Restaurant Tollius
Vlakbij het centrum ligt restaurant Tollius aan de oude weg naar Utrecht. Donker interieur met wandtapijten, vloerkleden, muurbanken en gedekte tafels, maar populair in Amersfoort. Chef-kok Barry Hamstra voert een smakelijke mediterrane keuken met Aziatische accenten.
We proeven dat oosterse in de welkomsthapjes: maissoepje met gele curry, limoen en korianderolie; Japans poffertje met gember, bonito en bosui. Zilt, zoet en mooie zuren bij elkaar. We drinken frisse witte Gascogne (Laballe) bij makreel in nori en ponzu, naast in draadjesdeeg gewikkelde langoustines. Krokant vanbuiten, mooi glazig vanbinnen, bij een smakelijk garnituur van tomaat, roomkaas en limoenblad. Mooie entrees.
Na het verrukkelijke tussengerecht van krokant gebakken zwezerik, met zoetwaterpaling, gemberbier, witlof, groene appel en specerijenjus verschijnen de hoofdschotels. Pithiviers (bladerdeeegtaartje) met kwartel, ganzenlever, spinazie en morieljes (heerlijk). Naast saignant gebakken ossenhaas met pommes anna, aubergine, miso en gepofte knoflook. Een feest van smaken en texturen! Zeker ook met de glazen Blaufränkische Kleinheppacher Greiner Lemberger (Klopfer) die verrassend goed combineren. Tot slot baba au rhum met braam, framboos, champagne en passievrucht.
Tollius is nog steeds prima!
Restaurant Tollius
Utrechtseweg 42
3818 EM Amersfoort
033-465 1793
www.tollius.nl
@restauranttolius
Zo. gesloten, rest van de week geopend vanaf 17:30 uur.
Parkeren in de buurt.
Menu’s en à la carte.