Bruisend en dichtbevolkt: Zuid-Holland
De provincie Zuid-Holland is een bedrijvige, veelzijdige provincie met een oppervlakte van bijna 3.000 km2. Ruim 3,5 miljoen mensen wonen er, verdeeld over de plattelanden en de 50 gemeenten. Serene duin- en polderlandschappen vind je hier, naast dynamische stedelijke gebieden die steeds meer naar elkaar toegroeien. Zuid-Holland is het dichtstbevolkte gebied van Nederland, met grote steden zoals Den Haag en Rotterdam.
Een weerspiegeling van de rijke geschiedenis van de provincie is te vinden in de bijna 1.000 rijksmonumenten en 150 molens. Nauw daarmee verwant zijn de bijzondere toeristische attracties. De historische stad Delft staat bekend om het Delftsblauwe aardewerk. Lisse is de thuisbasis van de Keukenhof, ’s werelds grootste bloementuintentoonstelling. Den Haag is bekend als nationaal machtscentrum (Het Binnenhof) met een beroemd strand (Scheveningen) en last but not least is Rotterdam het bezoeken waard vanwege zijn hoog aangeschreven moderne architectuur en de bruisende haven.
Interessante natuurgebieden zijn De Hollandse Duinen, een doorlopende reeks duingebieden van Hoek van Holland tot Hillegom, met open zandlandschappen, dennenbossen, heidevelden en weiden. Naast De Biesbosch op de grens met Noord-Brabant, een van de grootste nationale parken van Nederland. De waterrijke bossen en moerassen vormen een habitat voor talrijke zeldzame dieren- en plantensoorten. Het Groene Hart, gesitueerd tussen de grote steden in de Randstad, is een uitgestrekte groene oase van open polderlandschap, een stiltegebied van jewelste met een unieke flora en fauna.
Culinair is Zuid-Holland een lappendeken. Nergens is de gastronomie zo rijk en getalenteerd. In het epicentrum Rotterdam komt er, zo lijkt het, elke dag een innovatief restaurant bij. Net als in Amsterdam overigens, hoewel je in Zuid-Holland nog wel ‘ns ergens kunt parkeren zonder een bank te hoeven beroven.
Bergambacht - Pieters Restaurant
Bergschenhoek - Nova
Capelle ad IJssel - Perceel
Delft - De Waag
Delft - Kruydt
Delft - Le Vieux Jean
Delft - Novaela
Den Haag - 6 & 24
Den Haag - l’Amour Toujours
Den Haag - Bar Bowie
Den Haag - Basaal
Den Haag - Bistro Mer
Den Haag - Botanica
Den Haag - Bog
Den Haag - Calla's
Den Haag - Cottontree City
Den Haag - Dekxels
Den Haag - De Tapperij
Den Haag - Elea
Den Haag - Ethica
Den Haag - Garuda
Den Haag - Glaswerk
Den Haag - Impero Romano
Den Haag - Jamey Bennet
Den Haag - Keraton Damai
Den Haag - Mandarin Palace
Den Haag - Nationaal
Den Haag - Oker
Den Haag - Oogst
Den Haag - Publique
Den Haag - PuuRR aan de Binck
Den Haag - Restaurant Christian
Den Haag - Restaurant ñ
Den Haag - Sana Sini
Den Haag - Sequenza
Den Haag - Tapisco
Den Haag - Tommy's & Zuurveen
Den Haag - Umami by Han
Den Haag - Villa Coucou
Den Haag - Walter Benedicht
Den Haag - Wox
Dordrecht - Aan De Spuihaven
Dordrecht - Bistro Twee33
Dordrecht - De Hoff'nar
Dordrecht - De Kop van het Land
Dordrecht - De Stroper
Dordrecht - Delicees
Dordrecht - Het Gemaal
Dordrecht - Post
Dordrecht - Valk Hotel
Dordrecht - Villa Augustus
Gouda - Lizz
Gouda - Bangkok City
Gouda - De Kleischuur
Gouda - Unique
Heerjansdam - 't Waaltje
Kaag - Tante Kee
Katwijk aan Zee - Het Panbos
Leiden - Bistro Bord’O
Leiden - Café Visscher
Leiden - De Engelenbak
Leiden - Bistro La Cloche
Leiden - Het Haagsche Schouw
Leiden - Het Prentenkabinet
Leiden - In den Doofpot
Leiden - La Diva
Leiden - The Bishop
Leiden - Wielinga
Leiden - Woods
Leidschendam - Bij Erik
Leidschendam - Raimondi's Villa Rozenrust
Maassluis - De Ridderhof
Middelharnis - 't Vingerling
Noordeloos - De Gieser Wildeman
Noorden - De Watergeus
Noordwijk - Latour
Noordwijk - Salt
Noordwijk - Villa de Duinen
Nootdorp - Calva
Oegstgeest - Suzie's & Van Aken
Oegstgeest - Villa Beukenhof
Oud-Beijerland - Roha Dining
Oude Wetering - Plantage 87
Papendrecht - De Ertepeller
Ridderkerk - Ross Lovell
Rijswijk - 't Ganzenest
Rijswijk - Savarin
Rotterdam - 't Ambachthuys
Rotterdam - Amarone
Rotterdam - Asian Glories
Rotterdam - Bar Berta
Rotterdam - Bar Pulpo
Rotterdam - Bistrot Du Bac
Rotterdam - Café Pompette
Rotterdam - CEO Baas van het Vlees
Rotterdam - Chung
Rotterdam - De Harmonie
Rotterdam - De Matroos en het Meisje
Rotterdam - De Prins Van Terbregge
Rotterdam - Rolph’s Deli - Le Petit Restaurant
Rotterdam - Destino
Rotterdam - Franky's Grill
Rotterdam - FG Restaurant
Rotterdam - Fitzgerald
Rotterdam - Fred
Rotterdam - Gastrobar STER
Rotterdam - Goud
Rotterdam - Gym & Gin
Rotterdam - Huson
Rotterdam - Héroine
Rotterdam - Il Gattopardo
Rotterdam - In den Rustwat
Rotterdam - Joelia
Rotterdam - Kaat Mossel
Rotterdam - La Salute
Rotterdam - Louise Petit Restaurant
Rotterdam - Mevrouw Meijer
Rotterdam - Mood
Rotterdam - Nerello
Rotterdam - Old Dutch
Rotterdam - Oliva
Rotterdam - On Cru
Rotterdam - Ono
Rotterdam - Osteria Liz
Rotterdam - Parkheuvel
Rotterdam - Putaine
Rotterdam - Renilde
Rotterdam - Restaurant STER
Rotterdam - River Bar
Rotterdam - Rotonde
Rotterdam - Safir
Rotterdam - Schmidt’s Lunchcorner
Rotterdam - The Millèn
Rotterdam - Three
Rotterdam - Vineum
Rotterdam - Vis op de Dijk
Rotterdam - Yano
Rotterdam - Zeezout
Scheveningen - Catch
Scheveningen - Chefsbar Seinpost
Scheveningen - Encore
Scheveningen - Lemongrass
Schiedam - Brasserie Stadhuis
Schiedam - Rooftop Restaurant
Schipluiden - Aan De Zweth
Sliedrecht - Heeren van Slydregt
Stolwijk - De Nieuwe Polderkeuken
Valkenburg (ZH) - Limes aan den Rijn
Voorburg - Central Park
Voorburg - De Koepel
Voorburg - Le Barquichon
Voorburg - Papermoon
Voorburg - The River
Voorburg - Villa La Ruche
Voorschoten - Allemansgeest
Voorschoten - De Kleine Leeuw
Voorschoten - De Knip
Voorschoten - Otori
Waddinxveen - Akkeroord
Waddinxveen - De Landerije
Warmond - De Moerbei
Wassenaar - De Bijhorst
Wateringen - Triptyque
Woubrugge - De Dyck
Zoetermeer - Hofstede Meerzigt
Zwijndrecht - Zomerlust
Restaurant Oogst
Sfeervolle, huiskamerachtige Denneweg-bistro van patron Marcel van der Kleijn (van Calla’s) met kleine tafeltjes, opvallende kralendecoraties aan de lampen en een keuken die stevig in handen is van Van der Kleijn. Je kunt er sinds 2015 kiezen uit vijfmaal twee menu-mogelijkheden, en dat systeem werkt.
Restaurant Oker
Aanstekelijk, sympathiek, smakelijk en eigentijds swingend restaurant aan de Denneweg in Den Haag. Van Gastheer Adriaan van der Maas en chef-kok Roy Breugelmans. Een grootsteedse en begeerde locatie in het uitgaansgebied aldaar, met snelle, jonge bediening, een divers publiek en een open keuken waaruit betaalbare schotels komen.
café – brasserie Nationaal
Het rijksmonument aan de Haagse Prinsegracht werd in 1885 omgebouwd tot bier- en koffiehuis Café Nationaal dat decennialang tot de chique ‘inboedel’ van de Residentie hoorde. Tot de sleet toesloeg . . . gelukkig verschenen daarna de horecamannen Jermaine Huisman (chef-kok, voorheen Capriole), gastheer Charlie Merle, bartender Carl Tjong-a-Tjoe en sommelier Paul Fonderie en ineens was Nationaal weer die ‘Frans-Belgische’ brasserie met vloertegeltjes, Thonetstoelen, bistrotafeltjes, hoge plafonds, een ‘verzonken’ keuken en een grote bar waar je Brussels bier drinkt.
Marius Wijncafé
De locatie van Marius Wijncafé is simpel en uitnodigend tegelijk: houten meubilair op een oude winkelvloer, tochtgordijn voor de buitendeur en een verbindingsgangetje naar de aanpalende wijnwinkel. Op een straathoek, en niet meteen uitstralend dat hier uitstekend wordt gekookt. De patrons Marius van der Vliet en Luuk van Amerongen, allebei vinoloog, koesteren dat: het geeft de zaak iets geheimadresje-achtigs.
Mandarin Palace
Het Haagse Mandarin Palace is een ‘gewoon’ restaurant, dus zonder drakenkoppen en Chinese lettertekens. Én je kunt er al 25 jaar à la carte eten. Teken daarbij aan dat er ook uitstekende wijnen worden geschonken en je weet het: een uitstekend oosters restaurant.
L'Amour Toujours
Horecatijgers Patrick van Aller en Michel Groenenberg openden l’Amour toujours in Den Haag. Het oorspronkelijke pand werd tot en met de vloer gestript en opnieuw opgebouwd en ingericht met oogstrelend resultaat. Gecapitonneerde compartimentjes naast losse stoelen en tafeltjes, muurbanken, een grote bar, tegel- en parketvloeren, bistrolampen. En terrassen die het drukke Prins Hendrikplein in de Zeeheldenbuurt extra allure verschaffen.
Restaurant Keraton Damai
Chef- kok Jostingdyah Jodjana, haar dameskoks en haar zoon, gastheer-sommelier Frans Haris, bepalen de sfeer en de kwaliteit van dit ‘Indische’ restaurant in het Haagse Statenkwartier. Keraton Damai (‘Vredespaleis’) behaagt hier al drie decennia de liefhebbers van de Javaanse keuken in een decor van authentiek houtsnijwerk en met een uitstekende wijnkaart.
Jamey Bennett
Geen gewone muurbanken maar gecapitonneerde leren Chesterfields om je heen. Bar-restaurant Jamey Bennett is bedacht door de horecatijgers Michael Tilkema en Melvin van der Meer, met diplomatenzoon Jamey Bennett in gedachten. Die werkte als spion voor de Britse geheime dienst en de plek waar nu zijn naam op de gevel prijkt, was een bar waar hij collega’s ontmoette.
Impero Romano
In het Haagse Centrum 2005-kwartier vinden we het populaire Italiaanse restaurant Impero Romano, drukbeklant en tot diep in de avond de kookbereid. Van patron Umberto de Giuseppe en chef-kok Fabio Merico, neven van elkaar die elkaar in Nederland herontmoetten.
Restaurant Glaswerk
In het vernieuwde Binckhorstgebied aan de Voorburgse kant van Den Haag streek restaurant Glaswerk in 2018 neer in de verlaten verffabriek aan de Trekvliet en de Fokkerhaven. Ruimte is hier de grootste troef, zowel voor parkeren als voor een terras aan het water. Chef-kok Martijn Lagrand en gastvrouw Rosalie Brand zorgen voor de gasten die vanuit de hele agglomeratie rond de Residentie hier naartoe komen.
Garuda by Ron Gastrobar Indonesia
Het beroemdste en oudste Indonesische restaurant van Den Haag, Garoeda, is na een faillissement herrezen door toedoen van superkok Ron Blaauw en vertegenwoordigers van restaurantfamilie The Harbour Club. De naam is veranderd in ‘Garuda by Ron Gastrobar Indonesia’, maar iedereen zegt nog gewoon “Garoeda” en het iconische jugendstilpand uit 1949 is van onder tot boven gerestyled. Geen wajangpoppen meer maar de moderne keuken van de chefs Agus Hermawan en Brian Whyte op de begane grond tot en met de rooftop-cocktailbar.
Ethica restaurant & bar
Robin Collard, de patron-cuisinier van huiskamerrestaurant Ethica in Den Haag, is een man die alles kan. Vooral in de keuken maakt hij alles zelf. Van bier tot frisdrank, van kaas tot worst, van kimchi tot tempeh, miso en sojasaus. Daarnaast zijn er de fruitbomen, kruiden en groentes in zijn eigen tuin. Samen met Joske Meijer (gastvrouw-stylist) zorgen zij voor duurzaamheid.
Restaurant Elea
Na jaren in Rijswijk successen te hebben geboekt, hebben gastvrouw Bibi Kuyp en chef Takis Panagakis hun restaurant Elea (oud-Grieks voor olijf) verplaatst naar het Noordeinde in Den Haag. Op een steenworp afstand van Paleis Noordeinde laten zij de Residentie kennismaken met hun creatieve, moderne keuken met subtiele Griekse invloeden.
Dekxels
Al twee decennia een topper in het rijk met horeca gezegende Dennewegkwartier: restaurant Oker, jong, dynamisch en grootsteeds. Waar jong en oud en hip en klassiek elkaar verdragen én er graag terugkomen. Patrons Thomas Bribié en chef-kok Raymond Prins zijn de bedenkers en ze slagen er met hulp van jonge brigades in de zaak drukbeklant te houden.
Restaurant de Tapperij
Een plaatje van een zaak met een prima keuken. Restaurant De Tapperij in Den Haag startte 140 jaar geleden als café waar bekende Hagenaars als Louis Couperus een neutje kwamen drinken, en al die tijd is er niets veranderd aan het 19-eeuwse interieur. Thonetstoelen, schilderijen, glas-in-lood, Javaanse maskers, wajangpoppen, Perzische kleden, een schoolbord met het menu en een Heerenkamer voor gezelschappen en privédiners. Een super-Haags sfeertje.
Cottontree City by Dimitri
Ooit was dit Le Bistroquet, tegenwoordig Cottontree City by Dimitri. Aan het (autovrije) Voorhout, naast wat vroeger de Amerikaanse ambassade was. Mooie plek, middenin Couperiaans Den Haag, tussen de Koninklijke Schouwburg en Hotel des Indes en met een groot overkapt buitenterras.
Restaurant Calla’s
Marcel van der Kleijn, de grondlegger, is nog steeds in de buurt, maar Ronald van Roon (chef-kok) en Bianca Fellinger (maître) zijn de patrons van restaurant Calla’s in Den Haag. In een industrieel pand, op de eerste etage – beneden zijn de keuken en de chef’s table – en in een decor van kalme, eigentijdse chic.
Botanica Restaurant
In de prachtig gerestaureerde oud-vestiging van de ABN in Den Haag behaagt chef-kok Bas Hoog de gasten van het nieuwe voco-hotel met gerechten bereid met lokale, seizoensgebonden ingrediënten. Het restaurant is onderdeel van de bijzondere binnenhuisarchitectuur van het complex en het straalt rust én ruimte uit. De linnenloze tafels, fauteuils, muurbanken en de grote open keuken zijn verspreid in de met veel houttonen gekleurde ruimte.
BØG
Luc Rensen en Thomas van Voorst namen de zaak over van de Deen Peter Sorrenson en zijn nu de patrons van restaurant Bøg, tegenover de Koninklijke Stallen in Den Haag. Hier wordt gekookt volgens de filosofie van de Nordic kitchen – lokaal, duurzaam, minimalistisch, respect voor het product – hoewel ook vegetarische gerechten worden geserveerd.
Restaurant Basaal
Daan van Munster (chef-kok) en Edmée van Zwieten de Blom (sommelier) zijn de steunpilaren van het alleraardigste maar compacte restaurant Basaal aan de Haagse Dunne Bierkade. Een moderne zaak met een minimalistische inrichting, een terrasje aan de waterkant en een bar waar, naar eigen zeggen, alle Europese en biologisch-dynamische wijnen te krijgen zijn.