Noord-Holland, rijk bedeeld met gastronomie
NOORD-HOLLAND is 2662 kmĀ² groot, met water erbij zelfs dik vierduizend kmĀ², en er wonen circa drie miljoen mensen. De hoofdstad is Haarlem. De provincie is rijk bedeeld met gastronomie: alleen al Amsterdam kent een bijna ontelbaar arsenaal aan top- en gewone eethuizen en elke dag lijken er nieuwe bij te komen. Daarnaast kent die stad een subcultuur van, zeg maar, zwart geschilderde kelderboxen met crisismeubilair en āwereldvoedselā waar vooral toeristen aanschuiven.
Noord Holland heeft enkele districten met een eigen identiteit en cultuur: Kennemerland, West Friesland-De Kop, Waterland, Zaanstreek en Gooi- en Vechtstreek. In totaal bevinden zich daar 45 gemeenten. Oorspronkelijk vormden Noord- en Zuid-Holland ƩƩn graafschap binnen het Heilige Roomse Rijk. Het kwam in 1346 onder bewind van het huis van Beieren, daarna onder de Bourgondiƫrs en ten tijde van keizer Karel V maakte Holland deel uit van de Zeventien Provinciƫn. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog speelde Holland een belangrijke rol in het verzet tegen de Spanjaarden en na de Unie van Utrecht in 1579 werd Holland een deel van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Pas na de Franse tijd (in 1840) werden Noord- en Zuid-Holland gescheiden.
Noord-Holland heeft steden en dorpen, duinpaden en startbanen, polders en vinexwijken, wallen en kerken en ook het culinaire aanbod is divers: van Vlaams tot Turks, van Frans tot Iers, van Hollands tot Pools, van Levantijns tot Creools. De toeristische attracties zijn, na Amsterdam, Volendam en Texel, de Zaanse Schans, het Muiderslot, de kaasmarkt van Alkmaar, de Beverwijkse Bazaar, luchthaven Schiphol, het Zuiderzeemuseum, Zandvoort en de andere stranden en duinen, en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.
Alkmaar - Rue de la Plume
Alkmaar - āt Stokpaardje
Amstelveen - Aan de Poel
Amstelveen - De Jonge Dikkert
Amstelveen - FĆŖtevis (vh De Kruidfabriek)
Amsterdam - 212
Amsterdam - 4850
Amsterdam - ARCA
Amsterdam - Arles
Amsterdam - Auberge
Amsterdam - Barbounia
Amsterdam - Bistro de la Mer
Amsterdam - Bolenius
Amsterdam - Bougainville
Amsterdam - Brasserie Margaux
Amsterdam - Brasserie Van Baerle
Amsterdam - Breda
Amsterdam - Bridges
Amsterdam - CafƩ Caron
Amsterdam - Chang-i
Amsterdam - Choux
Amsterdam - Ciel Bleu
Amsterdam - Coulisse
Amsterdam - D&C
Amsterdam - Daalder
Amsterdam - De Juwelier
Amsterdam - De Kas
Amsterdam - Dynasty
Amsterdam - Entrepot
Amsterdam - Flore
Amsterdam - Gebroeders Hartering
Amsterdam - Gitane
Amsterdam - Grahamās Kitchen
Amsterdam - Graphite
Amsterdam - Helling 7
Amsterdam - Het Bosch
Amsterdam - Incanto
Amsterdam - Izakaya
Amsterdam - Janz
Amsterdam - Johannes
Amsterdam - Kaagman & Kortekaas
Amsterdam - Lars
Amsterdam - Lastage
Amsterdam - Maris Piper
Amsterdam - Mayur
Amsterdam - Merkelbach
Amsterdam - MOS
Amsterdam - Nazka
Amsterdam - NENI
Amsterdam - Next NDSM
Amsterdam - Oud Zuid
Amsterdam - Pianeta Terra
Amsterdam - Restaurant Ambassade
Amsterdam - Rijks
Amsterdam - Rijsel
Amsterdam - Robertoās Restaurant
Amsterdam - Ron Gastrobar
Amsterdam - Sazanka
Amsterdam - Sea Palace
Amsterdam - Segugio
Amsterdam - Senses
Amsterdam - Showw
Amsterdam - Tannay
Amsterdam - The Dutchess
Amsterdam - The White Room
Amsterdam - Toscanini
Amsterdam - Troef
Amsterdam - Verlan
Amsterdam - Vermeer
Amsterdam - Vinkeles
Amsterdam - Visaandeschelde
Amsterdam - Wils
Amsterdam - Yamazato
Andijk - Het Kerkje
Bakkum - Apicius
Bergen - Bistro Elvi
Bergen - Onder de Linde
Beverwijk - De Jonge Halewijn
Blaricum - De Goede Gooier
Bloemendaal - Restaurant Noor
Bussum - SoignƩ
De Koog, Texel - Wambinge
De Waal, Texel - Rebecca
Den Burg, Texel - De Eilandkeuken
Den Hoorn, Texel - Bij Jef
Den Hoorn, Texel - Bosq
Edam - LāAuberge Damhotel
Haarlem - Fris
Haarlem - Le Mortier
Haarlem - Mano
Haarlem - ML
Haarlem - Olivijn
Haarlem - Ratatouille food & wine
Haarlem - Valk Hotel
Heemstede - Cheval Blanc
Heemstede - Landgoed Groenendaal
Heemstede - Southern Cross
Heerhugowaard - Babylon
Hilversum - De Spandershoeve
Hilversum - Dudockx
Hoorn - HAVN
Hoorn - Hendrickje Stoffels
Lisserbroek - Het Oude Dykhuys
Medemblik - Meijer's 2.0
Naarden-Vesting - Aquavite
Naarden-Vesting - SEAson
Oosterend, Texel - Op Oost Het Kook Atelier
Ouderkerk ad Amstel - SAAM
Oudeschild, Texel - āt Pakhuus
Overveen - De Bokkedoorns
Santpoort - Duin & Kruidberg
Schagen - Grand CafƩ Restaurant De Ooievaar
Schagen - TOV
Schiphol - Valk Hotel Schiphol
Schiphol-Rijk - Otium
Schoorl - Merlet
Wijk aan Zee - Puur Zee
Robertoās Restaurant
Hoewel gelegen in een hotel (Hilton, Amsterdam) is Robertoās een puur Italiaanse eetgelegenheid. Alles hier, van de gerechten tot de wijnen en van de keuken tot de bediening, is Italiaans, Gelukkig hoef je voor zoveel authenticiteit niet diep in de portemonnee te tasten, er is voldoende betaalbaars.
Rijsel
De naam van dit restaurant in een ex-huishoudschool in Amsterdam-Oost verwijst naar de Noord-Franse stad Rijsel (Lille) die een diepgewortelde Vlaamse cultuur kent ā precies datgene wat de patrons van het restaurant voor ogen staat. Net als het design van de jaren ā60. Chef-kok Iwan Driessen en zijn collegaās zorgen ervoor dat de sfeer ontspannen, de smaken aangenaam en de prijzen eerlijk zijn.
RIJKSĀ®
Al tien jaar is RIJKSĀ® het restaurant van het Rijksmuseum in Amsterdam. Gevestigd in de Philipsvleugel en vanaf het begin onder leiding van executive chef Joris Bijdendijk. Hij introduceerde āde keuken van de Lage Landenā die werkt met Nederlandse ingrediĆ«nten en met internationale smaken die onze keuken hebben beĆÆnvloed.
Restaurant Ambassade
Aan de Amsterdamse Herengracht verwelkomt het Ambassade Hotel zijn gasten in tien gekoppelde 17e-eeuwse pandjes (waarvan de vloeren niet aansluiten: dus veel trapjes). In dat romantische object is Restaurant Ambassade gevestigd, waar chef-kok Derek Reali een keuken presenteert die de Frans-klassieke met de swingende Londense Ć©n de Italiaanse combineert.
Pianeta Terra
In een 17e-eeuws pand in de Amsterdamse grachtengordel, ooit een paardenstal, verschuilt zich Pianeta Terra, een Italiaans restaurant dat al weer bijna 20 jaar tot de vaste culinaire inboedel van de hoofdstad behoort. Door sommigen āeen verborgen pareltjeā genoemd, door anderen āde zoveelste Italiaanā, waarbij de waarheid zoals gewoonlijk in het midden ligt.
Pianeta Terra beslaat drie etages, de tafels zijn witgedekt en chef-kok Fabio Antonini is aanhanger van de slow-foodbeweging.
Restaurant Oud-Zuid
Bij restaurant Oud-Zuid in Amsterdam ā langwerpig pand, eclectisch inrichting ā kom je voor puur eten of een glas wijn in een ongedwongen sfeer. Dat alles volgens de no-nonsense filosofie: eten moet goed, lekker en gezond zijn, bereid met natuurlijke en duurzame ingrediĆ«nten, veel groente, geselecteerd vlees en dagelijks verse vis.
NEXT NDSM
Restaurant Next NDSM ligt op het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord en vormt daar een schrille tegenstelling met het grauwe industriĆ«le van vroeger. Oprichters Sjoerd Steenbeek en Michiel de Vries hebben er alles aan gedaan om Next een bruisende, coole, hippe en creatieve swing te geven. Van ās morgensvroeg tot ās avonds laat kun je er terecht voor gerechten met lĆ©f. Je āmoetā hier een cocktail drinken, maar wij houden ons ouderwets aan een wijntje. Met uitzicht op de skyline van Amsterdam.
NENI
De voormalige CitroĆ«ngarage aan het Amsterdamse Stadionplein is nu de habitat van NENI, een Oost-Mediterraan restaurant. Middenin de enorme ruimte is de keuken gesitueerd in een āglazen huisā, met eromheen lange tafels waar de gasten goed zicht hebben op de met houtskool gestookte robata-grill en de koepelvormige oven voor de speciale vis- en groentebereidingen. Vijgenbomen en lantaarns dragen bij aan de mediterrane sfeer. De keukenstijl is die van de Levant, met sporen van de Roemeense en de Spaanse.
NAZKA
Chef-kok Koosh Kothari van Peruviaanse restaurant Nazka werd geboren in India, groeide op in Lima en werkte in internationale keukens. Smaken van beide landen kleuren zijn receptuur. Raul Lansink groeide op in Venezuela maar herinnert zich de keuken van zijn Peruviaanse grootmoeder. In Amsterdam stichtte hij, met chef Koosh en na een reclame-loopbaan, restaurant Nazka. Samen met restaurantmanager Helena presenteren zij authentieke Ć©n moderne schotels met veel groen, in een Latijns-Amerikaans sfeer met oosterse accenten.
Restaurant Merkelbach
Merkelbach in āDe Watergraafsmeerā hangt de slowfood-gedachte aan: het menu wordt bepaald door het aanbod van de markt en het ritme van de seizoenen. Het aangenaam rustige restaurant beslaat meerdere niveaus van het monumentale Huize Frankendael in het groenste deel van het stadsdeel. Buxushagen en coniferen op het prachtig beschutte buitenterras, binnen eeuwenoude draagbalken.
Mayur Indian Restaurant
Begin jaren ā80 opende chef-kok Pramod Sharma uit New Delhi in Amsterdam een van de eerste Indiase restaurants van ons land: Mayur. Hij wilde de traditionele Noord-Indiase gerechten aan zijn Nederlandse gasten presenteren. Inmiddels is, na decennia van groot succes, die taak overgenomen door zijn zoon Prashant. Nog steeds is het restaurant een plek om culinair Indiaas te proeven, in een kleurrijke setting (lees: het decor dat doet denken aan dat van een Bollywoodfilm).
Restaurant Maris Piper
We snoepen een paar oesters bij brasserie Maris Pieper in Amsterdam ā behorend tot de Breda Group die zeven restaurants exploiteert ā en we voelen ons op ons gemak in de ambiance van zorgvuldig gedekt tafellinnen, uitstekend zittende fauteuils, fluwelige compartimentjes, tegeltjesvloer, open keuken, ābekledeā muren en Ć la cartegerechten.
Restaurant Lastage
āKlassiek Frans geschoold, maar met wortels verankerd in de Noord Hollandse polderā. Aldus Rogier van Dam (chef-kok) en Elise Moeskops (maĆ®tre-sommelier) over hun restaurant Lastage in Amsterdam. Een knusse plek middenin het stadsgewoel, met houten vloeren, open keuken en tevreden gasten.
Lars Amsterdam
Veertiger Lars Scharp begon op zijn 15e in de horeca en werkte bij Paul Fagel, Edwin Kats, Robert Kranenborg en Stefan van Sprang. In Aan de Poel ontmoette hij maĆ®tre-gastvrouw Floor Wiggers met wie hij huiskamerrestaurant Lars begon in het Moxy Hotel in de Houthavens van Amsterdam. Ze staan voor ārobuusteā fine dining op basis van de Franse keuken, aangevuld met Aziatische invloeden.
Kaagman & Kortekaas
Giel Kaagman en Bram Kortekaas, respectievelijk chef-kok en gastheer staan al bijna tien jaar hun mannetje in de hoofdstad. Met menuās geĆÆnspireerd door de natuur en meebewegend met de seizoenen. Wild, vis en groente zorgen voor verrassende combinaties en spannende smaken. Een onconventioneel restaurant, halverwege een steeg in het toeristische centrum van de hoofdstad. Met tl-verlichting, ruwe muren en een houten vloer. Plus flitsende bediening, relaxte sfeer en tevreden Amsterdammers.
Restaurant Johannes
āRestaurant Johannes is een parel aan de Herengracht,ā schreven wij ooit, en dat geldt nog steeds. Patron-cuisinier Martijn Hendrikse houdt niet van schuimpjes, gels of zalfjes en zeker niet van bloemetjes op het bord. Klassiek, dƔƔr draait āt hem om. En om smaak.
Jansz.
Volkert Jansz was een 17e-eeuwse ambachtsman met een veeleisende smaak, een scherp oog voor stijl en een enthousiaste gastheer. Het Pulitzer Hotel in Amsterdam leende zijn voornaam voor het huisrestaurant dat gerechten serveert die zijn geĆÆnspireerd op āde hedendaagse Nederlandse keuken en wat daar naartoe kwamā.
Izakaya Restaurant
Een izakaya is een type Japanse bistro die zowel fungeert als cafƩ en als een restaurant. Je kunt er dranken en kleine gerechtjes krijgen. Amsterdam heeft nu in de Pijp (in het Sir Albert Boutique Hotel) zijn eigen Izakaya die traditioneel Japanse cuisine combineert met de Zuid-Amerikaanse. Gerechten, veelal bedoeld om te delen, worden gepresenteerd op kleine borden waarvan je er zoveel mag nemen als je wilt.
Incanto Italian Restaurant
Incanto betekent betoveren, en dat wil patron-cuisinier Nicolo Rossi in dit Venetiaanse restaurant in hartje Amsterdam. Betoveren met een mooi uitzicht en betoveren met een authentieke super-Italiaanse keuken. Met tongstrelende gerechten, hoewel hij weet dat dat niet alleen afhangt van dure ingrediƫnten en tijdrovende bereidingen maar juist van eenvoud en van puurheid.