Restaurant De Basiliek
‘Het mooiste restaurant van Noordoost Groningen,’ vinden de patrons Hans en Adolf Beukema en chef-kok Willem Bos van hun bedrijf. Vijf jaar geleden mochten zij hun Restaurant de Basiliek vestigen in het niet meer gebruikte Nicolaaskerkje van Appingedam. Waar je nu tafelt onder gebrandschilderde ramen, kroonluchters en een donker plafond. Aan een gedekte tafel met uitstekende zittende fauteuils.
Wij beginnen met een vega-terrine van Groninger aardappels met tartaar van gerookte wortel en knoflookschuim. Naast zacht gegaarde beekridder met gerookte karnemelk en basilicumolie. Mooie smaken. De sommelier schenkt een mooie Rueda: houtgelagerde verdejo van José Pariente. Rijp, fris en kruidig.
Na een mosterdsoepje met droge Groninger worst (lekker!) komen de hoofdschotels: varkenswang en parelhoen. De wang, hier ‘koontjes’ genoemd, is gecombineerd met spek en saus van appelstroop en tijm. Ook de vogelfilet is perfect gegaard en wordt opgediend met ravioli met mais en miso. En saus van gepofte ui. In het glas: donkerrode wijn uit Sicilië: Nero d'Avola (Regaleali), smakend naar laurier. Tot slot chocoladetaart met kersen, yuzu-ijs en witte chocolade.
Uitstekend.
Restaurant De Basiliek
Solwerderstraat 45-47
9901 BB Appingedam
0596-683 131
www.restaurantdebasiliek.nl
@restaurant_debasiliek
Ma. gesloten, rest van de week geopend vanaf 12:00 uur.
Parkeren in de buurt.
Menu’s en à la carte.