Restaurant 't Spiehuis
Het huis van Roodkapje of Hans en Grietje: aan dat beeld beantwoordt 't Spiehuis volledig. Aan de bosrand, puntdak, rode luiken, sparren eromheen, rododendrons in de tuin. Een sprookjesstulpje in Soest, op een steenworp van Paleis Soestdijk, op het eeuwenoude landgoed Pijnenburg.
Chef-kok Sidney Heinze heeft het stokje van de familie Herfst, die sinds mensenheugenis betrokken was bij het restaurant, overgenomen. Je proeft nu een salade met Hollandse garnaaltjes, geparfumeerd met romige mosterd-truffelmayonaise en zoetzure komkommer. En een salade met appel en walnoten bij in amandelkorst gefrituurde geitenkaas met mosterd-honingdressing. Klassiek in het kwadraat en dús lekker. Met een chique glas witte Graves uit de Bordeauxstreek, van sauvignon blanc en semillon.
Ook de hoofdschotels zijn ambachtelijk klassiek: tournedos stroganoff en ‘ris de veau moutarde’. Oftewel smeltend zachte haasbiefstuk in een paprikasaus met uitjes, ham, knoflook, champignons, cognac en wodka en, op het bord van de reisgenoot, rosé gebraden kalfshaas en krokant gebakken kalfszwezerik met zachte mosterdsaus. Bij een mooi glas rode Bordeaux. Toe: smakelijke kaasjes.
Nog steeds een topzaak.
Restaurant 't Spiehuis
Biltseweg 45-47
3763 LD Soest
035-666 8236
www.spiehuis.nl
Di. en woe. gesloten, rest van de week lunch en diner, za. en zo. alleen diner. Parkeerterrein. Menu’s en à la carte.