Brabant, smakelijk en gastvrij

Ruim 5000 vierkante kilometer meet de provincie Noord-Brabant, met een bevolkingsaantal van zo’n 2,5 miljoen. De toevoeging ‘noord’ heeft betrekking op de afsplitsing van Nederland en België in 1830, daarvóór vormden het Nederlandse en het Belgische Brabant één gebied, oorspronkelijk een Karolingisch gouwgraafschap, later een hertogdom dat zich uitstrekte van de Schelde in het noorden tot de Dijle in het zuiden. Grofweg omvatte het de huidige provincies Noord-Brabant (NL), Antwerpen (B) en Vlaams-Brabant (B).

Het Noord-Brabant van nu, ‘ons Brabant’, kent een eigen cultuur waarvan uiteraard het carnaval deel uitmaakt, maar ook een eigen taal, regionale eetgewoonten (denk aan het worstenbroodje) en ooit een eigen klederdracht (poffer), naast een algemeen als Bourgondisch aangeduide manier van leven en levensvreugde.

De toeristische trekpleisters zijn o.a. varen op de Binnendieze in ’s-Hertogenbosch, bezoek aan Fort Sabina in Willemstad of Kasteel Maurick in Vught, bootje varen in de Biesbosch en de Escape Room in het Bredase Spanjaardsgat. Of het fort De Roovere bij Bergen op Zoom.

Daarnaast heeft de provincie veel culinaire trekpleiters. Eigenlijk kent Brabant drie gastronomische gebieden: de Baronie, de Meijerij en de Kempen. Oftewel groot Breda, groot Den Bosch en groot Eindhoven. Met daarnaast nog de kernen rond Tilburg en Bergen op Zoom. Maar ook in de landelijke gebieden buiten die steden wemelt het in Brabant van de smakelijke en gastvrije eethuizen.  


Best - Dimples Restaurant & Brasserie
Best - Van der Valk Hotel Eindhoven-Best
Bergen op Zoom - Restaurant 1397
Bergen op Zoom - Restaurant 't Spuihuis
Bergen op Zoom - Restaurant Moerstede
Breda - Alma Bistro
Breda - Restaurant Chocolat
Breda - Porta Sud
Breda - Restaurant Markant
Breda - Restaurant Wolfslaar
Breda - Restaurant Zuyd
Breda - Restaurant Ruitersbosch
Breda - Salon de Provence
Cromvoirt - Noble Kitchen
Bladel - Restaurant Crijns
Boxtel - Restaurant De Koetsier
Den Bosch - Restaurant Citrus
Den Bosch - Restaurant Fabuleux
Den Bosch - Restaurant KASerne
Den Bosch - Restaurant Noble
Den Bosch - Pollevie Bar & Kitchen
Den Bosch - Auberge de Veste
Deurne - Restaurant In de Heerlyckheid
Drunen - Silva Dunes
Eindhoven - Restaurant Charlie
Eindhoven - Brasserie van den Berg
Eindhoven - De Luytervelde
Eindhoven - Restaurant DOYY
Eindhoven - Restaurant Fling
Eindhoven - Restaurant Goyvaerts
Eindhoven - La Dolce Vita
Eindhoven - VANE Restaurant
Eindhoven - Stadsrestaurant Welp
Eindhoven - Restaurant Wiesen
Eindhoven - Zarzo
Geertruidenberg - Restaurant Het Weeshuys
Geldrop - Restaurant De Zwaan
Geldrop - Restaurant SMAEK
Hapert - Divino Restaurant & Wijnbar
Heeze - Restaurant Tribeca
Helmond - Restaurant Nastrium
Helmond - Brasserie Kasteelpoort
Helmond - De Rozario
Heusden - In den Verdwaalde Koogel
Hilvarenbeek - Restaurant Pikaar
Kaatsheuvel - Restaurant De Molen
Megen - Restaurant Titus
Nistelrode - Restaurant The Charles
Nuenen - Restaurant De Lindehof
Oosterhout - Eetlokaal Klinkers
Oosterhout - Restaurant Zout & Citroen
Oss - Restaurant De Bodega
Ravenstein - Restaurant Versaen
Riethoven - Restaurant Vandeijck
Roosendaal - Restaurant 1857
Roosendaal - Restaurant Sistermans
Sint Willebrord - Restaurant O & O
Sint-Oedenrode - Restaurant Odille
Sint-Oedenrode - Restaurant De Rooise Boerderij
Son en Breugel - Restaurant ’t Kleijn Geluck
Tilburg - Restaurant Hofstede de Blaak
Tilburg - Restaurant Kok Verhoeven
Tilburg - La Nouvelle Auberge du Bonheur
Tilburg - Restaurant Monarh
Uden - Restaurant Somm
Uden - Muggels by Gijs
Ulvenhout - Restaurant ’t Jagthuijs
Valkenswaard - Restaurant Eden
Valkenswaard - Restaurant Torino
Veghel - Restaurant Sillyfox
Veldhoven - Restaurant Le Sable
Veldhoven - Lovano Kitchen & Bar
Vught - Restaurant 't Misverstant
Vught - Kasteel Maurick
Vught - Restaurant CouCou
Waalre - De Treeswijkhoeve
Willemstad - Vista
Woudrichem - Restaurant Kruiden & Jasmijn
Noord-Brabant Casper van Dort Noord-Brabant Casper van Dort

Pollevie Bar & Kitchen

Patron-cuisinier Martin Berkelmans kookt met groenten. In zijn Pollevie in het Bossche Paleiskwartier – met hout betimmerde wanden en een mooi buitenterras – zegt hij: ‘Groentes dienden ooit als garnering van vlees, bij mij is het andersom.’

Meer lezen
Noord-Brabant Casper van Dort Noord-Brabant Casper van Dort

Restaurant Noble

Cuisinier Edwin Kats, ooit kokend bij La Rive en De Swaen, is de executive chef van Noble. Het Bossche paradepaardje aan de rand van de Dommel. Ooit zat daar Chalet Royal en nog steeds kun je de grandeur proeven, hoewel er inmiddels een totale her-designing heeft plaatsgevonden.

Meer lezen
Noord-Brabant Casper van Dort Noord-Brabant Casper van Dort

KASerne

Verrassend (en rumoerig) complex aan de westkant van Den Bosch in een oude militaire loods met terras, ruime parkeergelegenheid en hotelaccommodatie. De inrichting is van industriële snit, met tafels van dik blank hout en uitstekend zittende fauteuils. Je komt hier voor een borrel, een compleet feest met overnachting of voor een hapje eten in het sfeervolle restaurant met stoere authentieke elementen.

Meer lezen
Noord-Brabant Casper van Dort Noord-Brabant Casper van Dort

Restaurant Fabuleux

Uitstekend restaurant van sommelier Paul van Gestel en chef-kok Johan Busio. Met twee ‘eetkamers’ met hoge plafonds, muurbanken, fauteuils en gedekte tafels. En klassiekers uit de Franse keuken zoals Busio ze ooit in De Duinrand presenteerde.

Meer lezen
Noord-Brabant Casper van Dort Noord-Brabant Casper van Dort

Restaurant Citrus

Kleine zaak in het hart van Den Bosch, van chef-kok Paul en Jill Hermes. Zij openen ons menu met een kopje soep van ganzenlever, truffel en donkere chocolade. Verrukkelijk.

Meer lezen
Noord-Brabant Casper van Dort Noord-Brabant Casper van Dort

Auberge de Veste

Patron-cuisinier Ruben Coonen is een eigenzinnige man die al meer dan twee decennia zijn eigen koers vaart met zijn charmante Auberge De Veste. Met dat huiskamergevoel, de pretentieloze keuken, milde prijzen en prachtige wijnen. Aan de Binnendieze met zijn rondvaartboten en op een mooi pleintje.

Meer lezen
Noord-Brabant Casper van Dort Noord-Brabant Casper van Dort

Noble Kitchen

Noble Kitchen bevindt zich in een bijzonder pand op het terrein van Bernardus Golf in Cromvoirt. Het restaurant heeft een gevarieerde keuken die zowel Europees als Aziatisch is, met een interessante fusionkaart: van bitterballen met Zaanse mosterd tot sushi, nigiri en sashimi, van friet met mayo tot edamameboontjes met sinaasappel en kimchikruiden of een klassieke côte de boeuf. Patron-cuisinier is Edwin Kats, de superchef die werd gelauwerd in De Swaen in Oisterwijk en La Rive in Amsterdam.

Meer lezen
Noord-Brabant Casper van Dort Noord-Brabant Casper van Dort

Salon de Provence

Bono van Veelen en Niels van Kooten zijn de nieuwe patrons van La Provence in ’t Ginneken in Breda. Zij werkten in topzaken als Inter Scaldes in Kruiningen, Bono is gastheer-sommelier, Niels chef de cuisine. Zij veranderden traditionele Engelse inrichting van Pauline en Jan van der Sluis in een meer eigentijdse en sluiten nu met hun keuken aan bij de toppers van de Baronie.

Meer lezen
Noord-Brabant Casper van Dort Noord-Brabant Casper van Dort

Restaurant Ruitersbosch

Zoiets als Restaurant Ruitersbosch zou iedereen wel in zijn buurt willen hebben. Een witgeverfde vrijstaande villa met rode dakpannen in een gewone straat, aan de rand van het Mastbos in Breda. Omzoomd door tuinen, terrassen en bloeiende hortensia’s. Binnen een eigentijds warme inrichting en een hartelijke aandacht van het patronspaar Mark (chef-kok) en Carlijn (gastvrouw) van der Horst.

Meer lezen
Noord-Brabant Casper van Dort Noord-Brabant Casper van Dort

Restaurant Zuyd

Al weer bijna vijftien jaar in Breda: Restaurant Zuyd van Stefan en Wendy Dirkx die als chef-kok en gastvrouw een grote schare fans aan zich binden. Hun pijpenla ligt vlakbij het centrum van de stad en in de zomer is het terras een trekker.

Meer lezen
Noord-Brabant Casper van Dort Noord-Brabant Casper van Dort

Restaurant Wolfslaar

Maarten Camps is directeur en chef-kok in dit beroemde koetshuis van het gelijknamige Bredase landhuis met oprijlaan, terrassen en bosschages. Hij serveert smakelijke welkomsthapjes, zoals taco met salsa van tamarillo en chipotle, avocado en gepekelde sjalot.

Meer lezen
Noord-Brabant Casper van Dort Noord-Brabant Casper van Dort

Restaurant Markant

Fijn om weer eens een kaart voor je neus te krijgen waaruit je zélf mag kiezen. Niks ‘verplichte’ menu’s in Restaurant Markant in het Ginneken – Breda’s meest gastronomische wijk – waar ook de wijnkaart leest als een roman. De patrons zijn Bredanaar en chef-kok Mathijs Eggly en het maître-sommeliersechtpaar Martijn Struijk en Demi Hendriks uit Oosterhout. Zij houden van sfeer en van lekker eten.

Meer lezen
Noord-Brabant Casper van Dort Noord-Brabant Casper van Dort

Porta Sud

Chef-kok Ralph Geerts weet hoe hij zijn gasten tevreden houdt: moderne mediterraan-Italiaanse gerechten, goed op smaak, en mooie, veelal betaalbare wijnen. En dan de locatie: een kleine plek in de in 1935 met jugendstil-elementen opgetrokken Passage Zuidpoort in Breda.

Meer lezen
Noord-Brabant Casper van Dort Noord-Brabant Casper van Dort

Restaurant Chocolat

‘Fine casual dining’ heet het wat uit de keuken komt van patron-cuisinier Dorus Clement. Een mix van internationaal, Frans, Oosters en klassiek. Populair tot ver buiten de Baronie vanwege de Brabantse gastvrijheid, de jonge bediening, het interieur met de imposante foto’s en de zonnige binnentuin in het Bredase winkelhart. En de ligging tegenover de Grote Kerk.

Meer lezen
Noord-Brabant Casper van Dort Noord-Brabant Casper van Dort

Restaurant De Koetsier

Chef-kok Ayesta van Hoek en haar partner en sommelier Martijn Coenen zijn de eigenaren van De Koetsier in Boxtel. Een gerenoveerde Brabantse herberg met een Huiskamer, een Gelagkamer, een Opkamer en oude bedsteden. Elegant en authentiek, modern en kleurig. En met een verrassend innovatieve keuken.

Meer lezen
Noord-Brabant Casper van Dort Noord-Brabant Casper van Dort

Restaurant Crijns

In het hart van Bladel huist restaurant Crijns in een verbouwde Brabantse langgevelboerderij. Patron-cuisinier Marc Crijns en gastvrouw Imke verwelkomen je onder de oude balken in hun sfeervol gemoderniseerde zaak.

Meer lezen
Noord-Brabant Casper van Dort Noord-Brabant Casper van Dort

Van der Valk Hotel Eindhoven-Best

De jonge Daimy van der Valk is de directeur van het prachtig nieuwe Valkhotel Eindhoven-Best, een opvallend designpaleis aan de A2, met circa 200 kamers en suites, 24 vergaderzalen, sauna’s, zwembad, skybar en een Brabantse kroeg. En een ontwapenende styling, naast (zeker op de twaalfde etage) een breed uitzicht over de bossen van de Brabantse Kempen.

Meer lezen
Noord-Brabant Casper van Dort Noord-Brabant Casper van Dort

Restaurant ’t Spuihuis

René en Astrid Vermeulen zijn tegenwoordig behalve chef-kok en gastvrouw ook de eigenaren van het historische pand waarin zich restaurant ’t Spuihuis bevindt. Vermeulen is selfmade kok met een uitstekend gevoel voor smaken. Dat heeft hem, en zijn zaak, tot toppers gemaakt.

Meer lezen
Noord-Brabant Casper van Dort Noord-Brabant Casper van Dort

Restaurant Moerstede

Bergen op Zoom heeft een bijzondere locatie: op de grens van Vlaanderen, Zeeland en Brabant en daardoor een toevluchtsoord voor vluchtelingen, landjepikkers, smokkelaars en andere kostgangers. En voor koks, die hier in overvloed de heerlijkheden van de zee, het wild uit de bossen en de vruchten van de aarde vinden.

Meer lezen
Noord-Brabant Casper van Dort Noord-Brabant Casper van Dort

Restaurant 1397

Hotel De Draak opende in zijn hoofdgebouw ‘Restaurant 1397’, genoemd naar het stichtingsjaar van de oorspronkelijke herberg (de oudste van Nederland). Een prachtige zaak met chef-kok Torben Bouterse en maître Imad Khalfioui als sterrenteam. Robuust meubilair, wit tafellinnen, balkenplafond, kroonluchter, schouw, schilderijen, gobelins, porselein, tin, marmer: alles perfect onderhouden en sfeerbepalend.

Meer lezen