De Slotplaats
Prachtige uitspanning in het Friese Bakkeveen, op de grens met Drenthe, uitgebaat door chef-kok Jouke Piet Drijfhout en zijn (gast)vrouw Mieke Rijnbeek. Zij verbouwden het historische bospand tot een place-to-be met tuinen, een boomgaard, een koetshuis en een winkel.
De chef is een Fries maar hij werkte bij Huis ter Duin in Noordwijk en FG Restaurant in Rotterdam. Hij is ambassadeur van Dutch Cuisine met een verfijnde en vindingrijke keuken. Zoals blijkt uit de amuses. Een gefrituurd brandnetelblad in tempura, met zevenblad en vlierbloesemkappertjes ingelegd in chardonnay-azijn. Naast een tomaatje gevuld met tomaattartaar en lavas en een hoorntje met watermeloentartaar, piccalilly-ijs en ingelegde mosterd. En een bloemkoolroosje met Koreaanse kruidenlak. Uitstekend. We drinken er glaasjes Friese ‘champagne’ bij (Frysling, brûswyn).
Eendenborst is het pièce. Op de vetrand in de pan gebraden en doorgegaard in de oven. Rosé opgediend met pomme dauphine, een bitterbal gevuld met vleespluksel, en tarte tatin van sjalot. En een perfect ingekookte saus. Bij glazen donkerrode Dornfelder van het Limburgse wijngoed Thorn. Tot slot chocoladebereidingen met een glaasje port.
Topper in het noorden.
De Slotplaats
Foarwurker Wei 3
9243 JZ Bakkeveen
0622 201 770
www.deslotplaatsbakkeveen.nl
@deslotplaats
Woe. t/m zo. geopend vanaf 10:00 uur. Parkeerterrein. Menu’s en à la carte.