Restaurant Fris
Het was ooit een buurtrestaurant in het Haarlemmerhoutkwartier, nu is Fris een prachtige grootsteedse zaak met ruime tafelzetting en een strak moderne maar toch warme inrichting. Eddie Meijboom is de patron-cuisinier en hij werkt met superverse, lokaal geproduceerde ingrediënten en hij combineert de Frans-Nederlandse keuken met internationale (Aziatische) smaken.
Na enkele Ierse oesters als ‘binnenkomertje’ proeven wij voorgerechten van pompoen met harissa, blauwe bes en zwarte knoflook, naast tonijn met shiso, shiitake en kaviaar. Mooie smaakcombinaties. Zeker ook met de glazen donkergele Costières de Nîmes van roussanne- en viognierdruiven (Château de Carlot): rijp, geurig, mineralig en houtgelagerd.
Elegant en vooral smakelijk zijn ook de hoofdgerechten. Zwezerik en niertjes met rode ui, pommes fondantes – aards, hartig en ‘Frans’ – en op het andere bord eendfilet met börek-bladerdeeg, lavas en hoisin (verfijnde oosterse smaken). De Zuid-Franse witte wijn past ook hier uitstekend bij. Tot slot een internationale kaaskeuze met garnituur, en voor de reisgenote dame blanche met vanille, truffel en (’t hoort officieel niet maar het is wél lekker:) chocolade.
Uitstekende zaak.
Restaurant Fris
Twijnderslaan 7
2012 BG Haarlem
023-531 0717
www.restaurantfris.nl
Di. en woe. gesloten, rest van de week lunch en diner, do. alleen diner.
Parkeren in de buurt.
Menu’s en à la carte.