De Swarte Ruijter
‘Het geheim van de Holterberg’ zegt men over hotel De Swarte Ruijter in Holten. Een rietgedekte villa op de grens van Gelderland, Salland en Twente. Patron-cuisinier Erik de Mönnink en zijn vrouw Esther, opgeleid bij Cas Spijkers, beheren er een restaurant met een topkeuken.
Erik de Mönnink maakt met pure, streekgebonden producten en kruiden uit eigen tuin prachtige gerechten. Zoals balkenbrij (eendenbout, kippenlever, eendenmaagjes en rozijnen gekookt, en gebonden met boekweit). En terrine van ganzenlever (gemarineerd met peper, zout en madera): plakken ervan krokant opgebakken en geserveerd met specerijenkaramel.
Wij houden het deze keer simpeler: Noordzeekrab met mango en wortel, naast Baambrugse big (zult, wang en lever) met asperges en waterkers. En een mooi glas Spaanse Cariňena (Libre y Salvaje) van witte grenache.
Daarna kreeft en piepkuiken met polenta en daslook en, op het andere bord, rode mul met artisjok, tomaat en parmezaan. Met een glas Franse Gavinel, een heerlijke rosé (eigenlijk een gris) uit de Pays d’Hérault. Mooi! En tot slot mandarijn met oranjebloesem, karamel en kokos.
Uitstekende zaak.
De Swarte Ruijter
Holterbergweg 7
7451 JL Holten
0548-596 660
www.swarteruijter.nl
@deswarteruijter
Ma. en di. gesloten, rest van de week lunch en diner, woe. alleen diner. Parkeerplaats.
Menu’s en à la carte.