Bruisend en dichtbevolkt: Zuid-Holland
De provincie Zuid-Holland is een bedrijvige, veelzijdige provincie met een oppervlakte van bijna 3.000 km2. Ruim 3,5 miljoen mensen wonen er, verdeeld over de plattelanden en de 50 gemeenten. Serene duin- en polderlandschappen vind je hier, naast dynamische stedelijke gebieden die steeds meer naar elkaar toegroeien. Zuid-Holland is het dichtstbevolkte gebied van Nederland, met grote steden zoals Den Haag en Rotterdam.
Een weerspiegeling van de rijke geschiedenis van de provincie is te vinden in de bijna 1.000 rijksmonumenten en 150 molens. Nauw daarmee verwant zijn de bijzondere toeristische attracties. De historische stad Delft staat bekend om het Delftsblauwe aardewerk. Lisse is de thuisbasis van de Keukenhof, ’s werelds grootste bloementuintentoonstelling. Den Haag is bekend als nationaal machtscentrum (Het Binnenhof) met een beroemd strand (Scheveningen) en last but not least is Rotterdam het bezoeken waard vanwege zijn hoog aangeschreven moderne architectuur en de bruisende haven.
Interessante natuurgebieden zijn De Hollandse Duinen, een doorlopende reeks duingebieden van Hoek van Holland tot Hillegom, met open zandlandschappen, dennenbossen, heidevelden en weiden. Naast De Biesbosch op de grens met Noord-Brabant, een van de grootste nationale parken van Nederland. De waterrijke bossen en moerassen vormen een habitat voor talrijke zeldzame dieren- en plantensoorten. Het Groene Hart, gesitueerd tussen de grote steden in de Randstad, is een uitgestrekte groene oase van open polderlandschap, een stiltegebied van jewelste met een unieke flora en fauna.
Culinair is Zuid-Holland een lappendeken. Nergens is de gastronomie zo rijk en getalenteerd. In het epicentrum Rotterdam komt er, zo lijkt het, elke dag een innovatief restaurant bij. Net als in Amsterdam overigens, hoewel je in Zuid-Holland nog wel ‘ns ergens kunt parkeren zonder een bank te hoeven beroven.
Bergambacht - Pieters Restaurant
Bergschenhoek - Nova
Capelle ad IJssel - Perceel
Delft - De Waag
Delft - Kruydt
Delft - Le Vieux Jean
Delft - Novaela
Den Haag - 6 & 24
Den Haag - l’Amour Toujours
Den Haag - Bar Bowie
Den Haag - Basaal
Den Haag - Bistro Mer
Den Haag - Botanica
Den Haag - Bog
Den Haag - Calla's
Den Haag - Cottontree City
Den Haag - Dekxels
Den Haag - De Tapperij
Den Haag - Elea
Den Haag - Ethica
Den Haag - Garuda
Den Haag - Glaswerk
Den Haag - Impero Romano
Den Haag - Jamey Bennet
Den Haag - Keraton Damai
Den Haag - Mandarin Palace
Den Haag - Nationaal
Den Haag - Oker
Den Haag - Oogst
Den Haag - Publique
Den Haag - PuuRR aan de Binck
Den Haag - Restaurant Christian
Den Haag - Restaurant ñ
Den Haag - Sana Sini
Den Haag - Sequenza
Den Haag - Tapisco
Den Haag - Tommy's & Zuurveen
Den Haag - Umami by Han
Den Haag - Villa Coucou
Den Haag - Walter Benedicht
Den Haag - Wox
Dordrecht - Aan De Spuihaven
Dordrecht - Bistro Twee33
Dordrecht - De Hoff'nar
Dordrecht - De Kop van het Land
Dordrecht - De Stroper
Dordrecht - Delicees
Dordrecht - Het Gemaal
Dordrecht - Post
Dordrecht - Valk Hotel
Dordrecht - Villa Augustus
Gouda - Lizz
Gouda - Bangkok City
Gouda - De Kleischuur
Gouda - Unique
Heerjansdam - 't Waaltje
Kaag - Tante Kee
Katwijk aan Zee - Het Panbos
Leiden - Bistro Bord’O
Leiden - Café Visscher
Leiden - De Engelenbak
Leiden - Bistro La Cloche
Leiden - Het Haagsche Schouw
Leiden - Het Prentenkabinet
Leiden - In den Doofpot
Leiden - La Diva
Leiden - The Bishop
Leiden - Wielinga
Leiden - Woods
Leidschendam - Bij Erik
Leidschendam - Raimondi's Villa Rozenrust
Maassluis - De Ridderhof
Middelharnis - 't Vingerling
Noordeloos - De Gieser Wildeman
Noorden - De Watergeus
Noordwijk - Latour
Noordwijk - Salt
Noordwijk - Villa de Duinen
Nootdorp - Calva
Oegstgeest - Suzie's & Van Aken
Oegstgeest - Villa Beukenhof
Oud-Beijerland - Roha Dining
Oude Wetering - Plantage 87
Papendrecht - De Ertepeller
Ridderkerk - Ross Lovell
Rijswijk - 't Ganzenest
Rijswijk - Savarin
Rotterdam - 't Ambachthuys
Rotterdam - Amarone
Rotterdam - Asian Glories
Rotterdam - Bar Berta
Rotterdam - Bar Pulpo
Rotterdam - Bistrot Du Bac
Rotterdam - Café Pompette
Rotterdam - CEO Baas van het Vlees
Rotterdam - Chung
Rotterdam - De Harmonie
Rotterdam - De Matroos en het Meisje
Rotterdam - De Prins Van Terbregge
Rotterdam - Rolph’s Deli - Le Petit Restaurant
Rotterdam - Destino
Rotterdam - Franky's Grill
Rotterdam - FG Restaurant
Rotterdam - Fitzgerald
Rotterdam - Fred
Rotterdam - Gastrobar STER
Rotterdam - Goud
Rotterdam - Gym & Gin
Rotterdam - Huson
Rotterdam - Héroine
Rotterdam - Il Gattopardo
Rotterdam - In den Rustwat
Rotterdam - Joelia
Rotterdam - Kaat Mossel
Rotterdam - La Salute
Rotterdam - Louise Petit Restaurant
Rotterdam - Mevrouw Meijer
Rotterdam - Mood
Rotterdam - Nerello
Rotterdam - Old Dutch
Rotterdam - Oliva
Rotterdam - On Cru
Rotterdam - Ono
Rotterdam - Osteria Liz
Rotterdam - Parkheuvel
Rotterdam - Putaine
Rotterdam - Renilde
Rotterdam - Restaurant STER
Rotterdam - River Bar
Rotterdam - Rotonde
Rotterdam - Safir
Rotterdam - Schmidt’s Lunchcorner
Rotterdam - The Millèn
Rotterdam - Three
Rotterdam - Vineum
Rotterdam - Vis op de Dijk
Rotterdam - Yano
Rotterdam - Zeezout
Scheveningen - Catch
Scheveningen - Chefsbar Seinpost
Scheveningen - Encore
Scheveningen - Lemongrass
Schiedam - Brasserie Stadhuis
Schiedam - Rooftop Restaurant
Schipluiden - Aan De Zweth
Sliedrecht - Heeren van Slydregt
Stolwijk - De Nieuwe Polderkeuken
Valkenburg (ZH) - Limes aan den Rijn
Voorburg - Central Park
Voorburg - De Koepel
Voorburg - Le Barquichon
Voorburg - Papermoon
Voorburg - The River
Voorburg - Villa La Ruche
Voorschoten - Allemansgeest
Voorschoten - De Kleine Leeuw
Voorschoten - De Knip
Voorschoten - Otori
Waddinxveen - Akkeroord
Waddinxveen - De Landerije
Warmond - De Moerbei
Wassenaar - De Bijhorst
Wateringen - Triptyque
Woubrugge - De Dyck
Zoetermeer - Hofstede Meerzigt
Zwijndrecht - Zomerlust
Restaurant The River
Swingende nieuweling aan de Vliet in Voorburg: restaurant The River aan de Oude Haven, waar het een drukte van belang is. De eigenaren Thomas Stevens en Gene Smith die samen met hun partners het restaurant runnen, zijn tevreden: Voorburg loopt als het ware uit voor, vooral, het ruime aan het water gelegen terras. En voor de keuken, die mediterraan georiënteerd is en smakelijke en betaalbare schotels levert, bij een prima wijnaanbod.
Restaurant Papermoon
Hartje Voorburg vinden we het ruime Papermoon, klassieke inrichting, tafels zonder linnen maar toch zo’n zaak die iedereen zich in zijn buurt zou wensen: betaalbaar, smakelijk, verzorgde wijnkaart, vriendelijke bediening en parkeren om de hoek.
Restaurant Le Barquichon
Warm, gastvrij restaurant in het hart van Voorburg. Met een naam, Le Barquichon, die niemand meer kan duiden. De huidige patrons Michiel Tijssen en Ellen Kuijs, kwamen uit diverse restaurants in groot Den Haag en vestigden zich tien jaar geleden hier, respectievelijk als kok en als gastvrouw. Inmiddels zijn ze ingeburgerd én getrouwd. En de wijnkaart is volwassen geworden, met veel betaalbaars erop.
Brasserie de Koepel
Voorbeeldige prijs-kwaliteitverhouding hier. Chef-kok Leo van Langh zorgt ervoor dat gasten graag aanschuiven en voldaan vertrekken uit het pand dat ooit aan prinses Marianne toebehoorde en na een zorgvuldige restauratie als brasserie is ingericht. Met hoge pilaren, natuurstenen vloer en een beschilderd tongewelf. Plus een Franse keuken die traditioneel en op smaak is, met vriendelijke bediening en ’s zomers een sfeervol buitenterras.
Central Park
Na een rumoerige periode stuurt patron-gastheer Joey de Kruijf het schip weer terug naar een veiliger haven. Met een klassieke keuken onder leiding van de bekwame chefs Tim Bood en Hette Hettema. Central Park, dat tevens de hotelkamers vernieuwde, lijkt weer op het geweldige Vreugd en Rust dat het ooit was onder Henk Savelberg.
Restaurant LIMES aan den Rijn
Gastheer Dennis de Prie (afkomstig van restaurant Onder de Linde in Noordwijk) en chef-kok Daan Reijngoudt boeren al vijf jaar goed in hun Limes aan den Rijn in het Zuid-Hollandse Valkenburg. Het moderne restaurant met ruime tafelzetting, open keuken en hoge plafonds ligt vlakbij de A44 met parkeergelegenheid voor de deur en een groot terras (uitkijkend over de Oude Rijn) met aanlegplaatsen voor boten.
De Nieuwe PolderKeuken
Midden in het Groene Hart stichtte patron-cuisinier Frank Streefland zijn De Nieuwe Polderkeuken, aan een winkelpleintje met platanen. Hij is pleitbezorger voor producten uit de streek en zijn keuken volgt de seizoenen. Én hij verlaagde de prijzen.
Heeren van Slydregt
Ooit was Sliedrecht een godvruchtig baggerdorp aan de Merwede waar ‘niks’ gebeurde, nu is het een groeikern die geheel van deze tijd is: een eigen file en een Ikea. En een restaurant: Heeren van Slydregt, in de voormalige stationsrestauratie.
Restaurant Aan de Zweth
Joris Peters, gedreven kok, en zijn echtgenote Anjeta (gastvrouw), vestigden zich tien jaar geleden in Aan de Zweth (voorheen De Zwethheul) en sindsdien gaat het hun voor de wind. Geen wonder, want het aanbod is van grote klasse, De chef werkte bij Jannis Brevet en bij Jonnie Boer en laat dat merken: de smaken zijn rijk en elkaar ondersteunend, de wijnen zijn daar goed bij gekozen en dikwijls betaalbaar.
Rooftop Restaurant 16th
Fine dining op 16-hoog. Er is heel wat te zien als je zit te eten op de bovenste etage van de nieuwe Valk-vestiging in Schiedam. De molens van de jeneverstad zelf, uiteraard, maar ook de havens, de contouren van Delft en Den Haag, de Rotterdamse skyline. Voor de keuken werd Gijs Verbeek aangetrokken, die eerder kookte bij o.a. Savelberg in Voorburg.
Brasserie Stadhuis
Martin Strik kookte in restaurant Kip, in het Rotterdamse Scheepvaartkwartier, maar nu is hij de baas van Brasserie Stadhuis in Schiedam. Hij voelt zich thuis in het 17e-eeuwse monument dat inderdaad ooit het stadhuis van de jeneverstad was. In het centrum, op de Grote Markt en vlakbij de Grote kerk: alleen al voor het ruime terras zou je hier willen lunchen.
Bistro Lemongrass
Hoewel de naam anders doet vermoeden is Lemongrass geen Oosters maar een Frans-mediterraan restaurant. Aan de Scheveningse binnenhaven, met een ruim terras en enigszins maritieme inrichting. Wijnrestaurant noemt de zaak zich, terecht, want op de kaart staan 1300 verschillende wijnen en er worden er 45 per glas aangeboden.
Encore by Simonis
Wat een herrie komt er uit die speakers, het lijkt wel of de hele Scheveningse Binnenhaven moet worden verpulverd. Gelukkig draait iemand ineens de volumeknop terug. Poeh! Wat een verademing. We blijken in een heel normaal restaurant te zitten: Encore, de succesvolle spin-off van het even populaire Catch by Simonis, ietsje verderop langs de haven. Modern, rumoerig en vol.
Catch by Simonis
De sensatie van Scheveningen: volle borden en puike wijnen voor weinig. Daar houden Hagenezen van. Dus dagelijks een volle bak aan de Binnenhaven, bij lunch en diner. Jong personeel hangt je jas weg, brengt je naar je tafel, loopt in de bediening, geeft wijnadviezen, kortom: het swingt in dit designpaleis.
Visrestaurant Zeezout
Uitstekend restaurant van de gedreven patron-cuisinier Patrick ’t Hart die jarenlang investeerde in kwaliteit en daar nu de vruchten van plukt. De gasten kunnen genieten van prachtige variaties en combinaties uit zijn open keuken, onder het plateau van muurtegels met de afbeelding van een rode poon.
Restaurant YANO
Dertigers Britta en Yuri Wattimena imponeren met YANO – de namen van hun twee kinderen zijn in deze kapitalen verwerkt – in Rotterdam-Hillegersberg. Een fine dining-restaurant vlakbij de Bergsche Plas met een gemixed Japans-Scandinavisch inrichting en een wereldse keuken. De patrons kennen het klappen van de zweep want ze werkten in topzaken als Amarone, FG Restaurant en The Millèn. Dat is te merken: YANO ontpopt zich nu al als een gastronomische oase in de Maasstad met een eclatante toekomst.
visrestaurant Vis op de Dijk
Populair no-nonsens visrestaurant in Kralingen: geen overdreven garnituren op het bord maar uitsluitend smakelijke en betaalbare bereidingen. Geen wonder dat de mensen in de rij staan. De inrichting is simpel: houten tafeltjes, keukenstoelen, zwart-wit geblokte papieren servetten, bestek in een bakje op de hoek van de tafel, wijnkaart minimaal. Vader en moeder Hans en Linda Kloeg startten en verbouwden deze zaak en zoon Tim staat nu in de keuken.
Restaurant VINEUM
Veel Rotterdamse horecaondernemers vonden hier tijdelijk onderdak, maar als het aan patron-sommelier David van Steenderen en chef-kok Danny Mouthaan (en aan de enthousiaste gasten) ligt, blijven ze hier. Ondanks het feit dat je een steile trap moet beklimmen. De wijnkaart is groot en interessant, met veel eigen import, en de menukaart heeft als aantrekkelijkheid dat je van bijna elk gerecht een halve portie kunt bestellen.
Restaurant Three
Heerlijke zaak, min of meer in de luwte van de grote stad en drukbeklant: Three in Rotterdam-Hillegersberg. ‘Contemporary Asian Cuisine’ noemen ze zich: klinkt internationaal en daarom is de website volledig in het Engels.
Restaurant The Millèn
Middenin Rotterdam, tegenover het Centraal Station, bevindt zich restaurant The Millèn van patron-cuisinier Wim Severein. Op de eerste verdieping van het Marriott Hotel in de iconische Millenniumtoren. Severein kookte het Wereldmuseum in Rotterdam, en daarvoor restaurant De Engel, in de prijzen en in The Millèn doet hij hetzelfde: zoeken naar toegankelijke, spannende en bijzondere smaakcombinaties.