Tafelen met Ton

View Original

Restaurant De Nieuwe Winkel

Facebook De Nieuwe Winkel

Patron-cuisinier Emile van der Staak van De Nieuwe Winkel in Nijmegen zit het liefst in het voedselbos in Groesbeek na te denken over nieuwe gerechten. Officieel is hij voedseltechnoloog, maar hij probeert als keukenchef adembenemend lekkere gerechten te maken van doodgewone planten “om mensen van hun vleesverslaving te helpen.”

Dat hij met die missie een eind op weg is, blijkt uit het succes van zijn restaurant, gevestigd in een voormalig weeshuis. De mensen staan in de rij voor, pakweg, quinoa met spitskool, pruim en bier. Of dolma van ingemaakte shisobladeren gevuld met Nederlandse granen, met hennepkefir en komkommerbouillon. En al helemaal voor amandelpuree en geroosterde en gefermenteerde amandelen met olie van Chinese mahonie. “Botanische gastronomie,’ noemt hij het zelf.

Wij proeven een aperitief van basilicum met witte seringen. Naast een biertje van sleedoornhout. Opmerkelijke en beklijvende smaken. Bij een taartje van boekweit met tuinbonen en daslook. Of met appel en crème van vers korianderzaad. En courgettebloemen met gerookte eidooier en ajo blanco van abrikozenpitten, zuurdesem-misosoep met daikon en een daglelie.

Sensationeel.

 

Restaurant De Nieuwe Winkel
Gebroeders van Limburgplein 7
6511 DW Nijmegen
024-322 5093
www.denieuwewinkel.com
@restaurantdenieuwewinkel
Zo. en ma. gesloten, rest van de week geopend vanaf 18:00 uur.
Parkeren in de buurt.
Menu.