Overijssel: Hanzesteden en culinair talent

Overijssel is met zijn oppervlakte van ruim 3.400 km² de vierde provincie van Nederland. Het grenst aan Friesland, Gelderland, Drenthe en Flevoland én aan de Duitse provincies Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen. De naam Overijssel werd in 1528 voor het eerst gebruikt; voor die tijd sprak men van Oversticht, dat werd bestuurd door de bisschop van Utrecht.

De Overijsselse hoofdstad is Zwolle, maar Enschede heeft de meeste inwoners. De provincie bestaat uit drie landstreken: Salland, Land van Vollenhove en Twente en ligt voor een groot gedeelte aan de IJssel. Verder zijn er het Zwarte Water, de Overijsselse Vecht, de Dinkel, de Regge en de Reest. Overijssel telt veel Hanzesteden: Zwolle, Kampen, Hasselt, Deventer, Ommen en Oldenzaal. Het koestert Nationaal Park Weerribben-Wieden in de Kop van Overijssel en Nationaal Park Sallandse Heuvelrug op de grens van Salland en Twente.

Voor de toerist heeft Overijssel een aantrekkelijke mix van mooie steden, natuurgebieden en attracties voor het hele gezin. Hotspots zijn het idyllische dorpje Giethoorn, attractiepark Slagharen, het Vechtdal, natuurdorp Beerze, avonturenpark Hellendoorn, landgoed Twickel, vakantiepark Landal Twenhaarsveld en Waterpark Belterwiede.

Ook heeft Overijssel veel culinair talent. Naast De Librije in Zwolle en Kaatje bij de Sluis in Blokzijl, timmeren De Swarte Ruijter in Holten, De Lindenhof in Giethoorn, Dorset in Borne en ’t Lansink in Hengelo aan de weg. En dit zijn nog maar de uitschieters.

 


Overijssel Casper van Dort Overijssel Casper van Dort

Hotel restaurant ‘t Lansink

In het comfortabele Hengelose tuindorp 't Lansink bevindt zich het gelijknamige hotel met het ook al gelijknamige restaurant dat wordt aangevoerd door Lars van Galen. De talentvolle chef die al jaren in de (inter)nationale culinaire prijzen valt, is sinds 2021 eigenaar van het hotel-restaurant. Zijn keukenstijl is Frans maar aangevuld met eigen accenten.

Meer lezen
Overijssel Casper van Dort Overijssel Casper van Dort

Restaurant Het Buitenhuys

Even buiten Zwolle, in het groen van de gemeente Heino, vinden we restaurant Het Buitenhuys van patron-gastvrouw Inge Koning-Neppelenbroek die eerder restaurant Jan Steen runde, en chef-kok Niek van Leeuwen die na omzwervingen bij Envy in Amsterdam en The Jane in Antwerpen de weg terug vond naar zijn Overijsselse roots. In de landelijke omgeving met een eigen kruidentuin en specialiteiten van lokale boerderijen, zorgen zij voor een huiskamersfeertje waarin mooie wijnen en uitstekende gerechten worden geserveerd.

Meer lezen
Overijssel Casper van Dort Overijssel Casper van Dort

Restaurant de Voorburcht

Dennis (chef-kok) en Gerlinde Mulder (vinoloog) zijn de uitbaters van het restaurant in de 15e eeuwse Voorburcht (in de volksmond Spookhuis genoemd) in het historische centrum van Hattem. De Voorburcht was het laatst bewaarde deel van kasteel De Dikke Tinne (van de hertog van Gelre) dat in de loop der eeuwen steeds verder werd afgebroken.

Meer lezen
Overijssel Casper van Dort Overijssel Casper van Dort

Amused Food & Wine

Geen kaart, de chef verrast. Restaurant Amused Food & Wine aan de haven van Hardenberg is een sfeervolle en intieme plek met Chiel de Groot als creatieve en kundige chef-kok. De wijnen van gastvrouw en vinologe Corine Vink passen daar goed bij.

Meer lezen
Overijssel Casper van Dort Overijssel Casper van Dort

Masaya Restaurant

Het monumentale pand in Haaksbergen waarin zich jarenlang restaurant De Blanckenborgh bevond, is nu de vestiging van het Libanese restaurant Mamaya. Van het Syrische horecaduo Amer (chef-kok) en Bashir (gastheer). De 19e-eeuwse witte culi-villa heeft een facelift ondergaan en biedt de gasten nu smakelijke, verfijnde Midden-Oosten cuisine.

Meer lezen
Overijssel Casper van Dort Overijssel Casper van Dort

Restaurant de Woage

Het was liefde op het eerste gezicht tussen souschef Jelle Jansen en gastvrouw Corine Kleine van De Groene Lantaarn in (toen nog) Zuidwolde. Nu hebben ze hun eigen restaurant in het vestingstadje Gransbergen in het Overijsselse Vechtdal: De Woage. In een historisch pand in het pittoreske centrum. Ze zijn er chef-kok en gastvrouw-sommelier en hebben ambitieuze plannen.

Meer lezen
Overijssel Casper van Dort Overijssel Casper van Dort

Restaurant de Lindenhof

De Lindenhof in Giethoorn is de culinaire tempel van meesterkok Martin Kruithof en gastvrouw Marjan de Jonge. Op een schitterende plek, met uitmuntende keuken en bediening en, bij mooi weer, een prachtige tuin met zicht op de bruggetjes, boerderijen en punters van het bekende waterdorp.

Meer lezen
Overijssel Casper van Dort Overijssel Casper van Dort

Valk exclusief Enschede

Het van ondernemerszin bruisende Enschede is vanwege zijn universiteit, hogeschool, conservatorium, popacademie, internationale school en kunstacademie ook een studentenstad. Met (dus) een oergezellig horecacentrum.

Aan de rand daarvan vinden we het Valk Exclusief Hotel. Chef-kok Pascal Gebben heeft een indrukwekkend cv en hij serveert naast ‘verplichte’ Valkschotels.

Meer lezen
Overijssel Casper van Dort Overijssel Casper van Dort

Restaurant Joann

Restaurant Joann van chef-kok Emiel Kwekkeboom en gastvrouw Mandy Overbeek is genoemd naar de moeders van beiden en bevindt zich in een monumentaal pand bij het centrum van Enschede. De sfeer is chique, modern en internationaal en uit de open keuken komen uitgekiende gerechten.
Er is geen à la carte, de chef bepaalt wat er gegeten wordt en sommelier René Dommerholt schenkt daar bijzondere wijnen bij.

Meer lezen
Overijssel Casper van Dort Overijssel Casper van Dort

The Lemon Tree

Voormalig winkelpand in het centrum van Deventer, nu een uitstekend restaurant dat óm een citroenboom lijkt gebouwd. Vandaar de, eh, Overijsselse naam The Lemon Tree. Stan van Lieshout is de chef-kok en hij houdt van de Scandinavische keuken.

Meer lezen
Overijssel Casper van Dort Overijssel Casper van Dort

IJssel Restaurant

Een verrassing in Deventer. Pal aan de IJssel, tegenover het historische front van de Hanzestad, heeft de Pillows Hotelgroep (alweer, en beeldschoon) een oud hotel verbouwd tot Pillows Luxury Boutique Hotel met een schitterend uitzicht, inclusief het mooie, inpandige IJssel Restaurant met een uitstekende keuken.

Meer lezen
Overijssel Casper van Dort Overijssel Casper van Dort

Restaurant Carelshaven

In Delden, in het hart van Twente, vinden we hotel-restaurant Carelshaven, omkranst door eeuwenoude bomen en struiken en in de nabijheid van watermolens, houtwallen en Saksische boerenerven.

Carelshaven is het domein van Alco en Evelyn van Berkel die er na een renovatie van zeven maanden een supermodern en tegelijkertijd klassiek paleis van hebben gemaakt met een uitstekende keuken van chef-kok Daniël Nijkamp.

Meer lezen
Overijssel Casper van Dort Overijssel Casper van Dort

Restaurant de Bloemenbeek

Luxueus landhuis annex hotel-restaurant van een halve eeuw oud, volledig aangepast aan deze tijd. Warme ambiance met serre, terrassen en tuinen waar bij goed weer kan worden gegeten, in de wintermaanden is het behaaglijk rond de open haard. De restaurantzaal is klassiek en licht, met strak gedekt tafels. Je kunt merken dat de leiding in handen is van professionals. Raymond Strikker (directeur-eigenaar) en Michel van Riswijk (chef-kok) zijn de steunpilaren van dit gastvrije monument.

Meer lezen
Overijssel Casper van Dort Overijssel Casper van Dort

Restaurant Ledeboer

Sinds 2017 is restaurant Ledeboer gevestigd in de voormalige Twentsche Bank in het centrum van Almelo. Het interieur is modern en industrieel en net als in een soortgelijk depot van de Twentsche Bank in Dordrecht kun je er in de voormalige bankkluis tafelen. Vanaf het begin zijn patron-cuisinier Rick Blanken en zijn team aan het bedrijf verbonden. Zij serveren smakelijke gerechten die zonder poespas zijn bereid.

Meer lezen
Overijssel Casper van Dort Overijssel Casper van Dort

Restaurant Kaatje bij de Sluis

Het iconische Kaatje bij de Sluis in het historische Zuiderzeestadje Blokzijl wordt geleid door Thomas Deli en Lotte Veldman. Zij werkten al bij de vorige eigenaren Harald Hovenkamp en Peter Postma als souschef en maître en kennen de cultuur van het restaurant.

Meer lezen
Overijssel Casper van Dort Overijssel Casper van Dort

Restaurant Dorset

Prachtige Victoriaanse villa uit 1895, ooit het huis was van een textielmagnaat, toen dokterswoning en later gemeentehuis. Nog steeds in gebruik als romantische trouwlocatie maar al ruim een kwart eeuw in het bezit van de familie Leurink die er na een grondige opknapbeurt restaurant Dorset in vestigde. Een pláátje. Willem Dankers is de patron-cuisinier en uit zijn keuken komen lekkernijen als gebakken eendenlever met maïs en zoethout, en aardappel met paling en dille.

Meer lezen
Overijssel Casper van Dort Overijssel Casper van Dort

Herberg de Witte Gans

Oude lindebomen markeren de plaats waar Dalfsen 130 jaar geleden zijn kruidenierswaren haalde, later werd er een café aangebouwd en eind vorige eeuw werd alles omgevormd tot restaurant Herberg De Witte Gans. Nu, een kwart eeuw later, is die vogel – inmiddels uitgebreid met een extra vleugel – nog springlevend. In de bossen, op twintig minuten rijden van Zwolle, met een heerlijk tuinterras en een prima keuken van chef-kok Dennis van Gennep.

Meer lezen