Restaurant Spectrum
Sidney Schutte, ooit de tovenaarsleerling van Jonnie Boer in De Librije, scoort hoog als de chef van Spectrum, het indrukwekkende restaurant van het hoofdstedelijke Waldorf Astoria Hotel. Op de begane grond van een 17e eeuw Herengrachtpand met visgraatparket en een laag plafond, moderne kunst, linnen-gedekte tafels, heerlijk zittende fauteuils en zicht op een prachtige Amsterdamse binnentuin.
Vindingrijk, elegant en superlicht is Schutte’s kookstijl, met gebruik van mooie zuren en Aziatische tonen, veel vis en zeevruchten, origineel en vernieuwend. Hij betovert zijn gasten met smaken en accenten die elkaar versterken. Zoals mulfilet op tartaar van kokkels en scheermes, met kokos-hollandaise, prei en geroosterde knoflook. Of die elkaar aangenaam ‘tegenspreken’: gedroogde makreel met oesterblad, mierikswortel en . . . marsepein.
Spectrum serveert drie menu’s die verre van goedkoop zijn, maar spectaculair. Met gerechten als grijze garnaal met duindoornbes, eendentong en Pedro Ximenez; kabeljauwlever met limoenblad en Thaise basilicum; octopus met mosterdwortel, szechuanaccenten en parmezaan. Schoonheden. Voorafgaand aan een pièce van gemarineerde watermeloen met gedroogd citroengras, mierikswortelparels en pistache. Of duif met macadamia, jeneverbes, postelein en abrikoos. Met bijpassende wijnen.
Uitzonderlijke klasse.
Restaurant Spectrum
Herengracht 542-556
1017 CG Amsterdam
020-718 4635
www.restaurantspectrum.com
@spectrumamsterdam
Zo-ma-di gesloten, rest van de week diner vanaf 18:00 uur. Parkeerservice.
Alleen menu’s.