Bruisend en dichtbevolkt: Zuid-Holland
De provincie Zuid-Holland is een bedrijvige, veelzijdige provincie met een oppervlakte van bijna 3.000 km2. Ruim 3,5 miljoen mensen wonen er, verdeeld over de plattelanden en de 50 gemeenten. Serene duin- en polderlandschappen vind je hier, naast dynamische stedelijke gebieden die steeds meer naar elkaar toegroeien. Zuid-Holland is het dichtstbevolkte gebied van Nederland, met grote steden zoals Den Haag en Rotterdam.
Een weerspiegeling van de rijke geschiedenis van de provincie is te vinden in de bijna 1.000 rijksmonumenten en 150 molens. Nauw daarmee verwant zijn de bijzondere toeristische attracties. De historische stad Delft staat bekend om het Delftsblauwe aardewerk. Lisse is de thuisbasis van de Keukenhof, ’s werelds grootste bloementuintentoonstelling. Den Haag is bekend als nationaal machtscentrum (Het Binnenhof) met een beroemd strand (Scheveningen) en last but not least is Rotterdam het bezoeken waard vanwege zijn hoog aangeschreven moderne architectuur en de bruisende haven.
Interessante natuurgebieden zijn De Hollandse Duinen, een doorlopende reeks duingebieden van Hoek van Holland tot Hillegom, met open zandlandschappen, dennenbossen, heidevelden en weiden. Naast De Biesbosch op de grens met Noord-Brabant, een van de grootste nationale parken van Nederland. De waterrijke bossen en moerassen vormen een habitat voor talrijke zeldzame dieren- en plantensoorten. Het Groene Hart, gesitueerd tussen de grote steden in de Randstad, is een uitgestrekte groene oase van open polderlandschap, een stiltegebied van jewelste met een unieke flora en fauna.
Culinair is Zuid-Holland een lappendeken. Nergens is de gastronomie zo rijk en getalenteerd. In het epicentrum Rotterdam komt er, zo lijkt het, elke dag een innovatief restaurant bij. Net als in Amsterdam overigens, hoewel je in Zuid-Holland nog wel ‘ns ergens kunt parkeren zonder een bank te hoeven beroven.
Bergambacht - Pieters Restaurant
Bergschenhoek - Nova
Capelle ad IJssel - Perceel
Delft - De Waag
Delft - Kruydt
Delft - Le Vieux Jean
Delft - Novaela
Den Haag - 6 & 24
Den Haag - l’Amour Toujours
Den Haag - Bar Bowie
Den Haag - Basaal
Den Haag - Bistro Mer
Den Haag - Botanica
Den Haag - Bog
Den Haag - Calla's
Den Haag - Cottontree City
Den Haag - Dekxels
Den Haag - De Tapperij
Den Haag - Elea
Den Haag - Ethica
Den Haag - Garuda
Den Haag - Glaswerk
Den Haag - Impero Romano
Den Haag - Jamey Bennet
Den Haag - Keraton Damai
Den Haag - Mandarin Palace
Den Haag - Nationaal
Den Haag - Oker
Den Haag - Oogst
Den Haag - Publique
Den Haag - PuuRR aan de Binck
Den Haag - Restaurant Christian
Den Haag - Restaurant ñ
Den Haag - Sana Sini
Den Haag - Sequenza
Den Haag - Tapisco
Den Haag - Tommy's & Zuurveen
Den Haag - Umami by Han
Den Haag - Villa Coucou
Den Haag - Walter Benedicht
Den Haag - Wox
Dordrecht - Aan De Spuihaven
Dordrecht - Bistro Twee33
Dordrecht - De Hoff'nar
Dordrecht - De Kop van het Land
Dordrecht - De Stroper
Dordrecht - Delicees
Dordrecht - Het Gemaal
Dordrecht - Post
Dordrecht - Valk Hotel
Dordrecht - Villa Augustus
Gouda - Lizz
Gouda - Bangkok City
Gouda - De Kleischuur
Gouda - Unique
Heerjansdam - 't Waaltje
Kaag - Tante Kee
Katwijk aan Zee - Het Panbos
Leiden - Bistro Bord’O
Leiden - Café Visscher
Leiden - De Engelenbak
Leiden - Bistro La Cloche
Leiden - Het Haagsche Schouw
Leiden - Het Prentenkabinet
Leiden - In den Doofpot
Leiden - La Diva
Leiden - The Bishop
Leiden - Wielinga
Leiden - Woods
Leidschendam - Bij Erik
Leidschendam - Raimondi's Villa Rozenrust
Maassluis - De Ridderhof
Middelharnis - 't Vingerling
Noordeloos - De Gieser Wildeman
Noorden - De Watergeus
Noordwijk - Latour
Noordwijk - Salt
Noordwijk - Villa de Duinen
Nootdorp - Calva
Oegstgeest - Suzie's & Van Aken
Oegstgeest - Villa Beukenhof
Oud-Beijerland - Roha Dining
Oude Wetering - Plantage 87
Papendrecht - De Ertepeller
Ridderkerk - Ross Lovell
Rijswijk - 't Ganzenest
Rijswijk - Savarin
Rotterdam - 't Ambachthuys
Rotterdam - Amarone
Rotterdam - Asian Glories
Rotterdam - Bar Berta
Rotterdam - Bar Pulpo
Rotterdam - Bistrot Du Bac
Rotterdam - Café Pompette
Rotterdam - CEO Baas van het Vlees
Rotterdam - Chung
Rotterdam - De Harmonie
Rotterdam - De Matroos en het Meisje
Rotterdam - De Prins Van Terbregge
Rotterdam - Rolph’s Deli - Le Petit Restaurant
Rotterdam - Destino
Rotterdam - Franky's Grill
Rotterdam - FG Restaurant
Rotterdam - Fitzgerald
Rotterdam - Fred
Rotterdam - Gastrobar STER
Rotterdam - Goud
Rotterdam - Gym & Gin
Rotterdam - Huson
Rotterdam - Héroine
Rotterdam - Il Gattopardo
Rotterdam - In den Rustwat
Rotterdam - Joelia
Rotterdam - Kaat Mossel
Rotterdam - La Salute
Rotterdam - Louise Petit Restaurant
Rotterdam - Mevrouw Meijer
Rotterdam - Mood
Rotterdam - Nerello
Rotterdam - Old Dutch
Rotterdam - Oliva
Rotterdam - On Cru
Rotterdam - Ono
Rotterdam - Osteria Liz
Rotterdam - Parkheuvel
Rotterdam - Putaine
Rotterdam - Renilde
Rotterdam - Restaurant STER
Rotterdam - River Bar
Rotterdam - Rotonde
Rotterdam - Safir
Rotterdam - Schmidt’s Lunchcorner
Rotterdam - The Millèn
Rotterdam - Three
Rotterdam - Vineum
Rotterdam - Vis op de Dijk
Rotterdam - Yano
Rotterdam - Zeezout
Scheveningen - Catch
Scheveningen - Chefsbar Seinpost
Scheveningen - Encore
Scheveningen - Lemongrass
Schiedam - Brasserie Stadhuis
Schiedam - Rooftop Restaurant
Schipluiden - Aan De Zweth
Sliedrecht - Heeren van Slydregt
Stolwijk - De Nieuwe Polderkeuken
Valkenburg (ZH) - Limes aan den Rijn
Voorburg - Central Park
Voorburg - De Koepel
Voorburg - Le Barquichon
Voorburg - Papermoon
Voorburg - The River
Voorburg - Villa La Ruche
Voorschoten - Allemansgeest
Voorschoten - De Kleine Leeuw
Voorschoten - De Knip
Voorschoten - Otori
Waddinxveen - Akkeroord
Waddinxveen - De Landerije
Warmond - De Moerbei
Wassenaar - De Bijhorst
Wateringen - Triptyque
Woubrugge - De Dyck
Zoetermeer - Hofstede Meerzigt
Zwijndrecht - Zomerlust
Restaurant 't Ambachthuys
Prachtige locatie in Hillegersberg: een mooi gerestaureerd voormalig gemeentehuisje met veel hout, open keuken (met de antieke schouw er nog in), pentekeningen aan de wand, jonge bediening, beschaafd publiek. Na vele omzwervingen door binnen- en buitenland heeft patron-cuisinier Dimitri Roedoe hier zijn draai gevonden.
Restaurant, Hotel & Spa. Savarin
Carlos Blankers is de nieuwe chef-kok van het Rijswijkse restaurant Savarin van Patrick van Zuiden, aan de oksel van de A4 en de A13, naast het gelijknamige vijfsterrenhotel. Blankers is een vakman uit Zeeland die op smaak kookt en de elegante Zuid-Hollandse ex-boerderij mede aan het doorstoten is naar de top.
Restaurant ‘t Ganzenest
Prachtige gerestaureerde zaak bij de Rijswijkse golfbaan. Van patron-cuisinier Erik Tas die hoopt het restaurant dat ooit van Harry Visbeen was – en van wie hij de naam ’t Ganzenest mocht hergebruiken – in de eredivisie te krijgen. Naar wat wij proeven, is hij daar al.
Ross Lovell
Mario Ballin en Thijmen Barentsen hebben restaurant Ross Lovell in Ridderkerk/Rijsoord overgenomen van Gerrit van den Berg en Isabella Wildtham. De naam bleef: Ross Lovell is oud-Engels en betekent roos. De behaaglijke zaak heeft tafels van exotisch hout, behandeld met epoxihars. De keuken presenteert klassiek-moderne gerechten, de wijnkaart is (voorlopig) voornamelijk Oostenrijks.
De Ertepeller
Papendrechters Arjan Kuipers (chef-kok) en Mark van den Berg (gastheer) kozen de geuzennaam van hun dorp voor hun restaurant aan de Merwede. Afkomstig uit o.a. De Gieser Wildeman en De Hoefslag verrassen zij de Drechtstreek met een uitstekende keuken.
Plantage 87
In hun sympathieke, warm ingerichte en houten (dus rumoerige) kantine-achtige ambiance aan de Braassemermeer, gaan chef-kok Stephan Möllers en zijn (gast)vrouw Wendie met een vriendelijke bediening en een uitstekende keuken onversaagd door op weg naar de top. Eén en al gepassioneerde ambachtelijkheid hier, bij een no nonsens kookstijl die indruk maakt. En succes heeft.
Restaurant Roha
De vrienden Hans Siege en Ron Boender bedachten restaurant Leff, in Oud-Beijerland. Hans, met zijn verleden in topkeukens, werd de chef-kok, selfmademan Ron de maître-sommelier. Met succes, maar na tien jaar in dat horecastraatje in de hoofdstad van de Hoeksche Waard, wilden ze een nieuwe naam en een nieuw concept. Roha Dining heet de zaak nu, en na een facelift van het interieur gaan beide ondernemers er weer tegenaan.
Villa Beukenhof
De eeuwenoude herberg van Erwin Rozendal – met in de prachtige tuin die 380 jaar oude beuk die de naamgever is – werd bezocht door de groten der aarde. Nog steeds straalt hotel-restaurant Villa Beukenhof in Oegstgeest allure uit, zeker in de barokke eetzaal met de 17e-eeuwse schouw boven de zwart-witte vloertegels, witgedekte tafels en antiek. Er mogen nu ook eenvoudiger lieden aanschuiven voor de dis. Zoals wij.
Suzie’s & Van Aken
Zij is kunsthistorica en patissier, hij kok met een keukenverleden in Leidse zaken, en nu zijn ze getrouwd én horecapartners: Suzanne van Haaster en Tom van Aken. Aan een doorgaande weg in Oegstgeest beheren zij restaurant Suzie’s en Van Aken, respectievelijk als gastvrouw-sommelier en als chef-kok.
Restaurant Calva
Het eerste lustrum van Calva in Nootdorp heeft patron-cuisinier Tom Beckers er al ruim opzitten. Zijn restaurant aan de voet van de dorpskerk scoort hoog omdat de keukens Bourgondisch en verfijnd is, de bediening snel en vriendelijk en de locatie aangenaam.
Salt Seafood restaurant
Ooit heette het hier Zon & Zeebad, publiekstrekker naast Grand Hotel Huis ter Duin. Nu heet het Salt, met als ondertitel Seafood restaurant, pal aan zee en verzonken in de Noordwijkse duinen. In 2019 verbouwd tot een frisse uitgaansgelegenheid met een menukaart vol lekkernijen uit zee. Van een mooi plateau fruits de mer tot een klassieke Noordzeetong à la meunière, bereid door chef-kok Rik Mens en zijn team.
Restaurant Latour
De grandeur van Latour in het Noordwijkse tophotel Huis ter Duin is spreekwoordelijk. Het restaurant op de eerste etage is een plaatje van klassiek design. Aankleding, meubilair, tafellinnen, zilverbestek: alles is even verzorgd, de bediening beweegt zich geruisloos, het uitzicht over zee (overdag) is weids.
Restaurant-Hotel De Watergeus
Negen kamers heeft hotel De Watergeus in Noorden, vlakbij Nieuwkoop, en bijna altijd is ‘t vol. Omdat het in een natuurgebied ligt in het hart van het Groene Hart, aan de plas. De Watergeus is ook de naam van het inpandige restaurant van Annemarike de Geus en het is een trekpleister.
Restaurant De Gieser Wildeman
René Tichelaar en Danny Dwarswaard, respectievelijk chef-kok en gastheer-sommelier, vestigden zich drie decennia geleden in een rietgedekte herenboerderij in Noordeloos, vernoemden hem naar de regionale stoofpeer Gieser Wildeman, en maakten er binnen korte tijd een superrestaurant van. Dat al weer jaren tot de landelijke eredivisie behoort.
Brasserie ’t Vingerling
De meest Zeeuwse plek van Holland is Middelharnis, de hoofdstad van Goeree-Overflakkee. Dus deel uitmakend van de Zuid-Hollandse eilanden maar met een culinaire cultuur die aansluit bij die van het land beneden de Grevelingen. Aan de schilderachtige haven vinden we ’t Vingerling, een sympathieke brasserie met een lage drempel en vlotte bediening. Eveline Kern is de patronne en zij ontvangt autochtone smullers, zeilers uit het Haringvliet en toeristen uit Duitsland en zuidwest Nederland.
Restaurant De Ridderhof
De Ridderhof is een klassieke boerenhofstee aan de rand van Maassluis, gebouwd na de Tachtigjarige Oorlog. Met ruime parkeergelegenheid, authentieke hooischelven en muren van IJsselsteentjes. Binnen plavuizen, balken en rieten dakafdekkingen. Eigenaar Nico Mateovics baat hier een uitstekend restaurant uit.
Restaurant WOODS
Betaalbare klasse aan de Oude Rijn, in de voormalige houtloods van de Heesterboom, een van de overgebleven molens die Leiden ooit rijk was. Woods heet het restaurant van patron Wilfred Tegelaar en chef-kok Vincent van der Pluijm. Een indrukwekkende locatie met witgedekte tafels en rondom steigers en terrassen. Je eet hier volgens de beproefde formule van schotels op formaat tussengerecht, tegen eenheidsprijs.
Restaurant Wielinga
Luca Wielinga leerde hier generaties Leienaars de slow en de quick-quick van de klassieke stijldans, en binnen zie je daar naar nog vertederende zwart-wit foto’s van. Nu is het een restaurant dat de naam Wielinga gebruikt als eerbetoon aan de Fred Astaire van de Sleutelstad.
The Bishop
Een oude jeneverstokerij in het hart van Leiden, tegenover de Hooglandse Kerk, met gietijzeren pilaren en siersmeedwerk, afsteekmuren, Mariabeeldjes, een bedrijvige open keuken en een bar. Op verschillende niveaus ingericht met o.a. hoefijzervormige leren muurbanken. Patron-gastheer Mello de Witte en chef-kok Jordy Bonhof nemen vandaag onze fourage voor hun rekening.
Restaurant La Diva
Niet de gast maar de chef bepaalt wat er vanavond gegeten wordt: ook restaurant La Diva van Frank (chef-kok) en Kim (gastvrouw) Hakkenberg in Leiden doet mee aan die mode. Ze noemen dat ‘verrassingsmenu’ en gelukkig pakt die Russische roulette in ons geval goed uit.