Wassenaar is trots op zijn preuvenement:

Memorabel twaalfsterrendiner
in Kasteel De Wittenburg

Het begrip preuvenement is gemunt door Maastricht, maar er bestaat buiten Limburg, namelijk in Wassenaar, ook een preuvenement dat ertoe doet. In Wassenaar? Jazeker, en wel op een zeer Wassenaars plek: Kasteel de Wittenburg.

Na een aantal geslaagde vorige versies was het ook dit jaar weer prijs: enkele honderden smulpapen waren erbij toen De Wittenburg – dat 125 jaar geleden door Jonkheer Helenus Marinus Speelman werd gebouwd en vele malen gastvrijheid bood aan leden van het Koninklijk Huis – nu eventjes het grootste sterrenrestaurant van Nederland was. Tien bekroonde Michelinchefs – samen 12 sterren – verzorgden er een geweldig sterrendiner.

Netwerken
Eerst was er afgetrapt met een ‘Business Culinair’ op vrijdag, oftewel netwerken onder de sterren, gecombineerd met haute cuisine en livemuziek, plus een sitting dinner. Ook de dag erna stond met hetzelfde programma in het teken van het feestelijk genieten van verfijnde gerechten. En zondag gebeurde dat tijdens de lunch en later tijdens een culinaire wandeling door de ooit door architect van Nieukerken ontworpen ‘romantische’ zalen van het prachtige kasteel.
De culinaire verrassingen kwamen van Lars van Galen (’t Lansink, Enschede), Ronald van Roon (Calla’s, Den Haag), Hans Derks (Versaen, Ravenstein), Jelle Jansen (De Woage, Gramsbergen), Wilco Berends (De Nederlanden, Vreeland) en Thomas van Santvoort (Flicka, Kerkdriel).

Maar hét evenement was uiteraard het sterrendiner op de zondagavond in de stemmige Oranje Nassauzaal van het complex, voor de gelegenheid het decor voor vele tientallen grote, ronde witgedekte tafels. Ron Lemmens, de chef van restaurant Flavours in Weert mocht als eerste serveren: smakelijke steak tartaar met kimchi, dashi en Japanse vinaigrette. Gevolgd door kalfszwezerik van Erik van Loo van Parkheuvel, Rotterdam. Mooi krokant, met scheermes, koolrabi, truffeljus en een marinade van sherryvinaigrette. Bij mooie wijnen.

Verfijnd
Voor de snelle, jonge bediening kwamen vervolgens de schotels van nóg een tweesterrenchef op de passe: Martin Kruithof van De Lindenhof in Giethoorn. Hij presenteerde wilde zeebaars met aubergine en dashi, een verfijnde verrassing voor de vele smullers aan de ronde tafels. Net als de combinatie van melkkoe, madera, sjalot en paddenstoel van Jan Smink uit Wolvega, de chef die zijn vakkennis perfectioneerde bij Jonnie Boer in Zwolle.

Paul Kappé van restaurant Monarh in Tilburg tekende voor de bereiding van kwartel, met lavas, parelgort en artisjok: knap om voor zoveel mensen toch nog op smaak te koken. Waarna zijn Haarlemse collega Jozua Jaring, (Ratatouille Food and Wine) het dessert mocht verzorgen met een friszoete combinatie van amandel, Valrhona chocolade en mango chutney. Plus nog een nagerecht van de Benjamin van het sterrengezelschap, Yornie van Dijk van restaurant Basiliek in Harderwijk: vanille, hazelnoot, witte chocolade en... kaviaar. Verrassend!

En mochten Earringsdrummer Cesar Zuiderwijk en enkele muzikanten de preuvenementers al tijdens het diner op ritmische achtergrondmuziek hebben getrakteerd, erna konden de beentjes écht van de vloer tijdens de swingende afterparty. Die te horen was tot in, eh, Maastricht.