Friesland, van IJsselmeer tot Waddenzee
Friesland kent met zijn 3.336 km2 land plus 2.414 km2 water het grootste provincie-oppervlak van Nederland. Zo’n 660.000 Friezen, van wie circa 110.000 in de hoofdstad Leeuwarden, spreken twee talen, kunnen zwemmen, schaatsen, zeilen en recreëren langs een kustlijn van het IJsselmeer tot en met de Waddenzee.
Ruim 14.000 jaar geleden namen rondtrekkende jagers-verzamelaars bezit van dit lage land, duizend jaar daarna wierpen hun nazaten terpen op tegen het wassende water. Later werd Friesland een koninkrijk dat uitdijde van het kunstgebied van Noord-Duitsland tot dat van Noord-Frankrijk. In de middeleeuwen viel het uiteen in Zeeland, Holland en Friesland en in 1997 werd de officiële naam van de provincie veranderd in Fryslân.
Er is veel te zien en beleven. De meren en de Elfstedentocht (per schaats, fiets, auto of benenwagen). En in Leeuwarden het Fries Museum en de ‘Love Fountain’ voor het station. Franeker heeft het Koninklijk Planetarium dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Ook op die lijst staat het Woudagemaal bij Lemmer. Verder zijn er ’t Fiskershúske in het dorp Moddergat, de Afsluitdijk, de historische Waterpoort van Sneek, de Wadden en de Friese Nationale parken.
En uitstekende restaurants. In Beetsterzwaag scoort De Heeren van Harinxma, in Harlingen doet ’t Havenmantsje dat en in restaurant élevé dineer je met uitzicht. Meer keus bieden de hoofdstad en de eilanden.
Beetsterzwaag - De Heeren van Harinxma
Dokkum - Proeflokaal Dokkum
Grou - Bistro Pinot
Harlingen - Restaurant 't Havenmantsje
Hindeloopen - Restaurant De Hinde
Joure - Restaurant De Jouster Toer
Langweer - Restaurant 't Jagertje
Leeuwarden - Bistro Aragosta
Leeuwarden - Restaurant Eindeloos
Leeuwarden - Restaurant élevé
Leeuwarden - Restaurant STEEF
Midsland Terschelling - Restaurant 't Golfje
Oranjewoud - Restaurant Marijke Muoi
Rottevalle - De Herberg van Smallingerland
Sneek - Le Petit Bistro
Terherne - Restaurant 't Schippershuis
Vlieland - Restaurant Bravoure
Vlieland - Restaurant Zuiver
Weidum - Restaurant Weidumerhout
Wergea - Restaurant Oan Tafel
Wolvega - Restaurant Smink
Proeflokaal Dokkum
Proeflokaal Dokkum noemt zich een eerbetoon aan de streek waarin het is gevestigd: het Waddengebied, de Friese Wâlden en alles daartussenin. ‘Daar groeit ons voedsel,’ aldus de chefs Liudger van der Meer en Geert-Jan Vaartjes. Zij combineren lokale smaken met wereldse én met moderne (fermentatie-)technieken. Hun keukenstijl volgt die van de Dutch Cuisine.
Bistro Pinot
Gastheer Tariq Gessesse en chef-kok Mike van Dijken verwelkomen hun gasten in de warme, huiselijke sfeer van Bistro Pinot. Waar, zoals zij zeggen, “de beleving centraal staat”. In het pittoreske Grou, vlakbij de haven. Het is hier Frans georiënteerd: de kaart somt lekkernijen op uit de Parijse bistronomie. Zoals steak tartare met briochebrood, kaaskrokant en eigeel-parfait; confit de canard met kumquat, rosevalaardappeltjes en spruitjes; en clafoutis aux cerises met kersen en yoghurtijs.