Le Mortier

Philippe Favié is patron, kok, sommelier en gastheer tegelijk in het Haarlemse Le Mortier, in het kleine pand waar ooit Jeroen de Zeeuw kookte. Favié noemt dat nu zijn ‘atelier’, en gasten hebben zich aan een aantal verplichtingen te onderwerpen. Zo is er een vast vijfgangenmenu dat door hemzélf wordt bepaald. Verder dient iedereen om 19:00 uur aanwezig te zijn. Dat leverde ons bijna strafpunten op (in die stad valt niet te parkeren dus het was zoeken geblazen), maar gelukkig mochten we als laatkomers nog aanschuiven.

Voor het verplichte menu dat onder meer de volgende lekkernijen (dat wel) omvat. Petoncles, bereid met karnemelk, saffraan en koolrabi. En rog, met wortel, chermoula (Noord-Afrikaanse marinade) en kervel. Mooie smaken. In het glas: Chinon uit de Loire, de favoriete wijnstreek van de chef (domaine Noiré Blanc): verfijnde chenin blanc-smaak.

Gevolgd door biologische bloemkool met kapperappel en waterkers, en daarna kalfsvlees met snijboon, zoete ui en Caribische kruiden. Er wordt Italiaans rood bij geschonken: heerlijke Montepulciano d’Abruzzo. Tot slot rabarberwortel met peer, crème fraîche en haver.

Opmerkelijke zaak.

 

Le Mortier
Nassaustraat 15
2011 PH Haarlem
023-583 6959
www.lemortier.nl
@lemortierhaarlem
Parkeren (proberen) in de buurt.
Zo-ma-di. gesloten, rest van de week geopend vanaf 19:00 uur.
Vast menu.

 

Vorige
Vorige

Mano Restaurant

Volgende
Volgende

Restaurant Fris