Noord-Holland, rijk bedeeld met gastronomie
NOORD-HOLLAND is 2662 km² groot, met water erbij zelfs dik vierduizend km², en er wonen circa drie miljoen mensen. De hoofdstad is Haarlem. De provincie is rijk bedeeld met gastronomie: alleen al Amsterdam kent een bijna ontelbaar arsenaal aan top- en gewone eethuizen en elke dag lijken er nieuwe bij te komen. Daarnaast kent die stad een subcultuur van, zeg maar, zwart geschilderde kelderboxen met crisismeubilair en ‘wereldvoedsel’ waar vooral toeristen aanschuiven.
Noord Holland heeft enkele districten met een eigen identiteit en cultuur: Kennemerland, West Friesland-De Kop, Waterland, Zaanstreek en Gooi- en Vechtstreek. In totaal bevinden zich daar 45 gemeenten. Oorspronkelijk vormden Noord- en Zuid-Holland één graafschap binnen het Heilige Roomse Rijk. Het kwam in 1346 onder bewind van het huis van Beieren, daarna onder de Bourgondiërs en ten tijde van keizer Karel V maakte Holland deel uit van de Zeventien Provinciën. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog speelde Holland een belangrijke rol in het verzet tegen de Spanjaarden en na de Unie van Utrecht in 1579 werd Holland een deel van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Pas na de Franse tijd (in 1840) werden Noord- en Zuid-Holland gescheiden.
Noord-Holland heeft steden en dorpen, duinpaden en startbanen, polders en vinexwijken, wallen en kerken en ook het culinaire aanbod is divers: van Vlaams tot Turks, van Frans tot Iers, van Hollands tot Pools, van Levantijns tot Creools. De toeristische attracties zijn, na Amsterdam, Volendam en Texel, de Zaanse Schans, het Muiderslot, de kaasmarkt van Alkmaar, de Beverwijkse Bazaar, luchthaven Schiphol, het Zuiderzeemuseum, Zandvoort en de andere stranden en duinen, en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.
Alkmaar - Rue de la Plume
Alkmaar - ’t Stokpaardje
Amstelveen - Aan de Poel
Amstelveen - De Jonge Dikkert
Amstelveen - Fêtevis (vh De Kruidfabriek)
Amsterdam - 212
Amsterdam - 4850
Amsterdam - ARCA
Amsterdam - Arles
Amsterdam - Auberge
Amsterdam - Barbounia
Amsterdam - Bistro de la Mer
Amsterdam - Bolenius
Amsterdam - Bougainville
Amsterdam - Brasserie Margaux
Amsterdam - Brasserie Van Baerle
Amsterdam - Breda
Amsterdam - Bridges
Amsterdam - Café Caron
Amsterdam - Chang-i
Amsterdam - Choux
Amsterdam - Ciel Bleu
Amsterdam - Coulisse
Amsterdam - D&C
Amsterdam - Daalder
Amsterdam - De Juwelier
Amsterdam - De Kas
Amsterdam - Dynasty
Amsterdam - Entrepot
Amsterdam - Flore
Amsterdam - Gebroeders Hartering
Amsterdam - Gitane
Amsterdam - Graham’s Kitchen
Amsterdam - Graphite
Amsterdam - Helling 7
Amsterdam - Het Bosch
Amsterdam - Incanto
Amsterdam - Izakaya
Amsterdam - Janz
Amsterdam - Johannes
Amsterdam - Kaagman & Kortekaas
Amsterdam - Lars
Amsterdam - Lastage
Amsterdam - Maris Piper
Amsterdam - Mayur
Amsterdam - Merkelbach
Amsterdam - MOS
Amsterdam - Nazka
Amsterdam - NENI
Amsterdam - Next NDSM
Amsterdam - Oud Zuid
Amsterdam - Pianeta Terra
Amsterdam - Restaurant Ambassade
Amsterdam - Rijks
Amsterdam - Rijsel
Amsterdam - Roberto’s Restaurant
Amsterdam - Ron Gastrobar
Amsterdam - Sazanka
Amsterdam - Sea Palace
Amsterdam - Segugio
Amsterdam - Senses
Amsterdam - Showw
Amsterdam - Tannay
Amsterdam - The Dutchess
Amsterdam - The White Room
Amsterdam - Toscanini
Amsterdam - Troef
Amsterdam - Verlan
Amsterdam - Vermeer
Amsterdam - Vinkeles
Amsterdam - Visaandeschelde
Amsterdam - Wils
Amsterdam - Yamazato
Andijk - Het Kerkje
Bakkum - Apicius
Bergen - Bistro Elvi
Bergen - Onder de Linde
Beverwijk - De Jonge Halewijn
Blaricum - De Goede Gooier
Bloemendaal - Restaurant Noor
Bussum - Soigné
De Koog, Texel - Wambinge
De Waal, Texel - Rebecca
Den Burg, Texel - De Eilandkeuken
Den Hoorn, Texel - Bij Jef
Den Hoorn, Texel - Bosq
Edam - L’Auberge Damhotel
Haarlem - Fris
Haarlem - Le Mortier
Haarlem - Mano
Haarlem - ML
Haarlem - Olivijn
Haarlem - Ratatouille food & wine
Haarlem - Valk Hotel
Heemstede - Cheval Blanc
Heemstede - Landgoed Groenendaal
Heemstede - Southern Cross
Heerhugowaard - Babylon
Hilversum - De Spandershoeve
Hilversum - Dudockx
Hoorn - HAVN
Hoorn - Hendrickje Stoffels
Lisserbroek - Het Oude Dykhuys
Medemblik - Meijer's 2.0
Naarden-Vesting - Aquavite
Naarden-Vesting - SEAson
Oosterend, Texel - Op Oost Het Kook Atelier
Ouderkerk ad Amstel - SAAM
Oudeschild, Texel - ’t Pakhuus
Overveen - De Bokkedoorns
Santpoort - Duin & Kruidberg
Schagen - Grand Café Restaurant De Ooievaar
Schagen - TOV
Schiphol - Valk Hotel Schiphol
Schiphol-Rijk - Otium
Schoorl - Merlet
Wijk aan Zee - Puur Zee
Restaurant Spandershoeve
Beroemd en gastvrij Indonesisch restaurant in de Hilversumse wijk Trompenberg, van Anita Boerenkamp die haar Javaanse receptuur inmiddels deelt met jongere kokkies uit de familie. Maar de tempo doeloe-sfeer blijft voelbaar in de warm ingerichte ‘Indische’ eetzalen.
Restaurant Babylon
Een restaurant met stadse allures in een agrarische context: Babylon in Heerhugowaard. Van Rik en Maya Jonk, die het bedrijf opstootten in de vaart der volkeren.
Southern Cross
Struisvogelfilet, geroosterde kangoeroe en zelfs Vietnamese krokodil staan op het menu bij Southern Cross in Heemstede, maar het normale aanbod in deze verrassende Australische zaak is conventioneel genoeg. Bovendien zorgt de Australische patron-cuisinier Peter Edwards voor heerlijke smaakaccenten. Samen met zijn Nederlandse (gast)vrouw Natasja serveren zij al 20 jaar een mix van verschillende lokale keukens, beïnvloed door Europese, Aziatische en mediterrane.
Landgoed Groenendaal
Weggestopt in de bossen, in een historisch koetshuis met parkeerplek voor de deur: restaurant Landgoed Groenendaal in Heemstede. Wij zitten op deze multifunctionele, honderd jaar oude locatie met zijn uitnodigende serre met zwart-wit betegelde vloer, op het buitenterras in de riante tuin omringd door vogelgezang en gedempte bestekgeluiden.
Restaurant Cheval Blanc
Cheval Blanc is het hartelijke en sfeervolle Heemsteedse restaurant van patron-maître Ton Nelissen en chef-kok Huub van der Velden. Kennemerlandse gastvrijheid bij een menukaart vol moderne klassiekers bereid met regionale seizoenproducten (ook als halve portie te krijgen), en mooie wijnen.
Valk Hotel Haarlem
De maître in de volle eetzaal van Valk Hotel Haarlem schenkt pouilly-fumé van Baron de L (Ladoucette) bij een amuse van crumble van witte chocola op een crèmebodempje van blauwschimmelkaas. Lekker!
Ratatouille Food and Wine
In een gerestaureerd Haarlems VOC-pand verschanst zich dit bijzondere en eigentijds ingerichte restaurant van de Amsterdamse chef Jozua Jaring.
Atelier Olivijn
In het hart van Haarlem zorgt patron-cuisinier Menno Post in een van de mooiste en oudste panden van de stad (een voormalig klooster met een prachtige binnentuin) voor een ultiem ontspanmoment. Zoals hij dat zelf noemt terwijl hij het menu persoonlijk aan tafel presenteert. Een menu dat smakelijk, elegant en verfijnd is.
Restaurant ML
Mark (chef-kok) en Liane Gratama (gastvrouw) baten sinds 2018 een historisch hotel uit met 17 kamers en suites in het hart van Haarlem. Het restaurant ervan, ML geheten, bevindt zich op de binnenplaats van de voormalige drukkerij Johan Enschedé, in de oude stijlkamer van het toenmalige woonhuis van de familie. In het strak-moderne interieur presenteert chef-kok Gratama zijn mediterrane keuken.
Mano Restaurant
Twee jonge chefs met een verleden in topzaken verenigden zich in restaurant Mano in hartje Haarlem: Kevin Kion en Daniël Damen. In een elegante zaak aan het Spaarne. Het monumentale hoekpand werd volledig gerestyled en nu kun je er van de kleine maar zorgvuldig samengestelde kaart gerechten kiezen als kreeft met avocado en kimchi, ossenhaas met courgette en tijm, of snoekbaars met asperge en vin jaune.
Le Mortier
Philippe Favié is patron, kok, sommelier en gastheer tegelijk in het Haarlemse Le Mortier, in het kleine pand waar ooit Jeroen de Zeeuw kookte. Favié noemt dat nu zijn ‘atelier’, en gasten hebben zich aan een aantal verplichtingen te onderwerpen. Zo is er een vast vijfgangenmenu dat door hemzélf wordt bepaald. Verder dient iedereen om 19:00 uur aanwezig te zijn. Dat leverde ons bijna strafpunten op (in die stad valt niet te parkeren dus het was zoeken geblazen), maar gelukkig mochten we als laatkomers nog aanschuiven.
Restaurant Fris
Het was ooit een buurtrestaurant in het Haarlemmerhoutkwartier, nu is Fris een prachtige grootsteedse zaak met ruime tafelzetting en een strak moderne maar toch warme inrichting. Eddie Meijboom is de patron-cuisinier en hij werkt met superverse, lokaal geproduceerde ingrediënten en hij combineert de Frans-Nederlandse keuken met internationale (Aziatische) smaken.
l’Auberge Damhotel Edam
Middenin het oude centrum, vlakbij het statige raadhuis, ligt ‘l Auberge Damhotel Edam. In de voormalige herberg kun je slapen, eten doe je in ‘Auberge’, het restaurant met zijn oude houten vloer, klassieke ornamenten en de prachtige open haard.
Restaurant BOSQ
Robin (patron-cuisinier) en Marlies Koenen (patron-gastvrouw) van restaurant Bosq in Den Hoorn, verbouwden het ouderlijke hotel en presenteren nu een keuken die de bekende toeristenmenu’s overstijgt.
Restaurant & Hotel Bij Jef
Hotel-restaurant Bij Jef is gevestigd in de voormalige pastorie – met prachtig terras – in het hart van Den Hoorn op Texel. Naamgever en patron-cuisinier Jef Schuur serveert in het strak ingerichte restaurant mediterrane gerechten met eigentijdse accenten. Zijn echtgenote, sommelier-gastvrouw Nadine Mögling, beheert een imposante wijnkelder.
Brasserie Rebecca
Aan de rand van De Waal, het kleinste dorp van Texel, ligt Hotel Rebecca. Ver van de rumoerige plekken van het eiland, met zeventien charmante hotelkamers. En Brasserie Rebecca, waar degelijk, betaalbaar en zonder poespas wordt gekookt.
Restaurant Soigné
Dennis Jong (chef-kok) en Frank Velthuyse (gastheer) werken al meer dan vijftien jaar in dit 19e-eeuwse winkelhoekpand, met terras, hartje Bussum, waar het een komen en gaan van tevreden gasten is.
Restaurant NOOR!
Michel en Tineke Magielse begonnen circa 20 jaar geleden met Restaurant Noor in de Haarlemse Hourstraat, maar zij ontvangen nu al weer negen jaar hun gasten in een prachtig pand in Bloemendaal. Met een warme inrichting van houttinten, comfortabele muurbanken en steenstrips. Michel kook daar graag met streekproducten en ‘Oudhollandse’ groenten.
Restaurant De Goede Gooier
Onder het rieten dak van het restaurant De Goede Gooier in Blaricum ontvangen Fabrice Patay en Claudia Gräser en hun teams gasten uit het hele land die van de locatie aan de Blaricummerheide en van een klassieke Franse keuken houden.
Restaurant De Jonge Halewijn
Al meer dan dertig jaar wordt hier gekookt voor gasten van ‘boven’ en ‘onder’ het Noordzeekanaal. In een klassieke ambiance bij een grote omzoomde tuin met kastanjebomen. Arjen Jansen is gastheer (en vinoloog) in zijn eigen restaurant en hij vindt dat je je gasten in een relaxte sfeer in de watten moet leggen, zonder opgeprikt gedoe. Chef-kok Jordy vindt dat ook, dus wat kan er mis gaan? Niets, naar we ontdekken.