant De Matroos en het Meisje
Weer zo’n Katendrecht-restaurant dat Rotterdams voormalige rosse buurt tot een culinaire hotspot heeft gemaakt: De Matroos en het Meisje geheten, duidelijk refererend aan het verleden van de wijk. En geestig door de beschilderde muren met markante Maasstedelijke koppen in ‘Rotterdams blauw‘. Patron Eva Eekman lokt moeiteloos hongerige gasten naar dit voormalige buurtwinkeltje met zijn houten vloer, hoog plafond, witgedekte tafels, Brabantsbont linnen en Thonetstoelen.
De Harmonie restaurant 23
Marco Somer (chef-kok) en Suet-Wan Tsang (maître) hebben De Harmonie, voorzien van het ‘magische’ getal 23, onder handen genomen en er een topzaak van gemaakt. Het herenhuis van toen is opgedeeld in een lounge- en een restaurantgedeelte waar, bijvoorbeeld, een 23-gangenmenu kan worden besteld.
Restaurant Chung
Chung, in hartje Rotterdam, serveert gerechten op basis van de klassiek Franse keuken én op de Chinese. Patron-cuisinier Chung Wai Liu omschrijft die kookstijl als Asian Fusion. Het restaurant is gevestigd in een houten paviljoen achter de Meent, in het water van de Binnenrotte. Het is beroemd om zijn Pekingeend, die een hoge graad van culinaire perfectie heeft bereikt.
CEO Baas van het vlees
Mario Ridder, patron-cuisinier van restaurant Joelia in Rotterdam, bedacht CEO Baas van het vlees in Katendrecht, een enorme publiekstrekker op het culinaire Deliplein. De inrichting is industrieel, soms bijna Spartaans, maar de tafels zijn witgedekt. Er is à la carte met de mogelijkheid van halve porties. Garnituren en sauzen moeten apart besteld (en betaald) worden.
Café Pompette
Pompette in het hoekpandje van voorheen een Rotterdamse banketbakkerij is een kruising tussen een eetcafé en een bistro. Het is er aangenaam druk en de keuken is uitstekend. Dat moet ook wel want de kookkunst van de chef, Remco van de Lagemaat, kennen we uit o.a. Bistrot du Bac op Katendrecht en Bar Berta in het Scheepvaartkwartier.
Bistrot du Bac
Katendrecht, de voormalige rosse buurt van Rotterdam, is tegenwoordig een gewilde (yuppen)woonlocatie en een culinaire hotspot. Vooral de omgeving van het ooit gevaarlijke Deliplein is nu een place-to-be met onnoemelijk veel restaurantjes. Zo ongeveer de oudste ervan (tien jaar) is Bistrot (met een t) du Bac. Franser dan Frans met Parijse fin de siecle-affiches, Montparnasse-meubilair en metrotegeltjes. En de menukaart op een A4-tje vol heerlijkheden uit de Franse bistronomie.
BAR PULPO
De mediterrane Bar Pulpo is de succes-bistro van Jelmer Bouma en Pegah Hosseinzadeh (afkomstig uit restaurant Las Palmas) in het Rotterdamse Scheepvaartkwartier. De zaak heeft een marmeren bar op de begane grond en een geschakeld restaurantgedeelte (met veel rood en blauw) op entresolhoogte. De specialiteiten zijn vis en zeevruchten.
Bar Berta
Nog steeds dé verrassing in het Rotterdamse Scheepvaartkwartier: Bar Berta van Remco en Magdalena van de Lagemaat, afkomstig uit andere lokale horecabedrijven. Inmiddels is het Berta-succes zo groot dat het naastgelegen pand er als spin-off kon worden bijgetrokken (Berta aan Tafel).