Gastvrijheid en culinaire klasse in Kasteel De Vanenburg
Perfect onthaast-hotel op de Veluwe

Kasteel De Vanenburg in Putten stamt uit de 17e eeuw en werd oorspronkelijk gebouwd als adellijk buitenverblijf. In de loop der jaren wijzigde de bestemming regelmatig en uiteindelijk raakte het landgoed in verval. Tot de familie Baan er eind jaren ’90 een luxe Veluwe-resort van maakte waar authentieke gastvrijheid en culinaire klasse elkaar ontmoeten.

Bernhard Baan uit Putten is nu de general-manager en mede-eigenaar van deze jongste telg van Quality Lodgings, de prestigieuze organisatie voor onafhankelijke kwaliteitshotels in Europa. Baan komt niet uit de horeca. “Onze familie heeft een historie in de ICT; wij hebben het landgoed overgenomen om er onze softwaretak te huisvesten, conferenties te houden en gasten te ontvangen. Daartoe is het hele complex gerenoveerd en teruggebracht in oude stijl, ook de tuinen en de bijgebouwen.”
In de loop der jaren is de familie het horecabedrijf nadrukkelijker gaan exploiteren als primair product. Bernhard zegt: “Gastvrijheid en gastronomie werden steeds belangrijker. Sinds 2010 ligt het accent meer en meer op o.a. bruiloften en restaurantbezoek. Het hier gevestigde deel van ons IT-bedrijf heeft nu een bescheidener plek: in de voormalige tuinmanswoning.” Naar zijn idee was Kasteel De Vanenburg aanvankelijk een gesloten landgoed met voor omwonenden een hoge drempel. “Maar nu staat het hek de hele dag open,” zegt hij. “Om het in stand te houden verdient zo’n plek voeten over de vloer.”
Hospitality

Chef-kok Richard Broersma leerde het vak in Zwitserland. In 2008 kwam hij bij De Vanenburg en het bevalt hem goed. In die tijd heeft hij de verschuiving gezien van de zakelijke naar de uitgaansmarkt. “Vroeger kwamen vooral vergaderaars en congresgangers hier, nu zijn er de uitgaanders en culi-reizigers bij gekomen. Hospitality is de hoofdrol gaan spelen.”
Zijn kookstijl is Frans-klassiek met uitstapjes naar wereldkeukens. Als eerste gerecht serveert hij hamachi met mousse van groene curry, avocado-ijs en Japanse mayonaise. Typisch de eigentijdse kookstijl die de chef wenst. Gevolgd door een vegaschotel van knolselderij en parmezaan met miso en madeira. Lekker!
Zeeduivel komt dan met pompoen, kumquat, lardo en schuim van langoustines. Het visvlees perfect gegaard, mooi veerkrachtig en smakelijk. Nóg een zeegerecht: coquilles, om en om gebakken in boter, en opgediend met bloemkool en beurre noisette. Mmm!
Vlindermotieven

Tijd voor een glas rood: licht gekoelde Crozes-Hermitage. Bij lamsrug en -haas met gevulde morieljes, rösti en asperges. Mooi! Tot slot kaasjes en een zoet dessert. Sommelier Marco Verhoeven schenkt daar, naast de genoemde rode wijn, achtereenvolgens Grüner Veltliner, Zuid-Afrikaanse Cederberg, witte Rhône en Verdejo uit de Rueda bij. Plus een glaasje port bij het dessert. Prachtwijnen bij een uitstekend menu, geserveerd door goedlachse jonge bediendames. In een eetzaal met natuurstenen vloer, witgedekte tafels, bloemstukjes en een fascinerend glas-in-lood-achtig plafond met vlindermotieven.
Een culinair feestje, daar in de serre van dat perfect gerestaureerde, authentieke Veluwe-landhuis op een steenworp van Amersfoort, Harderwijk en Elburg.
Identiteit
Ruimte, rust, stijl en klasse vormen de identiteit van Quality Lodgings-member Kasteel De Vanenburg, met als extra toevoeging: gastronomie. Het restaurant en de brasserie wachten er op de gasten, naast 48 hotelkamers en -suites verspreid over het terrein van het landgoed. Met in het midden van de kasteeltuin een terras.
Daarnaast zijn er vertrekken voor feestelijke of zakelijke gelegenheden – van borrel tot high tea, van trouwerij tot vergadering, van diner tot concert (in de Oranjerie wacht een Steinway concertvleugel op bespelers en toehoorders).