Tafelen met Ton

View Original

Restaurant Ambrozijn

Facebook Ambrozijn

Sven Nijenhuis is de chef-kok in dit gerestaureerde Rijksmonument uit 1891 dat ooit de Irenekerk heette. Een protestantse kerk nog wel, in het katholieke Valkenburg. Nu is het een fine dining-restaurant met Frans-klassieke keuken en een begeerde chef’s table.

Het menu begint met hamachi met selderij, mandarijn en sudachi (Japanse citrusvrucht), maar wij kiezen à la carte. Een paar oesters, en daarna foie met een garnituur van cranberry, kers en aceto. Daar hoort een mooie bourgogne bij: Auxey-Duresses van Dupont Fahn, maar we nemen de roséversie. Gemaakt van pinot noir, mooie combinatie. Uit het menu kiezen we dan de kabeljauw. Uitstekend gegaard en opgediend met topinamboer, venkel en passievrucht. En goed passend bij die roze bourgogne.

Kreeft en hert zijn de pièces. Het schaaldier geserveerd met orzo (rijstvormige pasta), venkel en dragon, de biefstuk met spruit, chorizo en cantharellen. Mooi. Spaans rood nu in het glas: Priorat (Planetes) van de familie Nin-Ortiz. Geconcentreerde schoonheid van garnacha- en cariñenadruiven. Tot slot kaas met huisgemaakte compote en notenbrood.

Verrassende zaak.

 

Restaurant Ambrozijn
Plenkertstraat 45
6301 GL Valkenburg aan de Geul
043-200 3068
www.restaurantambrozijn.nl
@restaurant_ambrozijn
Zo-ma-di. gesloten, rest van de week diner, vrij. en za. ook lunch.
Parkeren in de buurt.
Menu’s en à la carte