Friesland, van IJsselmeer tot Waddenzee
Friesland kent met zijn 3.336 km2 land plus 2.414 km2 water het grootste provincie-oppervlak van Nederland. Zo’n 660.000 Friezen, van wie circa 110.000 in de hoofdstad Leeuwarden, spreken twee talen, kunnen zwemmen, schaatsen, zeilen en recreëren langs een kustlijn van het IJsselmeer tot en met de Waddenzee.
Ruim 14.000 jaar geleden namen rondtrekkende jagers-verzamelaars bezit van dit lage land, duizend jaar daarna wierpen hun nazaten terpen op tegen het wassende water. Later werd Friesland een koninkrijk dat uitdijde van het kunstgebied van Noord-Duitsland tot dat van Noord-Frankrijk. In de middeleeuwen viel het uiteen in Zeeland, Holland en Friesland en in 1997 werd de officiële naam van de provincie veranderd in Fryslân.
Er is veel te zien en beleven. De meren en de Elfstedentocht (per schaats, fiets, auto of benenwagen). En in Leeuwarden het Fries Museum en de ‘Love Fountain’ voor het station. Franeker heeft het Koninklijk Planetarium dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Ook op die lijst staat het Woudagemaal bij Lemmer. Verder zijn er ’t Fiskershúske in het dorp Moddergat, de Afsluitdijk, de historische Waterpoort van Sneek, de Wadden en de Friese Nationale parken.
En uitstekende restaurants. In Beetsterzwaag scoort De Heeren van Harinxma, in Harlingen doet ’t Havenmantsje dat en in restaurant élevé dineer je met uitzicht. Meer keus bieden de hoofdstad en de eilanden.
Beetsterzwaag - De Heeren van Harinxma
Boornbergum - Restaurant Het Spijshuys
Dokkum - Proeflokaal Dokkum
Grou - Bistro Pinot
Harlingen - Restaurant 't Havenmantsje
Hindeloopen - Restaurant De Hinde
Joure - Restaurant De Jouster Toer
Joure - Restaurant Thús
Langweer - Restaurant 't Jagertje
Leeuwarden - Bistro Aragosta
Leeuwarden - Restaurant Eindeloos
Leeuwarden - Restaurant élevé
Leeuwarden - Restaurant STEEF
Midsland Terschelling - Restaurant 't Golfje
Wommels - Restaurant Mearkas
Oranjewoud - Restaurant Marijke Muoi
Rottevalle - De Herberg van Smallingerland
Sneek - Petit Bistro
Sneek - Le Petit Bistro
Terherne - Restaurant 't Schippershuis
Vlieland - Restaurant Bravoure
Vlieland - Restaurant Zuiver
Weidum - Restaurant Weidumerhout
Wergea - Restaurant Oan Tafel
Warten - Restaurant Ode
Wolvega - Restaurant Smink
De Jouster Toer
Al bijna dertig jaar ontvangen Johan Schotanus en Diana Thijsseling hun gasten in brasserie-restaurant De Jouster Toer, tegenover de beierende klokkentoren van Joure die echt zo heet. In een stijlvolle ‘eetzaal’ temidden van oude foto’s krijg je hier prima kost voorgeschoteld die geïnspireerd is op de Franse en de Friese keuken.
De Hinde
Al generaties lang een begrip aan de Friese IJsselmeerkust. De Hinde ligt pontificaal aan de oude haven van het bijzondere Elfstedenstadje Hindeloopen, je kunt er eten én slapen. En uitwaaien op de dijk of rondstruinen in het oude stadje. Een ongedwongen sfeertje daar, bij Harmen (chef-kok) en Bea Ligthart (gastvrouw en vinologe).
’t Havenmantsje
Restaurant ’t Havenmantsje ligt tussen de Waddenzee en het hart van Harlingen. In het voormalige gerechtsgebouw, aan de pittoreske haven, met een mooi terras. Marco en Inez Poldervaart zijn de patrons.
De Slotplaats
Prachtige uitspanning in het Friese Bakkeveen, op de grens met Drenthe, uitgebaat door chef-kok Jouke Piet Drijfhout en zijn (gast)vrouw Mieke Rijnbeek. Zij verbouwden het historische bospand tot een place-to-be met tuinen, een boomgaard, een koetshuis en een winkel.
De chef is een Fries maar hij werkte bij Huis ter Duin in Noordwijk en FG Restaurant in Rotterdam. Hij is ambassadeur van Dutch Cuisine met een verfijnde en vindingrijke keuken.
De Heeren van Harinxma
De Heeren van Harinxma is het statige restaurant van het prachtige landgoed Lauswolt in het groene Beetsterzwaag. Chef-kok Arjan Bisschop zoekt samen met directeur-patron-cuisinier Marc van Gulick nog steeds naar vernieuwing. Verfijnde smaken en voortreffelijke wijnen zijn het resultaat.
Proeflokaal Dokkum
Proeflokaal Dokkum noemt zich een eerbetoon aan de streek waarin het is gevestigd: het Waddengebied, de Friese Wâlden en alles daartussenin. ‘Daar groeit ons voedsel,’ aldus de chefs Liudger van der Meer en Geert-Jan Vaartjes. Zij combineren lokale smaken met wereldse én met moderne (fermentatie-)technieken. Hun keukenstijl volgt die van de Dutch Cuisine.
Bistro Pinot
Gastheer Tariq Gessesse en chef-kok Mike van Dijken verwelkomen hun gasten in de warme, huiselijke sfeer van Bistro Pinot. Waar, zoals zij zeggen, “de beleving centraal staat”. In het pittoreske Grou, vlakbij de haven. Het is hier Frans georiënteerd: de kaart somt lekkernijen op uit de Parijse bistronomie. Zoals steak tartare met briochebrood, kaaskrokant en eigeel-parfait; confit de canard met kumquat, rosevalaardappeltjes en spruitjes; en clafoutis aux cerises met kersen en yoghurtijs.