Gelderland, onze grootste provincie
Is met zijn 5137 km2 (en 2,1 miljoen inwoners) de grootste provincie van ons land. Zo’n 7000 jaar geleden ontstaan als nederzettingsgebied voor rondtrekkende jagers en verzamelaars uit Scandinavië, en later woonplaats van het volk van de trechterbekercultuur (in de Achterhoek en op de Veluwe). Uiteindelijk grensstreek tussen de Romeinen en Germaanse stammen als de Chatten, Cherusken en Bataven, in de Middeleeuwen graafschap en later hertogdom, en tegenwoordige ‘gewoon’ een van de dertien Nederlandse provincies.
Dat Gelderland heeft veel natuur, rust, stedenschoon en dorpsvertier in o.a. de Veluwestreek, de Achterhoek, de Betuwe en in en rond de steden Arnhem en Nijmegen. De Veluwe met haar bossen, heidevelden en zandverstuivingen (en herten en wilde zwijnen) biedt het Kröller Müller Museum met zijn Van Goghverzameling, Paleis Het Loo met zijn prachtige tuinen, het zendstation Radio Kootwijk, en de Posbank. Verder houden mooie stadjes als Elburg van toeristen, net als Slot Loevestein uit 1361 (met ‘de’ boekenkist van Hugo de Groot), het Kootwijkerzand en de Ooijpolder. Net als het Vrijheidsmuseum in Groesbeek, de Tuinen van Appeltern, het Nederlands Openluchtmuseum in Apeldoorn, het 14e-eeuwse Kasteel Slangenburg in Doetinchem, en Burgers Zoo in Arnhem.
Daarnaast kan Gelderland bogen op een rijk aanbod aan uitstekende restaurants. Van ’t Nonnetje in Harderwijk tot ’t Raedthuys in Duiven en De Kromme Dissel in Heelsum. En van Basiliek in Harderwijk tot Het Roode Koper in Ermelo en Het Koetshuis in Bennekom.
Apeldoorn - De Cantharel
Apeldoorn - La Niche
Apeldoorn - Valk Exclusief Hotel
Apeldoorn - Zenith
Arnhem - De Steenen Tafel
Arnhem - La Belle Source
Arnhem - Loca
Arnhem - The Church
Beesd - Jammo Ja
Bennekom - Het Koetshuis
Berg en Dal - Puur Sanh
Borculo - De Olliemölle
Braamt - Karels
Brummen - Engelenburg
Buren - Lagrange
Doesburg - Het Arsenaal 1309
Doetinchem - Lokaal
Doetinchem - Orangerie De Pol
Doornenburg - Rijnzicht
Druten - Old Skool
Duiven - ’t Raedthuys
Elburg - Achter de Poorte
Ermelo - Het Roode Koper
Geldermalsen - Lust
Harderwijk - Basiliek
Harderwijk - Savage
Harderwijk - ‘t Nonnetje
Harderwijk - Valkhotel Harderwijk
Hattem - Bij de Jongens
Hattem - De Voorburcht
Heelsum - De Kromme Dissel
Hoog Soeren - De Echoput
Hoog Soeren - Oranjeoord
Kapel-Avezaath - Poelzicht
Kerkdriel - Flicka
Malden - Lime
Nijkerk - Alberto’s Italian
Nijkerk - Het Sluishuys
Nijkerk - Salentein
Nijmegen - Bistrobar Berlin
Nijmegen - Bistro Regent
Nijmegen - De Nieuwe Winkel
Nijmegen - De Portier
Nijmegen - Ivory
Nijmegen - Witlof
Oosterbeek - Trattoria Artusi
Otterlo - Cèpes
Putten - De Vanenburg
Rozendaal - Bistrobar Beaune
Terwolde - ’t Nieuwe Diekhuus
Vaasen - Aroma
Vierhouten - Klavertje Vier
Wageningen - Beau
Winterswijk - LEV
Zaltbommel - La Provence
Zutphen - Broederenklooster
Restaurant Het Arsenaal 1309
De jonge kok Björn de Waal is de patron-cuisinier van restaurant Het Arsenaal 1309 in een voormalig klooster in de Gelderse Hanzestad Doesburg. Hij deed ervaring op bij Bolenius, Bord'Eau en Flore in Amsterdam en bij Da Vinci in Maasbracht. Hij kookt graag met groenten en fruit. Bijvoorbeeld gele biet met magnolia, kweepeer en umeboshi van abrikoos.
Restaurant Lagrange
Irene Christoffel, horecavrouw pur sang, stuwde samen met Lionel Zimmerman (nu chef-kok) en haar zoon Lucas (nu sommelier) de Sociëteit Maximaal in Buren omhoog tot Gastrobar Maximaal. Daarna verfijnden ze hun culinaire project verder tot fine dining-restaurant Lagrange. Driemaal op dezelfde locatie, maar nu definitief verbouwd: de oude schuur (vandaar die naam) omgetoverd tot gastronomische hotspot.
Restaurant Kasteel Engelenburg
Golfen tot je een ons weegt bij Engelenburg in Brummen, en eten tot je een ton weegt. Chef-kok Niels Minkman helpt je daarbij in dit Zuid-Afrikaans georiënteerde kasteel. Met o.a. de vega-combinatie bloemkool, aardappel, nootmuskaat, parmezaan. Mooie, evenwichtige schotel met hartige smaken en veel bite.
Restaurant Karels
Paskal (chef-kok) en Layla Karels (maître-sommmelier) zijn de enthousiaste patrons van huiskamerrestaurant Karels in het Gelderse Braamt. Zij creëren er een informele en warme sfeer. Ooit heette het hier restaurant Mezzo, met voornamelijk Italiaanse gerechten, maar de nieuwe uitbaters hebben dat verleden van zich afgeschud en zijn vol goede moed bezig hun eigen ideaal te verwezenlijken. Ze doen dat met Frans georiënteerde gerechten met moderne accenten en mooie, soms zelf geïmporteerde, wijnen. Na het diner blijven slapen kan ook, want Karels heeft enkele hotelkamers.
Restaurant De Olliemölle
Patron-cuisinier Roel Sieverink was de keukenchef van De Tuinkamer in Ruurlo en nu scoort hij met zijn bistro De Olliemölle in het hart van Borculo. Aan het riviertje de Berkel. Een historische plek, ooit in het bezit van Prins Willem V van Oranje. Achterhoekse gastvrijheid en lekker eten gaan er hand in hand.
Restaurant Puur Sanh
Sarah Norris (keuken) en Stijn Hinke (bediening) zijn de gedreven patrons van restaurant Puur Sanh in Berg en Dal. Zij presenteren een zeven gangen ‘normaal’- en een vega-menu in hun aangename Gelderse pandje-met-terras. De gerechten zijn ook door elkaar te bestellen.
Restaurant Het Koetshuis
Prachtig restaurant op de Veluwe, in de Bennekomse bossen, met een uitnodigend terras en een interieur van klassiek-elegante snit met witgedekte tafels en kroonluchters onder een hoog houten gewelf. Sinds mensenheugenis het domein van de familie Löhr. Uit de keuken van chef-kok Tom Lamers komen mooie gerechten, klassiek met eigentijdse accenten.
Jammo Já
Met Jammo Já presenteren Salvatore Gallo en Giovanna Di Lauro een Italiaanse beleving in de Betuwe. Zij halen eenvoudige en betaalbare gerechten uit de Napolitaanse keuken, naar Beesd waar de gasten in alle rust kunnen lunchen en dineren. ‘Jammo Já’ is Napolitaans voor ‘doe effe normaal!’ Vrij vertaald levert dat onopgesmukte schotels op zonder nodeloze ingrediënten.
The Church
In de voormalige Lutherse kerk in Arnhem, aan de rand van het modekwartier met winkeltjes, ateliers, eethuisjes, cafés en musea, resideert Boutique Hotel The Church. Een parel in de Gelderse hoofdstad. Onder de blauwe plafondgewelven en monumentale kroonluchters situeerden chef-kok Bart Leussink en gastvrouw Janiek van den Broeck hun (zwevende) hotelkamers, de luxueuze lounge & cocktailbar én hun fine-dining restaurant. In een decor van design, glas-in-lood en muurschilderingen.
Restaurant Loca
Bij Loca, in de Arnhemse wijk Klarendal, wordt door patron-cuisinier Rob Schoemaker gekookt met een knipoog naar Spanje, hoewel de basis Frans-mediterraan is. De ingrediënten zijn zoveel mogelijk Nederlands. De wijnkaart telt meer dan 250 wijnen in alle prijsklassen.
Restaurant La Belle Source
Weldadige rust, mooi neoclassicistisch gebouw, lekker eten . . . Superlatieven genoeg voor landgoed Groot Warnsborn, net buiten Arnhem. Het speelterrein van Lammert en Sjoukje de Vries.
Restaurant Zenith
Joey Stinissen (chef-kok) en Jody de Widt (gastvrouw en sommelier) komen uit Twente, ze werkten onafhankelijk van elkaar in topzaken door het hele land en vonden elkaar in De Swarte Ruijter in Holten. Hun gezamenlijke droom kwam daarna in vervulling in hun elegante fine dining-restaurant Zenith aan de rand van het centrum van Apeldoorn.
LIZ Restobar
Restaurant Bentinck in Amerongen heet nu LIZ Restobar. Nog steeds gevestigd in de voormalige stallen van Kasteel Amerongen, maar met een meer toegankelijke keuken. Hoge ramen en muren, ‘zwevende’ vloer, eigentijdse lichtornamenten, historische elementen bepalen hete beeld. Maar dan aangekleed met warmere materialen als leer, sisalkleden en een wandtapijt, en meer moderne accenten. De koks onder leiding van executive chef Frank Bakkenes, blijven kiezen voor pure smaken en (streek)producten en ze halen hun groente, fruit en kruiden uit de kasteeltuin.
Restaurant La Niche
Naast de tandarts en zo’n beetje tussen Theater Orpheus en de Grote Kerk van Apeldoorn ligt restaurant La Niche, bestaande uit twee knusse ruimtes, met een gezichtsbepalende en sfeervolle open haard en een van-alle-markten-thuis inrichting. En een prima keuken.
Restaurant de Cantharel
“We willen tegen een aantrekkelijke prijs topkwaliteit brengen”, zegt de F&B-manager van restaurant De Cantharel, onderdeel van het Van der Valkhotel Apeldoorn. Dat uitsluitend regionaal en lokaal inkoopt en als hotel over zoiets opmerkelijks als een paardenhotel beschikt. Waarmee de vestiging een opvallende vogel is binnen het Toekanconcern. Met succes, want het is druk in het restaurant. Vooral op de themadagen met, bijvoorbeeld, asperges of met mosselen. Of met wild: Veluwewild wordt dan gepresenteerd aan een tien meter lange eiken boomstamtafel.
Valk Exclusief Hotel
Nóg een Valk in Apeldoorn, een Exclusief Hotel nog wel. Gelegen in de oksel van de A50 en de N345, aan de oostkant van de stad. De jonge Mick van der Valk is de directeur en hij heeft er in vijf jaar tijd een paleisje van gemaakt. Zijn chef-kok John Segers zorgt voor eigentijdse gerechten, op basis van de klassieken.