RIJKS®
Al tien jaar is RIJKS® het restaurant van het Rijksmuseum in Amsterdam. Gevestigd in de Philipsvleugel en vanaf het begin onder leiding van executive chef Joris Bijdendijk. Hij introduceerde ‘de keuken van de Lage Landen’ die werkt met Nederlandse ingrediënten en met internationale smaken die onze keuken hebben beïnvloed.
Wij wagen ons tussen toeristenstroom op het terras en proeven twee gerechten: knoflooksoep en oesters. De soep, een fluwelige velouté, aangemaakt met scheermessen, naast aardappelterrine en monniksbaard (zeegroente): heet, knoffig en hartig. En Zeeuwse creuses met citroen en rozenblad-azijn. Het zonnetje schijnt, dus alles is éxtra lekker, zeker ook met het glas Provence-rosé (Domaine de Triennes).
Hoewel er mooie visjes op de kaart staan, kiezen we vervolgens voor vlees. Anjouduif, uitstekend gegaard en opgediend met pastinaak, kumquatcompote en jus van Earl Grey. En ‘dry-aged’ Baambrugse big met pompoen, spliterwten-miso en mole (Mexicaanse saus). Supermals en superlekker. In het glas: Viña Cubillo (Tondonia), donkerrode Rioja uit Noord-Spanje die mooi combineert. Tot slot broodpudding met citroencurd, melk-ijs en blauwe bessen.
Rijks (met een nieuw interieur) is verrassend goed.
RIJKS®
Museumstraat 2
1071 XX Amsterdam
020-674 7555
www.rijksrestaurant.nl
@rijksrestaurant
Woe. t/m za. geopend voor lunch en diner, di. alleen diner.
Parkeergarages.
Menu’s en à la carte.