Brabant, smakelijk en gastvrij
Ruim 5000 vierkante kilometer meet de provincie Noord-Brabant, met een bevolkingsaantal van zo’n 2,5 miljoen. De toevoeging ‘noord’ heeft betrekking op de afsplitsing van Nederland en België in 1830, daarvóór vormden het Nederlandse en het Belgische Brabant één gebied, oorspronkelijk een Karolingisch gouwgraafschap, later een hertogdom dat zich uitstrekte van de Schelde in het noorden tot de Dijle in het zuiden. Grofweg omvatte het de huidige provincies Noord-Brabant (NL), Antwerpen (B) en Vlaams-Brabant (B).
Het Noord-Brabant van nu, ‘ons Brabant’, kent een eigen cultuur waarvan uiteraard het carnaval deel uitmaakt, maar ook een eigen taal, regionale eetgewoonten (denk aan het worstenbroodje) en ooit een eigen klederdracht (poffer), naast een algemeen als Bourgondisch aangeduide manier van leven en levensvreugde.
De toeristische trekpleisters zijn o.a. varen op de Binnendieze in ’s-Hertogenbosch, bezoek aan Fort Sabina in Willemstad of Kasteel Maurick in Vught, bootje varen in de Biesbosch en de Escape Room in het Bredase Spanjaardsgat. Of het fort De Roovere bij Bergen op Zoom.
Daarnaast heeft de provincie veel culinaire trekpleiters. Eigenlijk kent Brabant drie gastronomische gebieden: de Baronie, de Meijerij en de Kempen. Oftewel groot Breda, groot Den Bosch en groot Eindhoven. Met daarnaast nog de kernen rond Tilburg en Bergen op Zoom. Maar ook in de landelijke gebieden buiten die steden wemelt het in Brabant van de smakelijke en gastvrije eethuizen.
Best - Van der Valk Hotel Eindhoven-Best
Bergen op Zoom - Restaurant 1397
Bergen op Zoom - Restaurant 't Spuihuis
Bergen op Zoom - Restaurant Moerstede
Breda - Alma Bistro
Breda - Restaurant Chocolat
Breda - Porta Sud
Breda - Restaurant Markant
Breda - Restaurant Wolfslaar
Breda - Restaurant Zuyd
Breda - Restaurant Ruitersbosch
Breda - Salon de Provence
Cromvoirt - Noble Kitchen
Bladel - Restaurant Crijns
Boxtel - Restaurant De Koetsier
Den Bosch - Restaurant Citrus
Den Bosch - Restaurant Fabuleux
Den Bosch - Restaurant KASerne
Den Bosch - Restaurant Noble
Den Bosch - Pollevie Bar & Kitchen
Den Bosch - Auberge de Veste
Deurne - Restaurant In de Heerlyckheid
Drunen - Silva Dunes
Eindhoven - Restaurant Charlie
Eindhoven - Brasserie van den Berg
Eindhoven - De Luytervelde
Eindhoven - Restaurant DOYY
Eindhoven - Restaurant Fling
Eindhoven - Restaurant Goyvaerts
Eindhoven - La Dolce Vita
Eindhoven - Restaurant Nastrium
Eindhoven - VANE Restaurant
Eindhoven - Stadsrestaurant Welp
Eindhoven - Restaurant Wiesen
Eindhoven - Zarzo
Geertruidenberg - Restaurant Het Weeshuys
Geldrop - Restaurant De Zwaan
Geldrop - Restaurant SMAEK
Hapert - Divino Restaurant & Wijnbar
Heeze - Restaurant Tribeca
Helmond - Brasserie Kasteelpoort
Helmond - De Rozario
Heusden - In den Verdwaalde Koogel
Hilvarenbeek - Restaurant Pikaar
Kaatsheuvel - Restaurant De Molen
Megen - Restaurant Titus
Nistelrode - Restaurant The Charles
Nuenen - Restaurant De Lindehof
Oosterhout - Eetlokaal Klinkers
Oosterhout - Restaurant Zout & Citroen
Oss - Restaurant De Bodega
Ravenstein - Restaurant Versaen
Riethoven - Restaurant Vandeijck
Roosendaal - Restaurant 1857
Roosendaal - Restaurant Sistermans
Sint Willebrord - Restaurant O & O
Sint-Oedenrode - Restaurant Odille
Sint-Oedenrode - Restaurant De Rooise Boerderij
Son en Breugel - Restaurant ’t Kleijn Geluck
Tilburg - Restaurant Hofstede de Blaak
Tilburg - Restaurant Kok Verhoeven
Tilburg - La Nouvelle Auberge du Bonheur
Tilburg - Restaurant Monarh
Uden - Restaurant Somm
Uden - Muggels by Gijs
Ulvenhout - Restaurant ’t Jagthuijs
Valkenswaard - Restaurant Eden
Valkenswaard - Restaurant Torino
Veghel - Restaurant Sillyfox
Veldhoven - Restaurant Le Sable
Veldhoven - Lovano Kitchen & Bar
Vught - Restaurant 't Misverstant
Vught - Kasteel Maurick
Vught - Restaurant CouCou
Waalre - De Treeswijkhoeve
Willemstad - Vista
Woudrichem - Restaurant Kruiden & Jasmijn
Restaurant Hofstede de Blaak
Zowel partycentrum als restaurant: met Hofstede de Blaak in Tilburg kun je alle kanten op. Het prachtige, ruim een eeuw oude traditioneel Engelse landhuis met vakwerkmotieven, terras en taxustuin spreekt dan ook wel aan. Vooral de Huiskamer nodigt met haar huiselijke stijl uit tot sfeervol tafelen. Chef-kok Angelo Autiero en patron
Restaurant `t Kleijn Geluck
Rick Geven, chef-kok, en zijn partner Sanne (gastvrouw) baten het mooi verbouwde ’t Kleijn Geluck uit in het hart van Son en Breugel. Zo’n zaak die barst van hartelijke warmte en Brabantse gastvrijheid. Met een prima keuken.
Restaurant De Rooise Boerderij
Zo’n zaak die iedereen zich wenst. Tegen het centrum aan, schoon, uitstekende keuken, ruime keuzes, goede bediening, heerlijk buitenterras, eigen parkeerplaats: De Rooise Boerderij in Sint-Oedenrode, Brabants en mediterraan tegelijk. Roy (chef-kok) en Bianca Tweedy zijn tegenwoordig de patrons.
Restaurant O&O
Het blijft een feestje om te mogen eten in het bekroonde fusionrestaurant O & O van de familie Tsang – chef-kok Danny en (gast)vrouw Helena plus kinderen – in Sint Willebrord. Het samengaan van oosterse en westerse kooktechnieken en smaken gecombineerd met internationale wijnen, levert een overrompelende exotisch-klassieke cuisine.
Restaurant Sistermans
Jody Mekes en Rob de Weerd zijn de eigenaren van Classique hotel Central & Restaurant Sistermans in Roosendaal. Sinds 1914 kun je hier overnachten en dineren. Het restaurant is een klassieker in West-Brabant, onder de koosnaam ‘Sis’.
Restaurant 1857
Joke en Joey van Heesbeen beklommen de ladder naar succes op spectaculaire wijzer. Zij was bakker en werkte zich op tot patissier, hij was de spreekwoordelijke jonge kok die het tot souschef bracht. Dat alles bij onze Zuiderburen in, uiteindelijk, toprestaurants.
Tegenwoordig zijn Joke en Joey de gepassioneerde patrons van Restaurant 1857 in Roosendaal. In het lokaal bekende Koetshuis, vol authentieke én moderne elementen. Hij is er de chef, zij gastvrouw en maître-sommelier. Tot genoegen van West-Brabant, want wat zij presenteren is uitstekend.
Restaurant Vandeijck
Uitstekend restaurant van patron-cuisinier Gardy Joordens die eerder kookte in De Swaen, La Rive en Bruneau in Brussel. In het Kempische dorp Riethoven, pal onder de 15e eeuwse Sint-Willibrorduskerk.
Restaurant Versaen
In het centrum van Ravenstein, bij Oss, vinden we restaurant Versaen (genoemd naar de slagerij die ooit in dit 16e-eeuwse pandje zat) van patron-cuisinier Hans Derks. Hij is een ‘klassieke’ kok die zorgt voor originele kwaliteitsmenu’s met seizoensgebonden ingrediënten, mooie wijnen en . . . Brabantse gezelligheid.
Restaurant De Bodega
In het centrum van Oss, veel hout en glas: een aanstekelijk doe-maar-gewoon sfeertje. We snoepen van ambachtelijk brood met olijven, tomaat, olijfolie, aïoli en salsa. Bij aangename glazen Italiaanse pinot nero uit de Alto Adige (Franz Haas).
Restaurant Zout&Citroen
Heerlijke wijn-spijscombinaties, uitstekende bediening en stijlvolle inrichting: restaurant Zout&Citroen vond onderdak in het voormalige koetshuis van Slotje Brakestein, in het Oosterhoutse stadspark. Bram Helleman is er de uitstekende kok, zijn echtgenote Patricia de hartelijke gastvrouw.
Eetlokaal Klinkers
Al heel wat jaartjes kun je uitstekend eten in Proeflokaal Klinkers in het centrum van Oosterhout. De naam verhult enigszins de kwaliteit van de keuken, want die serveert veel lekkers.
Alma
‘Twee zielen, één gedachte,’ zeggen chef-kok Wouter van Laarhoven en zijn partner Malou Hagenaars (gastvrouw) over restaurant Alma in Oisterwijk. Sinds eind 2019 bouwen ze op de bovenverdieping van voorheen De Swaen aan hun ultieme droom: een eigen restaurant waar alles klopt. In de elegante setting van Alma – massief eiken visgraatvloer, wandpanelen, hoefijzervormige lederen wandbanken en gestoffeerde stoelen aan ronde gedekte tafels .
Restaurant de Lindehof
De Lindehof in Nuenen is een veelgeprezen en onderscheiden restaurant met een ongekende fusiekeuken. Soenil Bahadoer, opgeleid in sterrenzaken en gevormd door de smaken van zijn geboorteland Suriname (en de specerijen van zijn moeder), zette een verfijnde en intrigerende Hindoestaans-mediterrane cuisine op de kaart.
Restaurant TITUS
In het eeuwenoude stadje Megen, bij Oss aan de Maas, studeerde Titus Brandsma aan het gymnasium van de Franciscanen. Het restaurant dat zich sinds kort in deze historische omgeving manifesteert, noemt zich daarom Titus. De uitbaters, Erik Wolf (gastheer) en Robbert Megens (chef-kok), willen in hun 18e-eeuwse monumentale boerderij, met een knipoog naar de geestkracht van de Friese pater, op hoog culinair niveau werken.
Restaurant de Molen
Kaatsheuvel is gewoon zo’n Brabants dorp met een joekel van een kerk in het midden en daaromheen huisjes en winkeltjes. En een molen. Met aan haar brede voet restaurant De Molen dat rond de schuin opgemetselde IJsselsteentjes is gekruld.
Restaurant Pikaar
Cas Pikaar werkt vanaf zijn 15e in regionale zaken als Vandeijck, Wollerich, Wiesen en DOYY. ‘Ik heb daar veel van geleerd,’ zegt hij. ‘Vooral de klassieke Franse cuisine, de ondergrond die iedereen in dit vak moet hebben.’ Cas & Kelly Pikaar zijn nu de patrons van het gelouterde Pikaar in Hilvarenbeek. Waar ze aan de koestering van klassiekers iets hebben toegevoegd: Brabantse gemoedelijkheid.
In den Verdwaalde Koogel
Rijdend door het Land van Heusden en Altena of varend over de Bergse Maas bereik je het vestingstadje Heusden met zijn eeuwenoude huizen. En hotel-restaurant In den Verdwaalde Koogel, met in zijn gevel een stuk munitie dat daar door dolle Spanjolen zou zijn ingeschoten. De nieuwe patrons Bram Hoorn en Thijs van Koesveld, en chef-kok Rob Egel, hullen zich daarover in stilzwijgen.
De Rozario
De kookfilosofie van Jermain de Rozario kwam met de jaren: met vallen opstaan leerde hij zichzelf het koksvak en pas laat de ontwaakte het plan om voor zichzelf te beginnen. Hij is nu de gelauwerde patron-cuisinier van het fantastische restaurant De Rozario in Helmond.
Brasserie Kasteelpoort
‘Dit pand heeft een ziel,’ zeiden Ron en Christel Michiels tegen elkaar toen ze dik tien jaar geleden een plek zochten voor een eigen restaurant. Dat was tegenover Het Kasteel van Helmond, en nu is hun brasserie-restaurant een hotspot.