Het groene Utrecht
Utrecht is met een landoppervlakte van 1485 km² (en met water erbij 1560 km²) de op een na kleinste provincie van Nederland. Het telt zo’n 1.4 miljoen inwoners. De hoofdstad, tevens grootste stad is Utrecht, ooit het centrum van het bisdom of Sticht Utrecht. De op een na grootste stad is Amersfoort.
Het regionale bestuur van Utrecht bestaat al sinds de 7e eeuw, hoewel het als een noordelijke Romeinse garnizoensplaats (Trajectum) al een functie had gehad in het bestuur van de omliggende streek. Pas in de late 7e eeuw vestigde bisschop Willibrord zich er en van daaruit werden delen van de noordelijke Nederlanden gekerstend.
Meer dan 270 historische plaatsen heeft de provincie, met veel geschiedenis en prachtige monumentale panden en kastelen. Daarnaast ligt Utrecht in het Groene Hart van het land. Steden als Utrecht, Woerden en Vianen hebben vaak grachten en kanalen die het uiterlijk veel voordeel geven. Ook de provinciehoofdstad is een bezoek waard. De gezellige en sfeervolle binnenstad kent mooie pleinen en grachtenlocaties waar je een terrasje kunt pikken. En uiteraard is er de gotische Dom uit 1254 met de hoogste (112 meter) kerktoren van Nederland.
Ook culinair heeft de provincie niets te klagen. De steden Utrecht en Amersfoort zijn rijk bedeeld met gastronomie, net als de regio’s eromheen.
Amersfoort - De Aubergerie
Amersfoort - De Saffraan
Amersfoort - Merlot
Amersfoort - Tollius
Baarn - Vineria Nebbiolo
Bilthoven - Le Nord
Bosch en Duin - HFSLG
Driebergen - La Provence
Houten - Kasteel Heemstede
Lage Vuursche - De Kastanjehof
Leersum - Restaurant Voltaire
Leusden - Restaurant Buitenhuis
Linschoten - Bij Mette
Linschoten - De Burgemeester
Loenen - ’t Amsterdammertje
Loenen - Tante Koosje
Maarssen - Eli
Maartensdijk - Zilt & Zoet
Montfoort - De Heeren van Montfoort
Montfoort - De Schans
Nieuwegein - Celine
Rhenen - Het Oude Gemeentehuis
Rhenen - Sal do Mar
Rhenen - ’t Kalkoentje
Soest - ’t Spiehuis
Spakenburg - De Mandemaaker
Spakenburg - Spui76
Utrecht - Blauw
Utrecht - Concours
Utrecht - El Qatarijne
Utrecht - FICO
Utrecht - Hemel & Aarde
Utrecht - Jasmijn en ik
Utrecht - Karel 5
Utrecht - Maeve
Utrecht - Restaurant 273
Utrecht - Valkhotel
Utrecht - Wilhelminapark
Vianen - De Vrijstad
Vianen - Valk Hotel
Vreeland - De Nederlanden
Wijk bij Duurstede - Lutum
Woerden - JanZen
Zeist - First
Zeist - Hermitage
Zeist - Kasteel Kerckebosch
Zeist - Mooi Zeist
Restaurant La Provence
Aangenaam, al een halve eeuw bestaand restaurant van patron-cuisinier André van Alten en zijn echtgenote, gastvrouw-sommelier Tanja Klok. Stijlvol modern ingericht met een bediening die de uitstekende keuken voorbeeldig steunt. In het hart van Driebergen met, voor de zomerdagen, een heerlijk buitenterras.
HFSLG Bar & Bistro
De Hoefslag in Bosch en Duin, het legendarische restaurant van o.a. Wulf Engel en de Fagels, is meer kwijtgeraakt dan alleen de klinkers uit haar naam. Het iconische bedrijf van weleer heet nu HFSLG en de keuken is, eh, anders. Maar de spreekwoordelijke drempel is lager, net als de prijzen.
Restaurant Le Nord
De Franse Nederlander Grégory Nicole was souschef in Le Garage in Amsterdam toen in hem het plan rijpte om (met zijn Lieke) voor zichzelf te beginnen. Hij voegde de daad bij het woord en . . . hij staat nu al bijna tien jaar achter de kachel van zijn eigen Le Nord in Bilthoven.
Vineria Nebbiolo
Jouke de Bruin en Jasper Borggreven zijn de patrons van Vineria Nebbiolo in Baarn. Een wijnbar met een prachtig designinterieur en een aanbod van 450 Italiaanse wijnen en creatieve huisgemaakte hapjes en gerechtjes uit de Italiaanse keuken. Door per fles een vaste opslag van €15,- bovenop de winkelprijs te rekenen, houdt de zaak de wijnen betaalbaar. Borggreven werkte in o.a. hotel-restaurant Promenade in Baarn en De Bruin was eerder sommelier bij Kasteel Heemstede in Houten, ’t Amsterdammertje in Loenen en Ron Gastrobar in Amsterdam.
Restaurant Tollius
Vlakbij het centrum ligt restaurant Tollius aan de oude weg naar Utrecht. Donker interieur met wandtapijten, vloerkleden, muurbanken en gedekte tafels, maar populair in Amersfoort. Chef-kok Barry Hamstra voert een smakelijke mediterrane keuken met Aziatische accenten.
Restaurant & Wijnbar Merlot
Al tien jaar is restaurant Merlot te vinden in een mooi gerestaureerd Amersfoorts pand
aan de Grote Koppel, vlakbij de oude binnenstad en de rivier De Eem. Binnen tref je een comfortabele combinatie van modern en klassiek, warm en uitnodigend geëtaleerd. Chef-kok Michael van Manh Ho kookt Frans met oosterse, vooral Vietnamese, invloeden.
Restaurant de Saffraan
Op een unieke locatie, een verbouwde klipper in de haven van Amersfoort, vinden we restaurant De Saffraan van de uitstekende chef-kok Kars van Wechem en zijn partner, gastvrouw Monique Korteschiel. Een eigentijdse zaak met een dakterras waar je bij mooi weer kunt eten en genieten van de historische omgeving.
Restaurant de Aubergerie
Han (chef-kok) en Ingrid Everts (gastvrouw) zijn de patrons van restaurant De Aubergerie in een 325 jaar oud pand aan de rand van Amersfoort. Met zijn beluifelde entree, vensters met blinden, eikenvloer en steenstripmuren is het een culinaire oase in de stad. De gerechten zijn met zorg samengesteld waarbij klassieke Franse smaken eigentijds verbonden worden met internationale invloeden.
Bergpaviljoen Bistronomique & Bar
Het Amersfoortse Bergpaviljoen (‘Bistronomique & Bar’), tegenover het Berghotel aan de invalsweg van de stad, is een eigentijds bistro-restaurant met een bijzonder interieur, een ruim terras en een goede keuken.
LIZ Restobar
Restaurant Bentinck in Amerongen heet nu LIZ Restobar. Nog steeds gevestigd in de voormalige stallen van Kasteel Amerongen, maar met een meer toegankelijke keuken. Hoge ramen en muren, ‘zwevende’ vloer, eigentijdse lichtornamenten, historische elementen bepalen hete beeld. Maar dan aangekleed met warmere materialen als leer, sisalkleden en een wandtapijt, en meer moderne accenten. De koks onder leiding van executive chef Frank Bakkenes, blijven kiezen voor pure smaken en (streek)producten en ze halen hun groente, fruit en kruiden uit de kasteeltuin.