Limburg, culinair walhalla

 

Met zijn ruim 2200 km2 en 1,2 miljoen inwoners behoort Limburg – ook wel Zuid-Limburg genoemd omdat ten noordwesten ervan de gelijknamige Belgische provincie ligt – tot de middelgrote Nederlandse provincies. Omdat de regio in zijn huidige vorm pas provinciale status verwierf in 1867 is het op Flevoland na de jongste van ons land. Geografisch vooral gekenmerkt door de ligging aan de Maas. Als enige Nederlandse provincie deelt Limburg een grens met twee buitenlanden: België en Duitsland.

De streek geldt als de bakermat van het Bourgondische leven. Lekker eten en drinken en van het leven genieten kunnen de Limburgers als de beste. De hoofdstad Maastricht is daarbij de grootste trekpleister: restaurants en cafés, terrassen, monumenten, het Vrijthof, de Sint Servaasbrug, de Oude Stadspoort, de marktjes en musea . . . het beeld is met geen andere Nederlandse stad te vergelijken.

Daarbuiten is er de 100 kilometer lange Mergellandroute door het heuvellandschap en langs typisch Limburgse steden en dorpjes. En het Drielandenpunt bij Vaals, tevens de hoogste plek (322 meter) van het land. Geweldig zijn ook de kasteeltuinen van Arcen, en de Abdij Rolduc in Kerkrade is de grootste van de Benelux. Verderop is Valkenburg één van de populaire ándere steden van Limburg, met zijn Kasteel, Romeinse Catacombe, openluchttheater en Sprookjesbos. En uiteraard de grotten. Je vindt er ook het thermaalbad Thermae 2000 op de top van de Cauberg.

Verder biedt Limburg veel vakantieparken, en voor de liefhebbers van gastronomie is het helemáál een walhalla.


Limburg Casper van Dort Limburg Casper van Dort

Restaurant da Vinci

Noord-Limburgse top. Feest om in deze prachtige zaak van chef-kok Margo Reuten en gastheer-vinoloog Petro Kools te eten. Architectuur, interieur, comfortabele fauteuils, linnengedekte tafels, servies: alles is perfect. De keuken onderscheidt zich door smaak, vakmanschap en inventiviteit.

Meer lezen
Limburg Casper van Dort Limburg Casper van Dort

Restaurant Pirandello

In de prachtig gerestaureerde Winselerhof in Landgraaf, met een eigen wijngaard, scoort restaurant Pirandello al jaren met een authentieke Italiaanse keuken. Chef-kok Raoul Goovaerts en zijn team gebruiken verse, regionale en Italiaanse kwaliteitsingrediënten en op de wijnkaart staan louter Italiaanse wijnen. Camille Oostwegel startte in 1985 de restauratie en herinrichting van de toen in verval geraakte 16e-eeuwse herenboerderij, die nu als luxe hotel-restaurant fungeert.

Meer lezen
Limburg Casper van Dort Limburg Casper van Dort

Kasteel TerWorm

Het 14e eeuwse kasteel TerWorm in Heerlen werd in de loop der jaren zesmaal ingrijpend verbouwd. De laatste keer door de huidige eigenaar, het Van der Valkconcern. Dat leidde tot een in klassieke stijl gerestaureerd luxe hotel met een uitstekend restaurant.

Meer lezen
Limburg Casper van Dort Limburg Casper van Dort

Restaurant Atelier

Alweer en kwart eeuw ontvangen Hans (chef-kok) en Ellen Kinkartz (gastvrouw en sommelier) hun gasten in restaurant Atelier in Gulpen, op de industrieel ingerichte benedenverdieping van wat ooit een kleermakerswinkel was en nu een van de blikvangers aan de Markt, omringd door terrassen, kroegjes en eetcafés.

Meer lezen
Limburg Casper van Dort Limburg Casper van Dort

Restaurant Hof van Herstal

In het voormalige gastenverblijf van de neogotische abdij Lilbosch uit 1890 trok de familie Bruggeman het restaurant Hof van Herstal op. Waarin, zodra je de zware voordeur opent, de mozaïekvloer opvalt die nog door de monniken werd gelegd. Te vinden in de buurtschap Pepinusbrug van de Limburgse gemeente Echt, en chef-kok Martin Bruggeman en zijn (gast)vrouw Giny zijn er de uitbaters.

Meer lezen
Limburg Casper van Dort Limburg Casper van Dort

Restaurant de Pastory

Broer en zus Nathalie en Alain Vermeulen plus chef-kok Mathijs Ramaekers voeren een gedreven jong team aan dat Restaurant De Pastory tot buiten de grenzen van Cadier en Keer bekend moet maken. Dat lukt uitstekend. Ouders Jan en Wies Vermeulen, die de zaak stichtten, helpen nog steeds mee. Naast het restaurant is de feestzaal, die een grote regionale functie heeft, de troef van het bedrijf.

Meer lezen
Limburg Casper van Dort Limburg Casper van Dort

Restaurant Vanille

Patron-cuisinier Peter van Rooij, chef-kok Jerome Fleur en maître-sommelier Veronique Lahou zijn de steunpilaren van restaurant Vanille in Eijsden. Limburgers van beide zijden van de grens komen hier proeven van de verfijnde Frans-mediterrane keuken en ook van verder weg meldt klandizie zich graag in de populaire ‘huiskamer’ met de opmerkelijke tegelvloer. En de vakkundige en betaalbare keuken.

Meer lezen
Limburg Casper van Dort Limburg Casper van Dort

Bistrot-bar de Etalage

Gastheer Matthijs Jansen kwam uit Chateau Neercanne en chef-kok Rick Cobben kwam uit restaurant Julemont: jonge honden die van wanten weten. In een voormalig winkelpand in Geleen begonnen zij restobar De Etalage, een hip soort Parijse bistrot in hartje stad.

Meer lezen
Limburg Casper van Dort Limburg Casper van Dort

Hoeve de Boogaard

Een plaatje is het, de zwartwit-geluikte hoeve De Boogaard van patron-cuisinier Jan Cremers, in het landelijke Geijsteren, een dorpje vlakbij Venray. Samen met zijn vrouw Anita beheert hij een oase van rust en tijdloosheid.

Meer lezen