Limburg, culinair walhalla
Met zijn ruim 2200 km2 en 1,2 miljoen inwoners behoort Limburg – ook wel Zuid-Limburg genoemd omdat ten noordwesten ervan de gelijknamige Belgische provincie ligt – tot de middelgrote Nederlandse provincies. Omdat de regio in zijn huidige vorm pas provinciale status verwierf in 1867 is het op Flevoland na de jongste van ons land. Geografisch vooral gekenmerkt door de ligging aan de Maas. Als enige Nederlandse provincie deelt Limburg een grens met twee buitenlanden: België en Duitsland.
De streek geldt als de bakermat van het Bourgondische leven. Lekker eten en drinken en van het leven genieten kunnen de Limburgers als de beste. De hoofdstad Maastricht is daarbij de grootste trekpleister: restaurants en cafés, terrassen, monumenten, het Vrijthof, de Sint Servaasbrug, de Oude Stadspoort, de marktjes en musea . . . het beeld is met geen andere Nederlandse stad te vergelijken.
Daarbuiten is er de 100 kilometer lange Mergellandroute door het heuvellandschap en langs typisch Limburgse steden en dorpjes. En het Drielandenpunt bij Vaals, tevens de hoogste plek (322 meter) van het land. Geweldig zijn ook de kasteeltuinen van Arcen, en de Abdij Rolduc in Kerkrade is de grootste van de Benelux. Verderop is Valkenburg één van de populaire ándere steden van Limburg, met zijn Kasteel, Romeinse Catacombe, openluchttheater en Sprookjesbos. En uiteraard de grotten. Je vindt er ook het thermaalbad Thermae 2000 op de top van de Cauberg.
Verder biedt Limburg veel vakantieparken, en voor de liefhebbers van gastronomie is het helemáál een walhalla.
Cadier en Keer - Restaurant De Pastory
Eijsden - Restaurant Vanille
Echt - Restaurant Hof van Herstal
Heerlen - Kasteel Terworm
Gulpen - Restaurant Atelier
Landgraaf - Restaurant Pirandello
Maasbracht - Restaurant Da Vinci
Maastricht - Au Coin des Bons Enfants
Maastricht - Beluga Loves You
Maastricht - Château Neercanne
Maastricht - Fitz Roy Urban Hotel, Bar & Garden
Maastricht - Harry’s Brasserie
Maastricht - Restaurant Manjefiek
Maastricht - Ristorante Mediterraneo
Maastricht - Wijnrestaurant Mes Amis
Maastricht - Novo New Dining
Maastricht - Restaurant Onglet
Maastricht - Restaurant Pakhoes
Maastricht - Restaurant Rantree
Maastricht - Restaurant Rozemarijn
Maastricht - Studio
Maastricht - Restaurant Tout à fait
Meerssen - Restaurant Gaar
Roermond - Kasteeltje Hattem
Roermond - Restaurant ONE
Roermond - Rura by Naomi & Joey
Roosteren - Kasteel Eyckholt
Reijmerstok - Brut 172
Posterholt - Restaurant Holsterhof
Schinnen - Aan Sjuuteeänjd
Sittard - Restaurant Hunker
Vaals - Ristorante Schatull
Vaals - Kasteel Bloemendal
Valkenburg - Restaurant Ambrozijn
Valkenburg - Château St. Gerlach
Venlo - Restaurant Cabillaud
Venlo - Restaurant Valuas
Venray - Restaurant De Beejekurf
Weert - Restaurant Flavours
Weert - Restaurant Marrees
Weert - Restaurant OH30
Wittem - Château Wittem - Restaurant Julemont
Het Arresthuis Damianz
Damianz is het restaurant van Valkhotel Het Arresthuis in Roermond. Gevestigd in de voormalige gevangenis van Roermond, smaakvol gerestaureerd en heringericht: de oude cellen zijn omgetoverd tot prachtige kamers. Het restaurant is helemaal van deze tijd en wordt geleid door chef-kok Jeroen van Gansewinkel, oud-souschef bij Beluga. Zijn stijl is klassiek.
Brut172
De megalomane culiboerderij van chef-kok Hans van Wolde in het Limburgse Reijmerstok heeft ruime voorpubliciteit gekregen zodat de gasten van nu min of meer voorbereid het pand betreden. Om te ontdekken dat er een prijzig en ‘verplicht’ achtgangen-menu wacht. ‘Brut is het leven, maar dan nóg mooier,’ zegt Van Wolde op zijn website. ‘Hier vindt u een andere wereld waar u met iedere hap of slok dichterbij de kern komt van wie u zelf bent.’
Restaurant Holsterhof
In het Limburgse dorp Posterholt, ten zuiden van Roermond aan de Duitse grens, baten de dertigers Lissa ten Berge, gastvrouw, en Kaj Landman, chef-kok, restaurant Holsterhof uit. Gevestigd in de verbouwde boerderij van Lissa’s grootouders, waar een serieuze kaart wordt gehanteerd. De jonge ondernemers ontmoetten elkaar in l’Atelier in Gulpen waar ze het vak onder de knie kregen.
Restaurant Gaar
Rothem is een rustig Limburgs dorp in een groene omgeving met oude hoeves, kastelen en molens. En Restaurant Gaar, van patron-cuisinier Joachim Müller en zijn (gast)vrouw Myrthe. Het dorp hoort officieel bij Meerssen en je hoort hier eigenlijk de huisgemaakte terrine van Limburgs varken te eten.
Restaurant Tout à Fait
Bourgondische kookkunst en Limburgse gastvrijheid gaan hand in hand bij restaurant Tout à Fait van Bart en Sandra Ausems, vlakbij de Maastrichtse Helpoort en in een zijstraat van het Onze Lieve Vrouweplein.
Studio
In de swingende Maastrichtse stadswijk Wyck opende voormalig Neercanne-chef Gilbert von Berg restaurant Studio, een ‘kooklaboratorium’ dat experimenteert met smaken en technieken. En dat tegelijk een normaal eethuis is. Nou ja, normaal: zo’n beetje alle bekende keukens van de wereld worden min of meer door elkaar gehusseld tot iets nieuws en (meestal) smakelijks.
Restaurant Rozemarijn
In het pand waar ooit Hans van Woldes Beluga het levenslicht zag, werkt de Zeeuws-Limburgse patron-cuisinier Jeroen Raes zich nu drie slagen in de rondte om zijn Maastrichtse clientèle tevreden te stellen. Op basis van de klassiek Franse cuisine, kookt hij met gemak zowel Vlaams als Italiaans, Oosters als Zeeuws. Met gebruik van dagverse producten.
Restoclub Normandy
‘Comfort dining’ heet de aantrekkelijke mix van seizoensgebonden ingrediënten die zowel klassiek als modern zijn bereid en worden genoten in een vriendelijke, ontspannen sfeer. Restoclub Normandy, in het Maastrichtse Wyck, stáát voor deze beleving. Bovendien kan de gast zélf kiezen – dus à la carte – waarbij het aantal gangen niet dwingend wordt opgelegd. Tenzij je het verrassingsmenu prefereert.
Restaurant Rantrée
Topper in Maastricht. Al weer vijf jaar is Rantrée het panoramarestaurant op de 8ste verdieping van hotel Dormio Resort Maastricht in Maastricht. Chef-kok Ralph Hermans en gastvrouw-sommelier Jennifer Silvius gaan voor kwaliteit, zowel in de keuken als in het restaurant. Samen met bevlogen teams verrassen zij hun gasten met klassiek-moderne gerechten en zorgvuldig geselecteerde wijnen.
Restaurant Pakhoes
Al dertig jaar een begrip in Maastricht, restaurant Pakhoes van Guidy en Yvonne Wolfs en hun kinderen Yves en Stefanie. In een gerestaureerd handelsdepot uit 1700 bij de Waterpoort, later jeneverstokerij. De kookstijl is klassiek Frans-Belgisch (Guidy kookte jarenlang in De Scholteshof van Roger Souveryns en nog steeds zijn zijn sauzen superfrans), de ambiance is historisch en de bediening beschaafd, kundig en vriendelijk.
Onglet
Het is niet het mooiste stukje rundvlees en ook de naam (longhaas) is niet erg ‘sexy’, reden waarom slagers het meestal voor zichzelf hielden. Maar de laatste jaren maakt onglet (de Franse naam) een ware triomftocht. Het Maastrichtse restaurant van chef-kok Alan Oostrom, in een oude slagerij in Wyck, kreeg de naam Onglet als eerbetoon aan dat vergeten stukje vlees dat hier op een Southbend grill wordt bereid.
Novo New Dining
Lovende kritieken op sociale media voor de eigenzinnige chef-kok Rodny Welters en zijn Novo New Dining, bovenin een van de verlaten fabrieksruimten in de Maastrichtse Sphinx-wijk, waar ooit bakstenen werden vervaardigd. Industriële inrichting, wereldse keuken, vriendelijk bediening en swingende sfeer zijn de steekwoorden hier, en het zit dan ook vol, elke dag.
Wijnrestaurant Mes Amis
Een verplicht menu, je ‘moet’ eten wat de pot schaft. Verrassingsmenu heet dat tegenwoordig, en gelukkig is deze modegril in goede handen bij Mes Amis in Maastricht. Het wijnrestaurant van patron-cuisinier Patriek Doelen en zijn moeder, vinoloog en gastvrouw Annaline is knus, gemoedelijk, smakelijk en druk bezet: er hangt een goed sfeertje hier tussen de metselmuren en het glas-in-lood in hartje Maastricht.
Ristorante Mediterraneo
Zo’n dertig jaar geleden opende de Toscaan Pino Melani met zijn vrouw Angelika restaurant Mediterraneo in Maastricht. Nog steeds is deze warm ingerichte pijpenla een publiekstrekker. Er wordt ook nog steeds overtuigd Toscaans gekookt: "Vooral vlees, paddenstoelen en truffel. En wijnen als Vernaccia en Brunello."
Manjefiek
Bijzondere ambiance aan de rand van Maastricht, met weilanden en het Salvelsbos in de verte: restaurant Manjefiek. ’s Zomers kun je er tot diep in de nacht op het teakhouten terras terecht, in de winter kun je ’t je binnen op allerlei manieren naar de zin maken. Patron-cuisinier Wiel Rekko heeft in veel topkeukens gewekt maar uiteindelijk modelleerde hij zijn keuken naar het Italiaanse tweesterrenrestaurant waar hij ooit de smaken van rucola en goede olijfolies leerde kennen.
Harry’s Brasserie
In Hotel Beaumont de Maastrichtse wijk Wyck vinden we Harry’s brasserie, die dagelijks open is voor lunch en diner. Verse, seizoensgebonden en ongecompliceerde gerechten worden hier door executive chef Frank van Thiel en chef de cuisine Vital Awick bereid met ingrediënten uit eigen tuin. Harry’s staat voor een ongedwongen maaltijd in een grootsteedse setting.
Fitz Roy – Urban Hotel, Bar en Garden
In het hippe Sphinxkwartier van Maastricht vinden we hotel-restaurant Fitz Roy, op loopafstand van de markt en het Vrijthof. De voorzijde ligt middenin de levendige stad, de binnentuin daarentegen is een oase van rust en groen. De eigentijdse en pure keuken is het domein van chef-kok Rens van Proemeren wiens kaart, net als de 19e eeuwse ontdekkingsreiziger Robert FitzRoy, wereldse indrukken zoekt om te combineren met de klassieken.
Château Neercanne
Pal onder Maastricht en vlakbij België ligt Château Neercanne, het betoverende 17e-eeuws terrassenkasteel in het prachtige Jekerdal. Met baroktuinen, wijnkelders en een restaurant met een weelderig interieur en een roemrijk verleden.
De keuken van chef-kok Robert Levels is klassiek Frans en dat proeven we met instemming.
Beluga Loves You
Het iconische culipaleis van Servais en Stephanie Tielman die de zaak vier jaar geleden overnamen van Hans van Wolde. Pal aan de Maas, met een prachtige architectuur en een uitstekende keuken. Bosco (bos), Aqua (water) en Terra (aarde) zijn de plekken waar chef zijn gasten naartoe voert en daar vinden we heerlijkheden die ook nog eens elegant genoemd mogen worden.
Au Coin des Bons Enfants
Restaurant Au Coin des Bons Enfants in Maastricht is van kerkvloer tot wijnkelder tot eetzaal een plaatje. Het gebouw was ooit weeshuis, woonhuis, café en restaurant. George Taselaar kookte er Frans, nu presenteren de nieuwe uitbaters Lino de Vrede (sommelier) en chef-kok Timo Reichelt een Mediterraan-Duitse cuisine. ‘De Coin’ anno-nu is een fine-dining restaurant geworden met een warme ambiance, verfijnde smaken en topproducten.