Friesland, van IJsselmeer tot Waddenzee

Friesland kent met zijn 3.336 km2 land plus 2.414 km2 water het grootste provincie-oppervlak van Nederland. Zo’n 660.000 Friezen, van wie circa 110.000 in de hoofdstad Leeuwarden, spreken twee talen, kunnen zwemmen, schaatsen, zeilen en recreëren langs een kustlijn van het IJsselmeer tot en met de Waddenzee.

Ruim 14.000 jaar geleden namen rondtrekkende jagers-verzamelaars bezit van dit lage land, duizend jaar daarna wierpen hun nazaten terpen op tegen het wassende water. Later werd Friesland een koninkrijk dat uitdijde van het kunstgebied van Noord-Duitsland tot dat van Noord-Frankrijk. In de middeleeuwen viel het uiteen in Zeeland, Holland en Friesland en in 1997 werd de officiële naam van de provincie veranderd in Fryslân.

Er is veel te zien en beleven. De meren en de Elfstedentocht (per schaats, fiets, auto of benenwagen). En in Leeuwarden het Fries Museum en de ‘Love Fountain’ voor het station. Franeker heeft het Koninklijk Planetarium dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Ook op die lijst staat het Woudagemaal bij Lemmer. Verder zijn er ’t Fiskershúske in het dorp Moddergat, de Afsluitdijk, de historische Waterpoort van Sneek, de Wadden en de Friese Nationale parken.

En uitstekende restaurants. In Beetsterzwaag scoort De Heeren van Harinxma, in Harlingen doet ’t Havenmantsje dat en in restaurant élevé dineer je met uitzicht. Meer keus bieden de hoofdstad en de eilanden.


Friesland Casper van Dort Friesland Casper van Dort

De Jouster Toer

Al bijna dertig jaar ontvangen Johan Schotanus en Diana Thijsseling hun gasten in brasserie-restaurant De Jouster Toer, tegenover de beierende klokkentoren van Joure die echt zo heet. In een stijlvolle ‘eetzaal’ temidden van oude foto’s krijg je hier prima kost voorgeschoteld die geïnspireerd is op de Franse en de Friese keuken.

Meer lezen
Friesland Casper van Dort Friesland Casper van Dort

De Hinde

Al generaties lang een begrip aan de Friese IJsselmeerkust. De Hinde ligt pontificaal aan de oude haven van het bijzondere Elfstedenstadje Hindeloopen, je kunt er eten én slapen. En uitwaaien op de dijk of rondstruinen in het oude stadje. Een ongedwongen sfeertje daar, bij Harmen (chef-kok) en Bea Ligthart (gastvrouw en vinologe).

Meer lezen
Friesland Casper van Dort Friesland Casper van Dort

’t Havenmantsje

Restaurant ’t Havenmantsje ligt tussen de Waddenzee en het hart van Harlingen. In het voormalige gerechtsgebouw, aan de pittoreske haven, met een mooi terras. Marco en Inez Poldervaart zijn de patrons.

Meer lezen
Friesland Casper van Dort Friesland Casper van Dort

De Slotplaats

Prachtige uitspanning in het Friese Bakkeveen, op de grens met Drenthe, uitgebaat door chef-kok Jouke Piet Drijfhout en zijn (gast)vrouw Mieke Rijnbeek. Zij verbouwden het historische bospand tot een place-to-be met tuinen, een boomgaard, een koetshuis en een winkel.

De chef is een Fries maar hij werkte bij Huis ter Duin in Noordwijk en FG Restaurant in Rotterdam. Hij is ambassadeur van Dutch Cuisine met een verfijnde en vindingrijke keuken.

Meer lezen
Friesland Casper van Dort Friesland Casper van Dort

De Heeren van Harinxma

De Heeren van Harinxma is het statige restaurant van het prachtige landgoed Lauswolt in het groene Beetsterzwaag. Chef-kok Arjan Bisschop zoekt samen met directeur-patron-cuisinier Marc van Gulick nog steeds naar vernieuwing. Verfijnde smaken en voortreffelijke wijnen zijn het resultaat.

Meer lezen
Friesland Casper van Dort Friesland Casper van Dort

Proeflokaal Dokkum

Proeflokaal Dokkum noemt zich een eerbetoon aan de streek waarin het is gevestigd: het Waddengebied, de Friese Wâlden en alles daartussenin. ‘Daar groeit ons voedsel,’ aldus de chefs Liudger van der Meer en Geert-Jan Vaartjes. Zij combineren lokale smaken met wereldse én met moderne (fermentatie-)technieken. Hun keukenstijl volgt die van de Dutch Cuisine.

Meer lezen
Friesland Casper van Dort Friesland Casper van Dort

Bistro Pinot

Gastheer Tariq Gessesse en chef-kok Mike van Dijken verwelkomen hun gasten in de warme, huiselijke sfeer van Bistro Pinot. Waar, zoals zij zeggen, “de beleving centraal staat”. In het pittoreske Grou, vlakbij de haven. Het is hier Frans georiënteerd: de kaart somt lekkernijen op uit de Parijse bistronomie. Zoals steak tartare met briochebrood, kaaskrokant en eigeel-parfait; confit de canard met kumquat, rosevalaardappeltjes en spruitjes; en clafoutis aux cerises met kersen en yoghurtijs.

Meer lezen