Friesland, van IJsselmeer tot Waddenzee

Friesland kent met zijn 3.336 km2 land plus 2.414 km2 water het grootste provincie-oppervlak van Nederland. Zo’n 660.000 Friezen, van wie circa 110.000 in de hoofdstad Leeuwarden, spreken twee talen, kunnen zwemmen, schaatsen, zeilen en recreëren langs een kustlijn van het IJsselmeer tot en met de Waddenzee.

Ruim 14.000 jaar geleden namen rondtrekkende jagers-verzamelaars bezit van dit lage land, duizend jaar daarna wierpen hun nazaten terpen op tegen het wassende water. Later werd Friesland een koninkrijk dat uitdijde van het kunstgebied van Noord-Duitsland tot dat van Noord-Frankrijk. In de middeleeuwen viel het uiteen in Zeeland, Holland en Friesland en in 1997 werd de officiële naam van de provincie veranderd in Fryslân.

Er is veel te zien en beleven. De meren en de Elfstedentocht (per schaats, fiets, auto of benenwagen). En in Leeuwarden het Fries Museum en de ‘Love Fountain’ voor het station. Franeker heeft het Koninklijk Planetarium dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Ook op die lijst staat het Woudagemaal bij Lemmer. Verder zijn er ’t Fiskershúske in het dorp Moddergat, de Afsluitdijk, de historische Waterpoort van Sneek, de Wadden en de Friese Nationale parken.

En uitstekende restaurants. In Beetsterzwaag scoort De Heeren van Harinxma, in Harlingen doet ’t Havenmantsje dat en in restaurant élevé dineer je met uitzicht. Meer keus bieden de hoofdstad en de eilanden.


Friesland Casper van Dort Friesland Casper van Dort

Proeflokaal Dokkum

Proeflokaal Dokkum noemt zich een eerbetoon aan de streek waarin het is gevestigd: het Waddengebied, de Friese Wâlden en alles daartussenin. ‘Daar groeit ons voedsel,’ aldus de chefs Liudger van der Meer en Geert-Jan Vaartjes. Zij combineren lokale smaken met wereldse én met moderne (fermentatie-)technieken. Hun keukenstijl volgt die van de Dutch Cuisine.

Meer lezen
Friesland Casper van Dort Friesland Casper van Dort

Bistro Pinot

Gastheer Tariq Gessesse en chef-kok Mike van Dijken verwelkomen hun gasten in de warme, huiselijke sfeer van Bistro Pinot. Waar, zoals zij zeggen, “de beleving centraal staat”. In het pittoreske Grou, vlakbij de haven. Het is hier Frans georiënteerd: de kaart somt lekkernijen op uit de Parijse bistronomie. Zoals steak tartare met briochebrood, kaaskrokant en eigeel-parfait; confit de canard met kumquat, rosevalaardappeltjes en spruitjes; en clafoutis aux cerises met kersen en yoghurtijs.

Meer lezen