Choux
Er staan vooral groenten op het menu bij Choux, een opmerkelijk en verrassend restaurant in de buurt van het Amsterdamse Centraal Station, op de benedenverdieping van ‘zomaar een gebouw’ met een rode gevel. Chef-kok Merijn van Berlo slaagt erin verfijnde en originele gerechten te presenteren waarin groen de hoofdrol speelt. Hoewel af en toe ook een visje of een vleesje de keuken verlaat. Bij natuurwijnen en andere verantwoorde dranken.
Het is afgeladen vol als wij ons tafeltje bereiken – in een kantineachtig decor van kantoormeubilair op betonvloer – en we nippen aan onze glaasjes witte Derthona van de Piemontese druif timorasso: verrassende wijn. Bij een amuse-tapenade van verse tuinbonen en zonnebloempitten met gedroogd venkelkruim. Gevolgd door een combinatie van doperwten en gerookte ricotta, kervel, sparrentoppen, aardbei, rabarbersap en bessenblad-olie. Mooie aardse smaakcombinaties en lichte zuren.
Er wordt een andere wijn geschonken: Pfalz-riesling. Bij zeeduivel, mooi ‘elastisch’ gegaard en opgediend met vissaus, mousseline van raapsteeltjes en gebakken asperges. Op het andere bord gebraden hoenderborst met morieljessaus. Tot slot schapenyoghurt met aardbei, aalbes en sorbet en stroop van sering.
Choux
De Ruijterkade 128
1011 AC Amsterdam
020-210 3090
www.choux.nl
@chouxrestaurant
Zo. en ma. gesloten, rest van de week geopend vanaf 18:00 uur.
P-garages in de buurt.