De Juwelier
Zeer populaire Amsterdamse spin-off van Restaurant 212 van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot. Mooie zaak ook, met entresol én souterrain, bar, houten pui, gebogen ramen, ornamenten stucplafond en art deco-bollampen. Middenin de stad, vlakbij 212, en dus verzekerd van een onophoudelijke culinaire toeloop (waardoor tijdig reserveren een must is). Betaalbare à la carte-klassiekers worden er geserveerd, grotendeels bereid op haardvuur in de open keuken.
Chef-kok Yoran Jacobi trakteert ons proeftrio op tartaar van Holsteiner bavette met remoulade en een beignet van kalfshersenen. Naast paté ‘en croûte’ van Zuiderzeevarken, tong, ingelegde pruim en ganzenlever. En voor nummer drie ceviche van zeebaars in limoenmarinade met passievrucht, dillecrème en foreleitjes. Bij glazen volle witte Saint-Véran (Lassarat). Verrukkelijk allemaal.
Steak frites komt daarna met een korst van Marokkaanse peper, kropsla en eigen jus. Naast ossenstaart gevuld met gepocheerd merg, schuimige polenta en kropsla. En gegrilde wilde eend, afgelakt met zwarte bes en opgediend met rode biet en hartige sauce royale. Tot slot karamelijs met gerookt zeezout en olijfolie.
Wel iets aan de afzuiging doen want de gast verlaat het pand volledig doorrookt en ‘geurend’.
De Juwelier
Utrechtsestraat 51
1017 VJ Amsterdam
020-247 1007
www.restaurant-dejuwelier.nl
@dejuwelier_amsterdam
Dagelijks geopend voor lunch en diner.
Parkeergarages.
À la carte.