Brabant, smakelijk en gastvrij
Ruim 5000 vierkante kilometer meet de provincie Noord-Brabant, met een bevolkingsaantal van zoān 2,5 miljoen. De toevoeging ānoordā heeft betrekking op de afsplitsing van Nederland en BelgiĆ« in 1830, daarvĆ³Ć³r vormden het Nederlandse en het Belgische Brabant Ć©Ć©n gebied, oorspronkelijk een Karolingisch gouwgraafschap, later een hertogdom dat zich uitstrekte van de Schelde in het noorden tot de Dijle in het zuiden. Grofweg omvatte het de huidige provincies Noord-Brabant (NL), Antwerpen (B) en Vlaams-Brabant (B).
Het Noord-Brabant van nu, āons Brabantā, kent een eigen cultuur waarvan uiteraard het carnaval deel uitmaakt, maar ook een eigen taal, regionale eetgewoonten (denk aan het worstenbroodje) en ooit een eigen klederdracht (poffer), naast een algemeen als Bourgondisch aangeduide manier van leven en levensvreugde.
De toeristische trekpleisters zijn o.a. varen op de Binnendieze in ās-Hertogenbosch, bezoek aan Fort Sabina in Willemstad of Kasteel Maurick in Vught, bootje varen in de Biesbosch en de Escape Room in het Bredase Spanjaardsgat. Of het fort De Roovere bij Bergen op Zoom.
Daarnaast heeft de provincie veel culinaire trekpleiters. Eigenlijk kent Brabant drie gastronomische gebieden: de Baronie, de Meijerij en de Kempen. Oftewel groot Breda, groot Den Bosch en groot Eindhoven. Met daarnaast nog de kernen rond Tilburg en Bergen op Zoom. Maar ook in de landelijke gebieden buiten die steden wemelt het in Brabant van de smakelijke en gastvrije eethuizen.
Best - Van der Valk Hotel Eindhoven-Best
Bergen op Zoom - Restaurant 1397
Bergen op Zoom - Restaurant 't Spuihuis
Bergen op Zoom - Restaurant Moerstede
Breda - Alma Bistro
Breda - Restaurant Chocolat
Breda - Porta Sud
Breda - Restaurant Markant
Breda - Restaurant Wolfslaar
Breda - Restaurant Zuyd
Breda - Restaurant Ruitersbosch
Breda - Salon de Provence
Cromvoirt - Noble Kitchen
Bladel - Restaurant Crijns
Boxtel - Restaurant De Koetsier
Den Bosch - Restaurant Citrus
Den Bosch - Restaurant Fabuleux
Den Bosch - Restaurant KASerne
Den Bosch - Restaurant Noble
Den Bosch - Pollevie Bar & Kitchen
Den Bosch - Auberge de Veste
Deurne - Restaurant In de Heerlyckheid
Drunen - Silva Dunes
Eindhoven - Restaurant Charlie
Eindhoven - Brasserie van den Berg
Eindhoven - De Luytervelde
Eindhoven - Restaurant DOYY
Eindhoven - Restaurant Fling
Eindhoven - Restaurant Goyvaerts
Eindhoven - La Dolce Vita
Eindhoven - VANE Restaurant
Eindhoven - Stadsrestaurant Welp
Eindhoven - Restaurant Wiesen
Eindhoven - Zarzo
Geertruidenberg - Restaurant Het Weeshuys
Geldrop - Restaurant De Zwaan
Geldrop - Restaurant SMAEK
Hapert - Divino Restaurant & Wijnbar
Heeze - Restaurant Tribeca
Helmond - Restaurant Nastrium
Helmond - Brasserie Kasteelpoort
Helmond - De Rozario
Heusden - In den Verdwaalde Koogel
Hilvarenbeek - Restaurant Pikaar
Kaatsheuvel - Restaurant De Molen
Megen - Restaurant Titus
Nistelrode - Restaurant The Charles
Nuenen - Restaurant De Lindehof
Oosterhout - Eetlokaal Klinkers
Oosterhout - Restaurant Zout & Citroen
Oss - Restaurant De Bodega
Ravenstein - Restaurant Versaen
Riethoven - Restaurant Vandeijck
Roosendaal - Restaurant 1857
Roosendaal - Restaurant Sistermans
Sint Willebrord - Restaurant O & O
Sint-Oedenrode - Restaurant Odille
Sint-Oedenrode - Restaurant De Rooise Boerderij
Son en Breugel - Restaurant āt Kleijn Geluck
Tilburg - Restaurant Hofstede de Blaak
Tilburg - Restaurant Kok Verhoeven
Tilburg - La Nouvelle Auberge du Bonheur
Tilburg - Restaurant Monarh
Uden - Restaurant Somm
Uden - Muggels by Gijs
Ulvenhout - Restaurant āt Jagthuijs
Valkenswaard - Restaurant Eden
Valkenswaard - Restaurant Torino
Veghel - Restaurant Sillyfox
Veldhoven - Restaurant Le Sable
Veldhoven - Lovano Kitchen & Bar
Vught - Restaurant 't Misverstant
Vught - Kasteel Maurick
Vught - Restaurant CouCou
Waalre - De Treeswijkhoeve
Willemstad - Vista
Woudrichem - Restaurant Kruiden & Jasmijn
Restaurant Tribeca
Patron-cuisinier Jan Sobecki en zijn (gast)vrouw Claudia mogen zich in de handen knijpen met hun geweldige zaak Ć©n de belangstelling (en loftuitingen) ervoor. Ook met de tuin waarin we deze keer een plekje hebben gevonden en genieten van de voortreffelijke keuken en de vakkundige bediening.
Divino restaurant & wijnbar
Eigenlijk is Divino in Hapert een wijnbar. Maar je kunt er ook uitstekend eten. Het patronspaar Eric en Iris van Gerwen weet veel van Italiaanse wijnen. Bijvoorbeeld van Siciliaanse Catarratto.
Restaurant de Zwaan
Verse spullen, volle borden en ambachtelijk bereide lekkernijen. Luidt het devies van Esther en Bert de Win, in hun De Zwaan in Geldrop. Met zicht op de kerk proeven wij er het voorgerecht.
Restaurant Het Weeshuys
Culinaire oase aan de Geertruidenbergse Markt, omringd door leilinden en koopmanshuizen. Adri Branderhorst baat daar al bijna een kwart eeuw Het Weeshuys uit, met de bonte tegelvloer, muurschilderingen, gewelfd plafond en hoge ramen met houten luiken. Een prachtige ambiance met in het centrum de open keuken waar de meester en zijn brigade aan het werk zijn.
Zarzo
Adrian Zarzo Habraken uit Valencia groeide op in Nederland, kookte in toprestaurants als Santi Santamaria in Barcelona en de Librije bij ons en is nu de patron van restaurant Zarzo in Eindhoven. Hij kookt er niet, maar āadviseertā.
Restaurant Wiesen
Volle bak bij Wiesen in het Eindhovense Bergkwartier. Terecht, want er wordt uitstekend gekookt door patron-cuisinier Yuri Wiesen die ooit werkte in zaken als De Lindehof, Boreas en De Swaen. Samen met partner Jessie startte hij in 2010 zijn eigen restaurant.
Stadsrestaurant Welp
Al bijna 25 jaar een icoon in de lichtstad: Stadsrestaurant Welp van Mark en Wouter Welp. Hun zaak heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht door een combinatie van knus en grootsteeds, een zorgvuldig bedachte nonchalance.
La Dolce Vita
Patron-gastheer Kosta Tasi uit AlbaniĆ«, belandde via Griekenland in Nederland en kon na enige tijd restaurant La Dolce Vita in Son en Breugel overnemen. Dat hij in 2019, op verzoek van industriĆ«len in de Lichtstad, naar Eindhoven verplaatste. Met succes: doordeweeks komen zakenmensen, in het weekend āgewoneā gasten. Allemaal houden ze van witgedekte tafels, kristal, vers gebakken brood en een bruschette van het huis. En van de traditionele Italiaanse keuken.
Restaurant Goyvaerts
Drie broers in de refter van het Domusdelacomplex in Eindhoven: Jip, Yelle en Jesse Goyvaerts, alledrie kok-op-niveau. Ieder van hen heeft een eigen culinair pad gevolgd en nu werken ze samen in restaurant Goyvaerts waar ze elkaars stijlen versterken. Een verrassende verbroedering van Franse, Oosterse en wereldsmaken.
Restaurant Fling
Al vijf jaar baten gastvrouw Ling Zhang en chef-kok Rudolf Verheijen restaurant Fling uit in het gebouw waarin ooit de Coƶperatieve Centrale Boerenleenbank was gevestigd. Met succes, Eindhovenaren proeven graag van de oost-west keuken in dat monumentale decor. Hoewel de keuken het terrein is van Rudolf, bereidt Ling (āIk ben ook geschoold kokā) er zelf haar fameuze gerechten die het hele scala van Thais, Chinees tot Japans omvatten.
Restaurant Doyy
De wortels van restaurant Doyy liggen in Azerbeidzjan Ć©n in Brabant. Het resultaat is bijzonder smakelijk.
De Luytervelde
Aan de rand van de Eindhovense villawijk Acht-Zuid is restaurant De Luytervelde al decennialang een oase in een monumentale langgevelboerderij met een warme inrichting. Patronne Karin Smits regeert er met soepele hand over haar brigades en verdeelt haar gunsten eerlijk over de gasten. Zij maakte van de romantisch gerestaureerde zaak een van de populairste eetgelegenheden van de stad, mede dankzij chef-kok Rob van der Veeken die een klassiek-moderne keuken voert.
Brasserie Van den Berg
Eigenaar en horecaveteraan Eddie van den Berg heeft Brasserie Van den Berg een tweede jeugd gegeven met een eigentijds interieur. Grillen is er een van de specialiteiten (de Spaanse Josper zo ongeveer door hem ontdĆ©kt) en daarbij past de āhardloperā van het huis: goed dooraderd vlees van het Australische black angus-rund.
Food Atelier Promessa
Walter (chef-kok) en Rob (gastheer) Dijkstra namen dit bekende Eerselse restaurant over van hun ouders en maakten er een hippe zaak van met een trendy inrichting. āFood Atelier Promessaā is de nieuwe naam. āFood is artā zeggen zij er bij, en zichzelf achten zij de ware kunstenaars. Hun palet wordt gekleurd door keukens uit alle windstreken.
De Keizer eten & drinken
Recreatiegebied Ter Spegelt in de Brabantse Kempen is gezegend met de bijnaam āDe Malediven van Eerselā. Dat komt mede door restaurant De Keizer, een oase tussen de andere horecagelegenheden in gigantische het groene gebied. āDe Keizer eten & drinkenā zoals de naam officieel luidt, wordt bezocht door recreanten en bewuste uit-eters.
Silva Dunes
Verrassend smakelijk en sympathiek restaurant in het hart van Drunen, ruim van binnen en met een groot buitenterras. Theo Wolters is de chef-kok en hij kookt klassiek-mediterraan met regionale producten. Zoals diverse bereidingen van bloemkool met panna cotta, couscous, en minikooltje gearomatiseerd met kruidenolie.
Restaurant In de Heerlyckheid
Bij de Herberghe In de Heerlyckheid (de officiƫle naam) lijkt de tijd stil te staan. De potkachel smeult, er branden kaarsen, de tafels zijn sfeervol gedekt en er worden mooie wijnen geschonken. Logisch, die nostalgie, want het etablissement stamt uit 1834 en Leon en Brigitte Barents die in 2005 de zaak overnamen, handhaafden de tradities.