Noord-Holland, rijk bedeeld met gastronomie
NOORD-HOLLAND is 2662 km² groot, met water erbij zelfs dik vierduizend km², en er wonen circa drie miljoen mensen. De hoofdstad is Haarlem. De provincie is rijk bedeeld met gastronomie: alleen al Amsterdam kent een bijna ontelbaar arsenaal aan top- en gewone eethuizen en elke dag lijken er nieuwe bij te komen. Daarnaast kent die stad een subcultuur van, zeg maar, zwart geschilderde kelderboxen met crisismeubilair en ‘wereldvoedsel’ waar vooral toeristen aanschuiven.
Noord Holland heeft enkele districten met een eigen identiteit en cultuur: Kennemerland, West Friesland-De Kop, Waterland, Zaanstreek en Gooi- en Vechtstreek. In totaal bevinden zich daar 45 gemeenten. Oorspronkelijk vormden Noord- en Zuid-Holland één graafschap binnen het Heilige Roomse Rijk. Het kwam in 1346 onder bewind van het huis van Beieren, daarna onder de Bourgondiërs en ten tijde van keizer Karel V maakte Holland deel uit van de Zeventien Provinciën. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog speelde Holland een belangrijke rol in het verzet tegen de Spanjaarden en na de Unie van Utrecht in 1579 werd Holland een deel van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Pas na de Franse tijd (in 1840) werden Noord- en Zuid-Holland gescheiden.
Noord-Holland heeft steden en dorpen, duinpaden en startbanen, polders en vinexwijken, wallen en kerken en ook het culinaire aanbod is divers: van Vlaams tot Turks, van Frans tot Iers, van Hollands tot Pools, van Levantijns tot Creools. De toeristische attracties zijn, na Amsterdam, Volendam en Texel, de Zaanse Schans, het Muiderslot, de kaasmarkt van Alkmaar, de Beverwijkse Bazaar, luchthaven Schiphol, het Zuiderzeemuseum, Zandvoort en de andere stranden en duinen, en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.
Alkmaar - Rue de la Plume
Alkmaar - ’t Stokpaardje
Amstelveen - Aan de Poel
Amstelveen - De Jonge Dikkert
Amstelveen - Fêtevis (vh De Kruidfabriek)
Amsterdam - 212
Amsterdam - 4850
Amsterdam - ARCA
Amsterdam - Arles
Amsterdam - Auberge
Amsterdam - Barbounia
Amsterdam - Bistro de la Mer
Amsterdam - Bolenius
Amsterdam - Bougainville
Amsterdam - Brasserie Margaux
Amsterdam - Brasserie Van Baerle
Amsterdam - Breda
Amsterdam - Bridges
Amsterdam - Café Caron
Amsterdam - Chang-i
Amsterdam - Choux
Amsterdam - Ciel Bleu
Amsterdam - Coulisse
Amsterdam - D&C
Amsterdam - Daalder
Amsterdam - De Juwelier
Amsterdam - De Kas
Amsterdam - Dynasty
Amsterdam - Entrepot
Amsterdam - Flore
Amsterdam - Gebroeders Hartering
Amsterdam - Gitane
Amsterdam - Graham’s Kitchen
Amsterdam - Graphite
Amsterdam - Helling 7
Amsterdam - Het Bosch
Amsterdam - Incanto
Amsterdam - Izakaya
Amsterdam - Janz
Amsterdam - Johannes
Amsterdam - Kaagman & Kortekaas
Amsterdam - Lars
Amsterdam - Lastage
Amsterdam - Maris Piper
Amsterdam - Mayur
Amsterdam - Merkelbach
Amsterdam - MOS
Amsterdam - Nazka
Amsterdam - NENI
Amsterdam - Next NDSM
Amsterdam - Oud Zuid
Amsterdam - Pianeta Terra
Amsterdam - Restaurant Ambassade
Amsterdam - Rijks
Amsterdam - Rijsel
Amsterdam - Roberto’s Restaurant
Amsterdam - Ron Gastrobar
Amsterdam - Sazanka
Amsterdam - Sea Palace
Amsterdam - Segugio
Amsterdam - Senses
Amsterdam - Showw
Amsterdam - Tannay
Amsterdam - The Dutchess
Amsterdam - The White Room
Amsterdam - Toscanini
Amsterdam - Troef
Amsterdam - Verlan
Amsterdam - Vermeer
Amsterdam - Vinkeles
Amsterdam - Visaandeschelde
Amsterdam - Wils
Amsterdam - Yamazato
Andijk - Het Kerkje
Bakkum - Apicius
Bergen - Bistro Elvi
Bergen - Onder de Linde
Beverwijk - De Jonge Halewijn
Blaricum - De Goede Gooier
Bloemendaal - Restaurant Noor
Bussum - Soigné
De Koog, Texel - Wambinge
De Waal, Texel - Rebecca
Den Burg, Texel - De Eilandkeuken
Den Hoorn, Texel - Bij Jef
Den Hoorn, Texel - Bosq
Edam - L’Auberge Damhotel
Haarlem - Fris
Haarlem - Le Mortier
Haarlem - Mano
Haarlem - ML
Haarlem - Olivijn
Haarlem - Ratatouille food & wine
Haarlem - Valk Hotel
Heemstede - Cheval Blanc
Heemstede - Landgoed Groenendaal
Heemstede - Southern Cross
Heerhugowaard - Babylon
Hilversum - De Spandershoeve
Hilversum - Dudockx
Hoorn - HAVN
Hoorn - Hendrickje Stoffels
Lisserbroek - Het Oude Dykhuys
Medemblik - Meijer's 2.0
Naarden-Vesting - Aquavite
Naarden-Vesting - SEAson
Oosterend, Texel - Op Oost Het Kook Atelier
Ouderkerk ad Amstel - SAAM
Oudeschild, Texel - ’t Pakhuus
Overveen - De Bokkedoorns
Santpoort - Duin & Kruidberg
Schagen - Grand Café Restaurant De Ooievaar
Schagen - TOV
Schiphol - Valk Hotel Schiphol
Schiphol-Rijk - Otium
Schoorl - Merlet
Wijk aan Zee - Puur Zee
Restaurant Breda
Hartje Amsterdam, in een prachtig hoekpand met hoog plafond, art deco-lampen, witgedekte tafels en Thonetstoeltjes en groenvelours muurbanken. Rumoer, doorloop, theatrale gewoonheid en eten wat de pot schaft.
Brasserie van Baerle
Een Franse fin de siècle-brasserie met glas-in-lood, spiegels, krulletjesplafond en geslepen glas: zo’n zaak die iedereen zich in zijn omgeving wenst. Met traditionals op de kaart als confit de canard en boudin noir bij een glas beaujolais. Floor van Ede maakt hier, vlakbij het Concertgebouw, de musea en de P.C. Hooftstraat, al jaren de dienst uit.
Brasserie Margaux
Aan de Beethovenstraat in Amsterdam vinden we Brasserie Margaux van Dylan Sturm en Thom Lammerts van Café Garçon, elders in Zuid. De Franse keuken staat ook hier centraal en de inrichting van de zaak is smaakvol.
Restaurant Bougainville
Bougainville is het fine dining-restaurant van hotel TwentySeven op de Dam in Amsterdam. Een geweldige plek. De elegante eetzaal bekoort met ronde gedekte tafels en comfortabele halfronde banken, warme en kleurige stoffen, visgraatparket en een prachtig uitzicht over het bruisende stadhart. Tim Golsteijn, de executive-chef, hij heeft een talentvol keukenteam tot zijn beschikking. Het andere boegbeeld van Bougainville, mâitre-sommelier Ronald Opten, stuurt een capabel bedieningsteam aan.
Restaurant Bolenius
Toprestaurant op de Amsterdamse Zuidas, vijftien geleden gesticht door Luc Kusters en Xavier Giesen die elkaar kenden van het toenmalige restaurant Vossius van Robert Kranenborg. Xavier is weg, maar chef-kok Luc serveert nog steeds moderne, vooral vegetarische gerechten die hij promoot als ‘Dutch Cuisine’ en die zijn samengesteld uit zoveel mogelijk unieke, veelal biologische, Nederlandse producten (meestal afkomstig van zijn eigen tuin, om de hoek).
Bistro de la Mer De Juwelier
Terwijl steeds meer Nederlandse restaurants de à la carte lijken te hebben afgezworen, wordt die vergissing gelogenstraft door drie Amsterdamse cracks, Richard van Oostenbrugge, Thomas Groot en Daphne Oudshoorn (van Restaurant 212) met een zaak waar je uitsluitend à la carte kunt eten: Bistro de la Mer. In het hart van de hoofdstad, met een zeer ‘Parijse’ inrichting, retrospullen en dagelijks lunch en diner.
BARBOUNIA
In het hart van het Conservatorium hotel in Amsterdam heeft chef-kok Schilo van Coevorden zijn nieuwe restaurant Barbounia geïnstalleerd. Hij heeft zich omringd met Franse, Griekse en Spaanse koks om reliëf te geven aan zijn nieuwste roeping: een échte mediterrane keuken (barbounia is de Griekse naam voor rode mul).
Auberge
Parijs in Amsterdam: alsof je een brasserie op Montparnasse betrad. Jan Grijspeere (Jean) en Marije Bremer (Marie) gaven je door muziekkeuze, decoratie en personeelskleding het gevoel mee van La douce France. Ook de menukaart: steak tartare, escargots, kikkerbilletjes en andere beproefde bistro-gerechten. Helaas moest het duo de zaak failliet laten gaan. Totdat Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot (212) zich ermee bemoeiden: Auberge heet de uit haar as herrezen zaak. Met Jan en zonder Marie. En chef-kok Mike Tanina.
Restaurant Arles
Chef-kok Numa Muller kookt in het bistro-achtige en sfeervolle Arles in de Amsterdamse Pijp traditioneel Frans met originele en speelse interpretaties. Een kelder vol wijnen uit dat land onderstreept dat. Arles, genoemd naar de stad in de Provence waar de Romeinen zichtbare sporen achterlieten (en die domicilie was van zowel Paul Gauguin als Vincent van Gogh), is de geboorteplaats van de chef en dat stuurt zijn smakelijke en een tikkeltje artistieke keukenstijl in hoge mate.
Restaurant ARCA
De bekroonde Portugese chef Henrique Sá Pessoa lanceerde ARCA in 2021 in het Amsterdamse Radisson art’otel, tegenover het Centraal Station, als zijn eerste Europese restaurant buiten Lissabon. Bedoeld voor sharing plates-ervaringen met robuuste smaken en gedurfde specerijen uit de historische handelsroutes van Portugal.
4850
In de Amsterdamse Oosterparkbuurt vinden we 4850, een minimalistisch ingerichte kruising tussen een wijnbar en een restaurant. Van de Zweedse eigenaar en sommelier Daniel Schein en de creatieve en ambachtelijk bekwame chef-kok Claran Naughter. De keukenstijl is Scandinavisch-Europees (met Aziatische accenten) en de wijnkaart mogen we fabelachtig noemen: 700 wijnen in voorraad met het accent op Frankrijk, en veel wijnen kunnen per glas worden besteld.
Restaurant 212
Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot verlieten restaurant Bord’Eau in Amsterdam en begonnen tegenover de Stopera een nieuwe eigen zaak, vernoemd naar het huisnummer. Daar is het nu dringen geblazen want de keukenprestaties van het tweetal – zoals achteloze omvorming van bestaande recepturen in nieuwe – zijn fenomenaal.
Omdat er in 212 geen tafelsetting meer is, schuiven wij bij aan de centrale bar rondom de keuken en laten alles over ons komen.
FêteVis
Een aangenaam los sfeertje heerst er in Fêtevis (voorheen De Kruidfabriek, voorheen Lute) in Amstelveen. Ongedwongen bediening en vrolijk Groot Amsterdams en Goois gedrang rond de uitnodigende zetels. De vierkante, rumoerige ‘bedrijfshal’ die het culinaire complex vormt, is tegenwoordig het werkterrein van Sara en Isabelle Lute, dochters van Peter en Marieke Lute die dit alles bedachten. En zich vestigden in de oude kruitfabriek van, wat toen nog heette, Ouderkerk aan de Amstel.
De Jonge Dikkert
Heerlijke doe-maar-gewoon zaak onder de balken en binten van de molen van Amstelveen. Van Eugène van Angelbeek en Arjen Kräwinkel, die door alle crises heen een vol huis blijven trekken.
Chef-kok Marcel Bonda kookt klassiek, gul en op smaak, met soms verrassende accenten.
Restaurant ‘t Stokpaardje
Linnen op tafel, brandende kaarsen, zilverbestek, spiegels, lambriseringen . . . één en al sfeer in restaurant ’t Stokpaardje van patron-cuisinier Ton van den Bogaard in het centrum van Alkmaar. Hier kun je een avondje ‘ouderwets’ dineren in een historische ambiance. De signature dish is kreeftenbisque (waar veel vaste gasten voor terugkomen), maar wij gaan er echt voor zitten en kiezen alle gangen van het menu.
Fernando’s
Zeven jaar geleden begonnen chef-kok Fernando Jonker en patron Mark Zomer bar-restaurant Fernando’s, op een steenworp afstand van de Alkmaarse kaasmarkt. Met succes: hun Aziatisch-Europese kookstijl slaat nog steeds aan, en het ‘verplichte’ verrassingsmenu vindt gretig aftrek. Wij gaan daarin mee en zijn al spoedig óm: de keuken is nog steeds van een aangenaam soort gewoonheid en tegelijkertijd een beetje werelds.
Rue de la Plume
Internationaal ervaren chef-kok Luella Molenaar en maître-sommelier Madelene van Zoelen zijn de patrons van Rue de la Plume in een gerestaureerd bedrijfspand in hartje Alkmaar. Het gedreven duo doet dat goed, getuige de toeloop naar hun sfeervolle restaurant. Geen wonder, want de keuken is top: Luella was ooit de souschef van De Posthoorn in Monnickendam.
Restaurant Aan de Poel
Iedere Amstelvener kent de plas achter het gemeentehuis, waar je leerde schaatsen en zwemmen, vissen en varen. Daar streek restaurant Aan de Poel neer in een betonnen designersoptrek met een juweel van een terras tegenover een, als je ’t treft, feeërieke zonsondergang. Stefan van Sprang (chef-kok) en maître-sommelier Robert Veuger zijn er de patrons in een decor van smetteloos gedekte tafels, heerlijke fauteuils en kunstobjecten.