Gelderland, onze grootste provincie
Is met zijn 5137 km2 (en 2,1 miljoen inwoners) de grootste provincie van ons land. Zo’n 7000 jaar geleden ontstaan als nederzettingsgebied voor rondtrekkende jagers en verzamelaars uit Scandinavië, en later woonplaats van het volk van de trechterbekercultuur (in de Achterhoek en op de Veluwe). Uiteindelijk grensstreek tussen de Romeinen en Germaanse stammen als de Chatten, Cherusken en Bataven, in de Middeleeuwen graafschap en later hertogdom, en tegenwoordige ‘gewoon’ een van de dertien Nederlandse provincies.
Dat Gelderland heeft veel natuur, rust, stedenschoon en dorpsvertier in o.a. de Veluwestreek, de Achterhoek, de Betuwe en in en rond de steden Arnhem en Nijmegen. De Veluwe met haar bossen, heidevelden en zandverstuivingen (en herten en wilde zwijnen) biedt het Kröller Müller Museum met zijn Van Goghverzameling, Paleis Het Loo met zijn prachtige tuinen, het zendstation Radio Kootwijk, en de Posbank. Verder houden mooie stadjes als Elburg van toeristen, net als Slot Loevestein uit 1361 (met ‘de’ boekenkist van Hugo de Groot), het Kootwijkerzand en de Ooijpolder. Net als het Vrijheidsmuseum in Groesbeek, de Tuinen van Appeltern, het Nederlands Openluchtmuseum in Apeldoorn, het 14e-eeuwse Kasteel Slangenburg in Doetinchem, en Burgers Zoo in Arnhem.
Daarnaast kan Gelderland bogen op een rijk aanbod aan uitstekende restaurants. Van ’t Nonnetje in Harderwijk tot ’t Raedthuys in Duiven en De Kromme Dissel in Heelsum. En van Basiliek in Harderwijk tot Het Roode Koper in Ermelo en Het Koetshuis in Bennekom.
Apeldoorn - De Cantharel
Apeldoorn - La Niche
Apeldoorn - Valk Exclusief Hotel
Apeldoorn - Zenith
Arnhem - De Steenen Tafel
Arnhem - La Belle Source
Arnhem - Loca
Arnhem - The Church
Beesd - Jammo Ja
Bennekom - Het Koetshuis
Berg en Dal - Puur Sanh
Borculo - De Olliemölle
Braamt - Karels
Brummen - Engelenburg
Buren - Lagrange
Doesburg - Het Arsenaal 1309
Doetinchem - Lokaal
Doetinchem - Orangerie De Pol
Doornenburg - Rijnzicht
Druten - Old Skool
Duiven - ’t Raedthuys
Elburg - Achter de Poorte
Ermelo - Het Roode Koper
Geldermalsen - Lust
Harderwijk - Basiliek
Harderwijk - Savage
Harderwijk - ‘t Nonnetje
Harderwijk - Valkhotel Harderwijk
Hattem - Bij de Jongens
Hattem - De Voorburcht
Heelsum - De Kromme Dissel
Hoog Soeren - De Echoput
Hoog Soeren - Oranjeoord
Kapel-Avezaath - Poelzicht
Kerkdriel - Flicka
Malden - Lime
Nijkerk - Alberto’s Italian
Nijkerk - Het Sluishuys
Nijkerk - Salentein
Nijmegen - Bistrobar Berlin
Nijmegen - Bistro Regent
Nijmegen - De Nieuwe Winkel
Nijmegen - De Portier
Nijmegen - Ivory
Nijmegen - Witlof
Oosterbeek - Trattoria Artusi
Otterlo - Cèpes
Putten - De Vanenburg
Rozendaal - Bistrobar Beaune
Terwolde - ’t Nieuwe Diekhuus
Vaasen - Aroma
Vierhouten - Klavertje Vier
Wageningen - Beau
Winterswijk - LEV
Zaltbommel - La Provence
Zutphen - Broederenklooster
Restaurant Lime
Ysbrandt Wermenbol is een kookdier, gelouterd door de stormen én de successen die een horecaman kunnen overkomen. Vasthoudend in zijn streven een goede maaltijd voor een redelijke prijs te bieden. Ooit werd zijn restaurant Le Marron een daverend succes, later zocht hij de bescheidenheid in Lime, zijn relaxte restaurant iets verderop in Malden. Zijn keuken daar is creatief en smakelijk, zijn wijnkaart betaalbaar en zijn personeel vriendelijk en kundig.
Restaurant Flicka
Flicka is Zweeeds voor meisjes, en dat slaat op de drie vrouwen in het leven van patron-cuisinier Thomas van Santvoort: zijn dochters Filippa en Fosse, en zijn echtgenote Merlijn. Hun restaurant in Kerkdriel opende in 2017 en het markeerde de opmerkelijke weg die Thomas aflegde: begonnen in de spoelkeuken van een restaurant en via de beroemde hotelschool Ter Duinen in België en werk in de keukens van topzaken als Boreas, Parkheuvel en Beluga doorgestoomd naar zijn eigen top.
Brasserie Poelzicht
Cuisine Française in de Betuwe. Edwin Muns (chef-kok) en partner Lydia Langius (gastvrouw) zijn de steunpilaren van Brasserie Poelzicht in Kapel-Avezaath. Allebei geboren en getogen in de Betuwe, samengewerkt in restaurant als de Gravin van Buren en Lodewijk XIII en ‘helemaal gek’ van Franse keuken. Dat maken ze nu waar in hun landelijke hofstede, met een menukaart vol Franse klassiekers als paté, steak tartare, kroketten, oesters, zeetong en côte de boeuf.
Hotel Restaurant Oranjeoord
In Hoog Soeren, middenin de bosrijke Kroondomeinen, ligt sinds 1898 hotel Oranjeoord. Ooit in het bezit van koningin Wilhelmina die het gebruikte als buitenhuis en verblijf voor gasten van paleis Het Loo. Haar man, prins Hendrik, ontving er zijn jachtvrienden. Na de oorlog takelde het buiten af, maar nu is het weer helemaal gerenoveerd. Mét een uitstekend restaurant: Hoogheid. Op het hoogste punt van de Veluwe.
De Kromme Dissel
Het 17e eeuwse Saksische boerderijtje waarin De Kromme Dissel zijn onderkomen vond, komt uit Twente. Het werd daar ontmanteld en in Heelsum weer volledig herbouwd. Binnen wordt je blik naar allerlei markante plekken getrokken. Het restaurant staat naast het Fletcher-hotel Klein Zwitserland en voert een uitstekende keuken. Chef-kok Tonny Berentsen werkt vernieuwend, met regionale producten.
Restaurant De Voorburcht
In het historische centrum van Hattem staan de overblijfselen van het Spookhuis uit 1400. In het gedeelte Dikke Tinne vond restaurant De Voorburcht van Dennis (chef-kok) en Gerlinde Mulder (gastvrouw-sommelier) een plekje. Een romantische ambiance met een smaakvolle keuken.
Bij de Jongens
Robin Jongbloed en Bas van Stormbroek zijn mannen achter restaurant Bij de Jongens in het hart van Hattem. Op een plein tegenover het stadhuis, met terras, en de hele dag open voor eten en drinken. Van koffie in de ochtend en lunch rond het middaguur, tot een uitgebreide keuze van de internationale dinerkaart.
Valk exclusief Hotel Harderwijk
Een 50 meter hoge stalen toren waarvan de laatste zeven meters in beslag worden genomen door een enorme toekan markeert de plek waar zich het Valk Exclusief Hotel Harderwijk bevindt. Met een inpandige keuken die van wanten weet. De achttienkoppige brigade wordt er geleid door chefs die hun sporen verdienden in toprestaurants door het hele land.
Savage
Savage is Harderwijks hipste restaurant, met een klassieke kaart. Bedacht door Robert Poel, oud-chef van restaurant Voltaire op Parc Broekhuizen in Leersum, en Patrick Elzinga, de huidige chef van Savage. Een vrolijke gastrobar met originele gerechten en mooie wijnen, middenin Harderwijk, aan het Veluwemeer. Uitdagend willen de patrons zijn en, net als de naam van hun zaak al zegt, een beetje wild. En trots. Misschien ook daarom markeren twee opgezette pauwen het modern ingerichte restaurant.
Restaurant Basiliek
Harderwijk, aan de voormalige Zuiderzee, ademt nog steeds de maritieme sfeer van weleer. De pittoreske Vischpoort loodst je meteen de 17e eeuw binnen. Op de prachtige Vischmarkt vinden we in de kapel van het voormalige Agnietenklooster, restaurant Basiliek, in Scandinavische stijl ingericht. De kookstijl van de nieuwe chef Yornie van Dijk is Frans-Nordic.
Restaurant ’t Nonnetje
Patron Robert-Jan Nijland en chef-kok Michel van der Kroft drukken al jaren hun stempel op dit recentelijk mooi verbouwde restaurant aan een plein met lindebomen en trapgevels. Omdat de echtgenote van de chef uit Portugal komt, zijn veel recepturen geënt op de culinaire cultuur van dat land.
Restaurant Lust
Restaurant Lust is gevestigd in een knusse en sfeervol verbouwde oude boerderij met een overdekt terras, middenin het centrum van Geldermalsen. Claudia Martens is de chef-kok van deze hotspot (het familierestaurant groeide uit tot een place te be) en Youri Zijta is gastheer en sommelier. Er is geen menukaart: je moet ’t doen met wat de pot schaft. Dat is zeker niet verkeerd, maar toch.
Restaurant Het Roode Koper
Klasse op de Veluwe. Al 15 jaar serveert chef-kok Dennis van den Beld klassieke Frans-mediterrane lekkernijen op dat prachtige landgoedhotel van Jon-Ivar Sörensen. Beschaafde bedienjongelui staan hem bij.
Binnen is het chic en rustgevend, buiten, op het terras met bloemperken, niveauverschillen en teakmeubels, zit je bij gemaaide gazons, bomen en bloeiende struiken.
Restaurant Achter de Poorte
Achter de oude stadsmuur en de Vischpoort van de Hanzestad Elburg, ooit aan de Zuiderzee gelegen en nu aan het Veluwemeer, ligt Achter de Poorte van Natasja Bijl die het restaurant in 2018 overnam van haar ouders. De voormalige vissersplaats vol monumenten en een sfeervolle haven koestert Achter de Poorte als een relikwie. Terecht, want je eet hier prima.
Restaurant ‘t Raedthuys
Goed stel: Hans den Engelsen, oud-chef van o.a. De Zwethheul, en Karina van der Kolk, oud-sommelier van het Düsseldorfse toprestaurant Im Schiffchen. Ze ontvangen hun gasten al jaren in het voormalige gemeentehuis van Duiven dat, na ingrijpende renovatie en decoratie, luistert naar de naam ’t Raedthuys. Het monumentale villaatje uit 1863 heeft een ruim terras met passend meubilair en parasols, omzoomd door groen.
Restaurant Old Skool
In een oude school in Druten begonnen Johan en Milena Visser en chef-kok Pascal van Eldijk hun aangename restaurant Old Skool, met een klassieke Frans-mediterrane keuken met eigentijdse Oosterse accenten. Een oase in het Land van Maas en Waal.
Restaurant Rijnzicht
Patron-cuisinier Mike Cornelissen vormt de vierde generatie in het familierestaurant Doornenburg, in de gemeente Doornenburg aan de splitsing van de Rijn en de Waal en tussen het historische kasteel Doornenburg en Fort Pannerden. Vanaf het moderne, vernieuwd terras is er een prachtig uitzicht op het Pannerdensch Kanaal en op grote grazers als Konikpaarden en Galloway-runderen in het groen ernaast. De keuken is speels, eigentijds en, hoewel verstopt in het oosten van de Betuwe, internationaal.
Restaurant Orangerie de Pol
Interessante, prachtige locatie aan de rand van Doetinchem – een glazen huis, alias kas, alias orangerie in het bos – van chef-kok Mark Captein en gastvrouw Marjolein van der Ham.
Middenin het groen, met een open keuken, witgedekte tafels en snelle bediening. De patrons ontmoetten elkaar in restaurant At Sea in Bonaire waar ze tijdelijk werkten, cq stage liepen.
Restaurant Lokaal
“Laat je meevoeren op een reis door de Achterhoek”, zegt chef-kok Bjorn Massop van restaurant Lokaal in Doetinchem. Daarmee bedoelt hij dat zijn keuken vooral lokaal is en werkt met leveranciers uit de directe omgeving. Zijn ambiance maakt deel uit van hotel Villa Ruimzicht uit 1853, met zijn 30 meter brede witte front. De keuken werkt met menu’s die in de varianten vlees/vis en vegetarisch te bestellen zijn.
Restaurant Het Arsenaal 1309
De jonge kok Björn de Waal is de patron-cuisinier van restaurant Het Arsenaal 1309 in een voormalig klooster in de Gelderse Hanzestad Doesburg. Hij deed ervaring op bij Bolenius, Bord'Eau en Flore in Amsterdam en bij Da Vinci in Maasbracht. Hij kookt graag met groenten en fruit. Bijvoorbeeld gele biet met magnolia, kweepeer en umeboshi van abrikoos.