Restaurant Apicius
Pareltje in Kennemerland: restaurant Apicius in Bakkum (Castricum). Natuurstenen vloer, Amsterdamse School-bovenlichten, geslepen glas-deuren, bloemstukken, gedekte tafels, kunst en rust. Ooit een bakkerswinkel, nu sfeervol verbouwd door de gebroeders Thorvald (chef-kok) en Gaylord (gastheer-sommelier) de Winter die in Franse topzaken ervaring opdeden.
Thorvald verrast ons met gepekelde gerookte zalm met gefrituurde bosuitjes, salsa van appel, dragon en rode kerrieolie plus een oester. Gaylords schenkt er Badische grauburgunder (Wassmer) bij. Gevolgd door een bitterballetje van shiitake en spek met mosterdmayonaise, crème van ganzenlever met balsamicogelei, en een heldere minestrone met kreeft en boekweitnoedels met basilicumolie. Prachtsmaken!
Steak tartaar van ossenhaas, daarna, is sappig, grof gehakseld met Amsterdams zuur, kappertjes en Oost-Indische kers. Erbovenop gebrande eendenlever en pommes soufflées met ansjovis. Beeldschoon gerechtje waarin zuur, zoet en zilt vechten om voorrang. De Oostenrijkse Grüner Veltliner (Gottschelle) bekoort.
Pièce: gemarineerde, getrancheerde zeeduivel met een in aardappel gefrituurde langoustine. Plus, uit eigen tuin, verse kruiden. In het glas nu: Costers del Segre (Raimat), boterzachte Spaanse chardonnay. Tot slot aardbeien-rozensorbet met rood fruit, meringue van rozen, boerenyoghurt en Griekse basilicum.
Uitstekend!
Restaurant Apicius
Van der Mijleweg 16
1901 KD Castricum/Bakkum
0251-676 760
www.apicius.nl
@restaurant_apicius
Zo. en ma. gesloten, rest van de week lunch en diner.
Parkeren.
Menu’s