De Havixhorst
De oprit naar het oude ridderlijke goed De Havixhorst in het Drentse De Schiphorst, bij Emmen, ademt grandeur: smeedijzeren hekken leiden naar een binnenplaats met een centraal gazon en een zonnewijzer. Daarvandaan wordt je blik naar de prachtige 18e-eeuwse kasteelgevel gezogen met het alliantiewapen van de stichters. En het bordes met de enorme, zwartgroene deuren. Plus de klepperende ooievaars op het dak.
De keuken verrast ons met een marbré van ganzenlever en zwezerik met Spaanse Bellotaham, bereidingen van peer uit de eigen boomgaard en azijn met Bergamot. Naast een ceviche van makreel met kippenlever, rode ui en sap van bleekselderij. Geweldig! Wat een smaken en texturen.
Nog zoiets moois op de keurig gedekte tafels, bij het kaarslicht in die eeuwenoude eetzaal, is licht gerookte snoekbaars met sukade, spruiten en stoofjus met paling. Met op het andere bord een vegaschotel: gebakken schorseneer met oesterzwam, granaatappel, topinamboer en beurre blanc met sherry. Het hoofdgerecht voor twee is gebakken tarbot en gerookte paling met boterjus, gekonfijte aardappel, seizoensgroentes en salade. En tot slot regionale kaasjes.
Grote klasse!
De Havixhorst
Schiphorsterweg 36
7966 AC De Schiphorst (Emmen)
0522-441487
www.dehavixhorst.nl
Ma. gesloten, rest van de week lunch en diner.
Parkeerterrein.
Menu’s en à la carte