Restaurant ML
Mark (chef-kok) en Liane Gratama (gastvrouw) baten sinds 2018 een historisch hotel uit met 17 kamers en suites in het hart van Haarlem. Het restaurant ervan, ML geheten, bevindt zich op de binnenplaats van de voormalige drukkerij Johan Enschedé, in de oude stijlkamer van het toenmalige woonhuis van de familie. In het strak-moderne interieur presenteert chef-kok Gratama zijn mediterrane keuken.
Sommelier Tim Jesse schenkt frisse blanc de noir spätburgunder (Raddeck) uit Rheinhessen bij een plateautje van tweemaal vier oesters met Catalaanse azijn, sjalot en limoen. Heerlijk zilt begin. Gevolgd door steak tartaar van rundvlees met een taco, avocado en maïs, en op het andere bord pata negra met toast en tomaat. Mooie smaakcombinaties.
We blijven bij de vleesgerechten: ‘dry aged entrecote’ is een pièce met ouderwets smakelijke hachee, wagyu-salami en choronsaus (bearnaise met tomaat). Er wordt donkerrode Ribera del Duero bij geschonken (Bodega Valduero) van puur tempranillo-druiven. Voor de tafelgenote zijn de gamba’s met rode peper, Oosterse salade en frietjes. De spätburgunder van het voorgerecht past er prima bij. Tot slot tarte tatin met vanille-ijs.
Een uitstekende zaak.
Restaurant ML
Klokhuisplein 5
2011 HK Haarlem
023-512 3910
www.mlinhaarlem.nl
@mlinhaarlem
Zo. en ma gesloten, rest van de week diner.
Parkeren in de buurt.
Menu’s.